Thursday, October 20, 2016

Testimoni Saya Sendiri Selaku Pengguna Jamu Seri Bonda

Hai semua..

Hari ni saya nak cerita sikit pasal Jamu Seri Bonda dan Lea Rosse Feminine Hygiene yang saya jual ni..

Lepas bersalin tempoh hari, saya start makan jamu ni pada hari ke-30...bersalin secara pembedahan memang kena lambat sikit makannya..

Jadi yang boleh saya katakan, masalah penghadaman dah selesai seratus peratus..wow...best kan...tak payah buang masa lama-lama dalam bilik air...

Badan pun rasa ringan dan kurang letih walaupun tidur 2-3 jam aje sehari. Maklumlaa..saya ada anak kecil 2 orang...yang sulung ni sekarang tidurnya pukul 12tgh malam atau 1 pagi...lepas dia tidur, adiknya pulak ambik shift berjaga sampai laa pukul 4-5 pagi macam tu...

Ini result pada diri saya sendiri setelah 2 minggu makan jamu ni. Saya yakin sangat yang akan ada perubahan baik lagi pada badan sebab jamu ni memang diperbuat dari herba sepenuhnya.

Saya akan kongsi lagi kebaikan jamu ni dari semasa ke semasa.

Saya jual, saya guna :)

Wasap saya untuk pertanyaan/pembelian 012-3259796

update terbaru 13/11/2016

ok..sebagai tambahan, tumit kaki saya yg merekah macam simen retak dah licin..

period saya pulak yg sebelum ni hanya 2-3 hari, itupun pakai pad hari ke 2 saja, dah keluar dgn aliran stabil utk 5-6 hari..

masalah kegatalan pada miss v pun dah hilang...

tapi...biasa la bila makan mesti ada healing crisis (krisis penyembuhan)...macam saya keluar keputihan yg sangat gatal dan banyak selama seminggu...badan saya buang toksin tu...kemudian tau tau dah settle masalah period, keputihan dan gatal-gatal tu...suka...suka....hehehe

saya guna kedua-dua jamu dan pembersih wanita ni..






Saturday, October 15, 2016

Pengalaman Bersalin Anak Kedua- Caesarian

Assalamualaikum semua...

Yup..saya dah bersalin pada 2 September 2016 yg lalu. Hari ni dah 43 hari usia adik. Baru la dapat nak update blog ni. Banyak betul yang terjadi. Saya tak pasti adakah saya mampu ingat semuanya...maklumla lepas bersalin ni makin menjadi-jadi pelupa saya huhuhu

Dah pukul 12.35 pagi...sesapa yg nak baca kisah ni bolehlah buat kopi dan cicah biskut ye...ini satu cerita yang panjang...saya combine semua dlm satu post sebab kekurangan masa...

Semuanya bermula pada minggu ke-36

Checkup di KK. Berita pertama ialah Hb turun dengan drastiknya dari 9.2 ke 8.8. Gulp...telan air liur jap. Terperanjat tapi agak dah sebab tak makan vitamin dan tak jaga makan...tetiba rasa bersalah dan kesian kat baby dalam perut.

Walaupun saya dok tulis entri 'hb naik tanpa makan vitamin' dlm blog ni, tapi kali ni saya tak amalkan sebab entah...malas dan tak tau la..tak kuasa nak telan pati delima tu...kurma pun makan sikit je...

Berita kedua lagi teruk. Nurse check perut. Lama dia dok tekan-tekan. Ayat yg keluar ialah...eh mana kepala budak ni. Whatttt???? Berderau darah saya. Then dia cari lagi dan dapat jumpa di tepi perut. Tak masuk laluan. Refer ke doktor.

Jumpa doktor. Bab Hb, saya diminta hati-hati sebab kalo turun ke 8, susah nanti. Scan...dan saya diminta pergi ke hospital pagi tu jugak.

