Sunday, March 20, 2016

Buat Buku Pink...

Dah pukul 4.15 pagi, gigih lagi ni nak update blog..

Ikutkan macam takde masa, tapi pikir balik, karang si kecik dalam perut ni dah besar, takut dia baca blog ni dan tanya, kenapa untuk abang Ilman ada catatan masa peknen, time dia takde?

Maka mummy pun buat la jugak label diari kehamilan ke-2 khas untuk si kecik ni. Baru le adil kan kan..

Sapa dah baca diari kehamilan Ilman dulu angkat tangan...huhu mesti korang tau kan saya pernah tulis Insya Allah tak nak jejak dah KK tu...ye...betul...serik sangat..

Tapi ni la yang dikatakan kita hanya mampu merancang...segan gak...tapi akhirnya terpaksa kembali ke sana..dulu bajet sempat la kot kumpul duit, bila peknen anak kedua plan nak gi checkup swasta...tapi dah dapat awal, tak sempat buat apa lagi....akhirnya mummy pergi je la check up kat sana balik...

Tapi kan...Alhamdulillah...kali ni keadaan lain. Tak tau la kan..tapi masa daftar ni, buat rutin checkup, dapat nurse yang sangat baik. Adoii...lega sangat hati. Syabas bete....macam ni baru la kita tak prejudis ek ngan staff gomen...best sangat...doc pun baik..

Yang best, toilet ngan makmal pun dah renovate. Selesa...syukur sangat-sangat...

Tapi ye la kan...giliran nurse ni bertukar-tukar...saya berharap sangat-sangat next checkup akan dapat yang baik-baik ni lagi...serik mak ngan nurse yang err..kerek laser huhuhu

Jadi kali ni, macam biasa Hb memang kurang la. Check 10.2 je. Normal Hb 11.0/ Tapi kali ni mummy relak skit sebab nurse ngan doc dah tau mummy ni pembawa Talasemia jenis Beta. Jadi memang normal Hb rendah. Cuma kena usaha jaga jangan turun rendah sangat la kan..

Next week kena buat ujian MGTT iaitu minum air gula. Riso sebab sekarang suka makan minum manis. Tapi berazam penuh gak tak nak kantoi macam dulu. 

Serik giler kena buat BSP sepanjang peknen Ilman dulu. Jadi kali ni biarla beberapa hari sebelum ujian ni sabar sikit jaga makan, asalkan tak payah buat BSP tu yang kena berulang 4 kali sehari gi cucuk, puasa, cucuk, puasa...huaaaa tak sanggup nak ulang lagi dah..

Tanda-tanda Kehamilan Anak Kedua

Erkkk...

Betul ke ni?

Ye kengkawan semua...betul...saya sedang peknen 3 bulan anak kedua...tak sangka ek...huhu...Ilman baru setahun sebulan...

Nak dapat Ilman dulu susah gak...jadi tu yang tak sangka kali ni..tapi memang saya tak makan pil perancang pun...bajet boleh kawal sendiri hehehe

Takpela...Alhamdulillah dah rezeki. Cuma memula dapat tau tu stress jugak atas sebab-sebab tertentu.Tapi takpe, Insya Allah keadaan akan jadi oke asalkan saya berusaha...chaiyokk!!!

Ni antara tanda-tanda sebelum saya confirm peknen...tapi ingat-ingat lupa laa..

- letih yang amat sangat...sangat sangat letih sampai saya cakap kat somi, apa kena dengan badan saya ni..tapi masa tu ingat mungkin sebab kerja, pastu tak cukup tidur maklum kita ada anak kecik yang umur belum setahun masa tu

- badan panas berbahang waktu bangun tidur...ye...ni memang tak dapat dilupakan. Rasa badan terbakar pun ye gak...gulp..

- selera makan tinggi

-bila Ilman nenen susu badan, ya ampun sakit pedih giler sangat sangat uwaaa...

Bila dah 4 hari tak datang period, buat pregnancy test, maka betullah tu. Sama gak la jalan cerita cam Ilman dulu.