Oke...bagitau bos nak cuti. Balik umah, bagitau suami dan minta dia jaga Ilman. Boleh pulak dia acuh tak acuh. Sakit la hati saya, Menda serius ni. Later balik dari hospital petang tu baru saya tau, dia ingat saya ke hospital sebab kencing kotor. Salah dengar katanya.

Saya drive sendiri. Ni kali kedua refer ke hospital. Kali pertama masa minggu ke 30 dulu sebab heartbeat baby laju.

Sampai HTJ, buat pemeriksaan semua dan scan. Eh kepala adik kat bawah balik. Saya ingat ok dah. Tapi doktor tu kata nak masukkan saya ke wad. Katanya bahaya bagi saya balik, nanti tiba-tiba ada tanda nak bersalin, tapi kepala adik kat tepi semula, cane nak keluarkan dia? Tak sempat nanti nak ke hospital, baby boleh meninggal dalam perut kalo lambat operate.

Itu la kata-katanya. Saya merayu...nak  balik jugak...nak uruskan Ilman, amik barang, macam-macam lagi. Mustahil untuk saya masuk wad on the spot macam tu.

Then doc tu discuss dgn doc pakar. Akhirnya saya boleh balik, tapi...mesti lapor diri ke wad pada hari Ahad 28/8/16 untuk pemantauan selama 3 hari. Kalau 3 hari tu, masih kedudukan adik tak menentu, kena operate.

Maka, baliklah saya ke umah...


Kisah di Wad

Pagi Ahad tu, masuk screening room dulu. Agak lama di situ. Ilman dan suami tak dibenarkan masuk. Kesian Ilman, dengar dia nangis kat luar. Saya nak suruh diorang balik dulu, tapi nurse kata suami perlu uruskan pendaftaran saya masuk wad.

Lebih kurang pukul 11 pagi camtu, saya pun ke wad. Again Ilman tak dibenarkan masuk sebab bawah 12 tahun. So dia dan suami hantar saya kat pintu je. Sedih oke...peluk cium Ilman...macam mana la dia selama 3 hari tu nanti. Ilman ni masih nenen ngan saya. Biasa pukul 4 pagi dia mesti bangun nak nenen. Mesti dia tercari-cari saya nanti...

Saya ditempatkan di katil di koridor sebab takde bilik kosong. Sabar ajelah dengan orang lalu lalang. Pukul 5 petang baru dapat katil. Eh? wad kelas dua? Satu bilik 4 katil. Biar betul. Bukan kami apply wad kelas 3 ke? Biarla...diam sudah hehehe...dapat katil tepi tingkap.

Di sini rutin nya adalah checkup aje. Kejap-kejap nurse dan doc datang. Memang kita tak dapat nak rehat. Suhu bilik punya la sejuk...menggigil-gigil nak-nak kalo ke toilet. Ya ampun...air batu rasanya air paip tu...

Dalam 3 hari tu, doc buat lie chart untuk tengok kedudukan adik. Emm...pagi kepala adik kat kanan, karang petang dah kiri pulak...gitu la selama 3 hari tu..unstable lie...perut ni dok la kena tekan..dengan doctor, dengan doktor pelatih...dengan kena interview dengan doktor pelatih...doktor pakar...nurse...haishh...

Hati pun sedih dan risokan Ilman. Ayahnya bagitau, balik dari hospital tu, Ilman bukak almari dan pegang baju saya. Sedihnya...

Situasi kat wad tu memang la tak menyenangkan...tapi geng satu bilik oke dan bertukar ganti..Seriau jugak sebab masing-masing lain-lain kes. Yang paling tak tahan, tiga-tiga roommate kena induce, sorang-sorang ke labour room untuk bersalin normal, at the end, semua balik ke wad dah kena bedah...huhuhu

Tangisan baby...keadaan kawan-kawan yang sakit, sejuk gile, letih tak dapat tidur, rutin checkup yg ketat, rindu Ilman, risau keadaan baby dalam perut, contraction...ye...hampir setiap masa perut ni kerasssss aje...dalam hati nasib baik aku dah kat spital, kalo kat umah perut keras macam ni memang seram la kan..

Bila adik berpusing kedudukan dalam perut ni, sakitnya tu tak dapat nak cakap. Rasa nak mengalir air mata menahan. Semua perkara dan perasaan bercampur baur...

Dan akhirnya, selepas 3 hari, keputusan lie chart menunjukkan tak sekali pun kepala adik masuk laluan. Berpusing je dia dalam perut ni. Maka diputuskan untuk operation. Doctor kata, kalau kedudukan adik statik, contoh kepala di atas, boleh dipusingkan ke bawah dengan syarat air ketuban cukup. Tapi, sebab adik tak stabil, nanti kalo dipusingkan pun, dia gerak balik kan..gitu la katanya...

Maka tunggu tarikh untuk masuk dewan bedah. Kemungkinan Khamis atau Jumaat. Maka tambah lagi hari dok di wad tu.


Persediaan Sebelum Dibedah

Hari Khamis diberitahu, tarikh saya dibedah ialah esok-Jumaat. So Khamis tu doktor bius dan doktor yg akan operate saya datang bagitau prosedur. Sign surat persetujuan. Ambil darah untuk check Hb. Rutin checkup masih macam biasa. Dan cucuk jarum drip pada tangan.

Ya ampun...masa bersalin Ilman dulu, saya tak perasan yang cucuk jarum drip ni sakit, sebab masa tu contraction tengah menggila. Sekarang ni, dalam keadaan sedar cucuk jarum yg besar tu, harus la rasa nak nangis kan.

Hulur tangan kiri, tak dapat masuk. Tangan kanan, tak juga. Darah dah menitik-nitik ni. Last-last bejaya jugak tangan kiri ni. Sob sob...itu cuma permulaan kesakitan je...

Saya memang tak tau pembedahan akan jadi sakit sangat nanti. Sebenarnya, saya rasa ni semua sebab saya celupar sangat, saya asyik cakap saya takut bersalin sebab takut contraction. Jadi mungkin adik dengar, dan dia tak nak masuk laluan. So saya kena operate.

Betul terlepas dari contraction, tapi hadap la sakit lepas bedah tu. Kalo saya fikir balik, menyesal sangat dan jadi pengajaran. Tapi, mungkin ini takdirnya. Dah ditentukan...

Oh ye...boleh pulak doctor kata Hb saya 8. Kena masuk darah. Erkkk...bukan ke masa kat wad ni saya makan seimbang (ye la menu hospital), minum susu kambing, pati delima dan madu, macam mana boleh turun pulak Hb?

Owh...silap...doktor lagi sorang bagitau bacaan 8.8...tak perlu masuk darah. Pheww...lega...saya memang penakut bab darah ni...


Hari Pembedahan

Pagi...mandi...checkup...katanya 9.30 giliran saya...yg no 2...tapi diberitahu ada emergency case...so saya kena tunggu bagi laluan untuk patient tu...takpela...walaupun boring dan menambahkan debaran je menunggu ni.

Suami datang pukul 12.30. Then bila dia balik, dan dan saya diarahkan ke dewan bedah. Saya wasap suami bagitau. Hehehe later baru saya tau dia patah balik dan tunggu kat luar dewan bedah, tapi tak dapat jumpa saya.

Oke, saya disuruh pakai baju bedah yang seksi tu. Pakai sarung kepala, dan disorong ke dewan bedah. Perasaan ting tong je. Sampai sana dibacakan surat persetujuan pembedahan. Oke...gila takut...

Saya ni rabun teruk...so nampak kabur je semua. Mula mula cucuk bius di tulang belakang. Saya disuruh duduk dan pegang bantal. Cucuk ni 2 kali. Yang kedua tu bisa. Then lepas tu disuruh baring.

Saya disuruh angkat kaki. Oke...memula eksen la..tinggi angkat kaki...pastu kali kedua...eh eh eh...kaki dah berat macam kena simen...ubat bius dah jalan daa...

Then ais digerakkan dari kaki ke dada. Doc tu ulang tanya..sejuk tak...rasa tak...saya mula la confuse..rasa sejuk...emmm tak sejuk sangat...dalam hati takut gila kalo salah inform dia, kang dia start potong, kalo bius tak kuat mau meraung nanti huhuhu

Sambil tu saya menggigil sampai rasa bergoncang badan. Ye la...sejuk dan seksi kot...ingatkan bersalin normal je kena bukak kaki, operate pun camtu gak...serupa tak pakai apape pun..huhuhu...tirai diletakkan kat dada...tiub katerer dimasukkan..

Ok...tak dapat masuk...apa hal ni...saya takut dah...dekat 20 minit tiub kencing tu tak dapat masuk...last-last saya dengar diorang kata cari yg paling halus...dalam saya ada macam pembengkakan tak dapat masuk yg jenis biasa...

Aiyokk..patut la saya susah kencing...semua ni start dari selepas bersalin Ilman yang tiub kencing saya kena rentap dulu...start dari tu saya pedih bila kencing dan tak lawas sangat huhuhu

Nasib baik doktor nurse semua baik. Yang sorang ni senyum je, layan je pertanyaan saya. Dia suruh saya bertenang jangan menggigil nanti BP naik pulak..

Banyak kali saya tanya nanti sakit tak potong. Doktor cakap akan terasa tapi tak sakit. Oke...risonya saya...Saya mati-mati ingat kalo dah bius tak akan rasa apa-apa...

Oke...dah start. Saya tutup mata dengan kain. Layan perasaan masa dipotong perut tu. Terasa torehan tu. Saya ni kan penakut. Then kejap je perut kena goncang dan kena seluk. Pastu eh...suara baby menangis...adik dah keluar...Adik nangis punya la kuat.

Lepas tu time dijahit. Aish dalam hati, sabar...sabar...bila nak habis ni...tangan dah lenguh sebab mendepang..pastu tetiba doc atau nurse bagitau...puan, ada orang nak jumpa.

Dengan vangang dan blur, saya tanya sapa. Eh, adik dihulurkan dan diletakkan kat dada saya. Hehehe dik, mak ko ni memang sengal...kejap je, pastu diorang amik adik balik...

Dah selesai jahit, badan saya menggigil sebab saya rasa ngeri. Kemudian disorong ke bilik pemantauan. Yang saya ingat, check bp, apa lagi ntah...lama gak kat situ.

Balik wad, pukul 4.30 atau 5 petang kot. Tak ingat sangat la. Cuma ayah Ilman datang, bagitau tadi dia ada kat bawah. Nurse datang bawak adik. Azankan.

Malam tu, bius masih ada, jadi dapat la jugak bangun untuk susukan adik walaupun susah payah. Tapi yang kelakarnya, muka rasa gatal. Berjangkit ke badan, kaki...adeh...alahan ubat bius rupanya huhuhu. Dah macam apa pulak tgergaru-garu tak habis-habis.

Pagi esoknya...subuh tu nurse datang. Cabut tiub kencing, tukar pad. Dia teman ke bilik air. Pastu biasala rutin checkup, paling nyampah kena cucuk ubat cair darah untuk 10 hari. Bisa tu picagari tu.

Bila ubat bius dah hilang, memang bergantung kat ubat tahan sakit yg ala ala tak berkesan pun. Entah, saya rasa sakit jugak walau dah telan. Awal-awal saya dah makan ayam...dah itu yg dihidangkan..lapar...

Kalau operate, kena lepak wad 3 hari. Tahan la dengan sejuknya, nak nenen baby lagi, nak bangun, turun naik katil dengan luka bedah tu, nak ke bilik air...adeh seksa gak. Boleh pulak masa hari Ahad tu, saya dah dibenarkan balik, tetiba saya tak boleh kencing.

Erkk...kisah dulu berulang lagi. Kencing dikeluarkan melalui tiub, doc cakap kalo  tak leh kencing pasni, tak leh balik. Huwaaa...gigih la praktis kan...berjaya...petang tu balik...yea yea...

Bayaran selama 8 hari kat hospital, plus kos operate RM 174. Bayaran kelas ketiga padahal lepak kat wad kelas dua. Hehehe...rezeki...


Nama adik?

Ahmad Irfan Yusri b Ahmad Lutfi


Kisah Selepas Bersalin

Lepas dapat baby, adalah rutin yang sangat sibuk dan mencabar. Nak nak saya yang bersalin setahun sorang ni. Dah macam beranak kembar pulak rasanya. Segala mitos dalam berpantang duduk diam-diam jalan kepit-kepit tu, itu hanya terjadi kalau kita ada orang yang membantu...mak ke...adik ke..atau kalau kaya boleh upah pembantu hahaha

Dalam seminggu pertama tu, nak bangun dari katil memang susah sangat. Bila dah baring, then nak bangun, kena la berpaut kat tepi katil ke apa ke. Sebab memang rasa macam lumpuh separuh badan.

Saya berpantang di rumah sendiri. Ok consider tak berpantang pun. Kalut semacam rumah ni dengan bebudak 2 orang ni. Adik kena sakit kunng sehingga hari ke 14. Jadi...macam biasa hari-hari ulang alik ke KK untuk cucuk ambil darah. Kalau KK tutup, pergi klinik Rasah atau HTJ terus.

Seingat saya, hari ke 5 dan 6, adik kena masuk Pusat Rawatan Harian kat HTJ, lepak bawah lampu. Kali ni nasib baik tak oerlu masuk wad, time Ilman dulu lagi teruk kena masuk wad 2 hari.

Hari ke 8, luka saya berair dan bernanah. Kena makan antibiotik 80 biji dalam masa 5 hari, dan dressing luka hari-hari. Hari ke 8 tu jugak, saya direfer ke HTJ  sebab nak pastikan kenapa rahim saya tinggi lagi.

Saya diberitahu, kalau caesar memang perut lambat susut, cuma saya ni nampak luar biasa sikit. So kat hospital scan, laa ada ketumbuhan fibroid pulak. Nov nanti akan ada checkup detail dengan pakar.

Keseluruhannya, saya cuma jaga makan je, sebab nak berbengkung pun tak boleh lagi, nak makan jamu pun kena tunggu hari ke 30. Saya tak sempat nak bertungku, cuma pakai pilis je lepas mandi.

Tapi saya makan banyak sayur...memang menu sayur je pun. Saya nak kurangkan makanan berdaging sejak tau ada fibroid tu. Oren sunkist, madu, susu kambing, pati delima, ada jugak makan kapsul minyak zaitun. Pati haruan pulak, doctor tak bagi makan awal-awal takut nanti luka dalaman cantum tak cantik. Jadi saya bersabar sampai hari ke 20 baru minum pati haruan tu.

Minum 7 botol, ingatkan dah oke. Tapi hari ke 30 macam tu, luka kat hujung tu terbukak dan berair balik. Minum lagi 7 botol. Sampai hari ke 40 macam tu, baru kering luka luar tu. Dalaman tak tau la pulak ceritanya huhuhu. Tapi, memang saya rasa ngilu sampai sekarang bahagian bawah pusat tu, tak boleh sentuh langsung.

Makan Jamu Seri Bonda hari ke 33, settle masalah sembelit. Mujarab jamu ni. Hehehe...terpromote pulak...

Gitu la ceritanya...amacam panjang lebar kan...ni semua untuk kenangan je. Adik boleh baca bila besar nanti. Lagipun tak adil la kan kalo untuk Ilman saya cerita, untuk adik takde pulak. Jadi ni nak bagi adil la ni huhuhu

Okeh...2.30 pagi dah...amik masa dua hari nak tulis ni ;)