Confirm je tau peknen, automatik selera makan hilang ntah ke mana. Ingat lagi yang boleh masuk dalam tekak masa tu ialah pisang goreng Cik Din kat taman ni, buah-buahan, fries Mcd ngan wedges kfc. tapi tu seminggu sekali je kot. Yang lain terutama nasi tidak sama sekali. Makan gak la skit-skit buat alas perut. Loya 24 jam. Memang seksa tul rasanya huuu

Yang masa besday Ilman tu, time tu baru dapat tau peknen, memang pandang je makanan. Sungguh takde selera...makan sikit je pun buat rasa.

Tapi sebenarnya sian sangat ngan budak dalam perut ni. Time Ilman dulu excited bagitau semua orang. Kali ni saya diam-diam je. Bagitau mak pun dah 2 bulan lebih. Bos 3 bulan baru bagitau tu pun terpaksa sebab nak gi klinik check up. Bayangkan dekat 3 bulan berahsia, buat kerja berat-berat. 

Takut penerimaan orang, maklum la baru tahun lepas bersalin, ni dah ada lagi...memang ada je yang sinis-sinis huhuhu, tapi Alhamdulillah ramai yang suka jugak. Ye la kan..tahun ni saya pun dah 36, pikir balik memang Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita kan...

Oo ye..lagi satu kali ni saya kena alahan bau yang kronik. Huahuahua...idung ni sensitif tahap maksimum...saya boleh mengamuk dengan bau-bau yang busuk..iaitu semestinya asap rokok somi...memang dia kena amuk je la ngan saya ni...oh derhaka sungguh diriku. Walaupun dia merokok kat luar umah, tapi skit skit asap yang masuk tu boleh buat darah saya mendidih...lum campur bau menda lain lagi...

Kalo kat opis tu, macam macam manusia datang, macam-macam bau, jadi keje saya dok tutup idung ngan tudung. Lantaklah,,,sembunyik balik komputer...hehehe

Yang sedihnya kali ni saya macam tak jaga diri sangat. Entah la ek, dah ada anak sorang ni, yang masih kecik lagi, masih menyusu badan walaupun minum susu tepung gak, kita pun mana la dapat berehat. Angkat barang, ke hulu ke hilir...tido diulangi memang tak la. Sehari 2-3 jam je kot.

Kul 10 Ilman tido, saya pun tido gak. Kul 1 pagi bangun tukar pampers n buat susu dia. Pastu x dapat tido sebab kekadang time ni la nak lipat baju, masak air, bla bla..kul 4 pagi nenen susu badan kat Iman. Tu kalo takde order coklat la...kuk dapat order lagi kalut hahaha...Masa peknen anak pertama dulu, boleh la baring, rehat, berangan, jenguk sana sini blog orang, Kali ni takdenya.

Makan pun tak jaga. Oo ye, lagi satu memula dulu lagi satu yang saya boleh makan ialah megi Tomyam. Tu yang rasa selera sebab masam-masam. Brand maggi je. Mi segera lain memang tak sedap. Tomyam masak biasa pun tak lalu. Tu yang sedih bila ingat-ingat balik, ishh kesian la budak kecik ni, mummuy dok bantai megi je.

Ni baru la jaga makan balik. Tu pun masih x dapat elak makan benda manis. Riso gak ni...tapi Insya Allah sekarang mental ni dah beransur tenang, saya akan berusaha yang terbaik untuk kesihatan baby ni. Korang doakan gak ye semuanya selamat..=)





Thursday, March 17, 2016

Lagi Cerita Besday Ilman


Huhu

Walaupun lewat sikit upload, tapi seperti yang dijanjikan, ni serba sikit gambar sekitar besday Ilman tempoh hari. Alkisah mummy dan ayah lupa snap gambar, rugi lak rasa padahal Ilman siap bertukar baju bagai. Ni pun apa yang ada je dalam kamera ni..













Kisahnya, 3 bulan sebelum tarikhnya, hati mummy ni dah excited giler. Ye la anak first kan, nak nak pulak mengandung,bersalin ngan berpantang dia ni banyak tul cabarannya.

Jadi mummy dah berkira-kira nak sambut walaupun kecil-kecilan. Takat kitorang adik beradik je pun. Mummy ni ada sorang abang, sorang akak. Tapi happening jugak sebab anak-anak diorang pun dah ramai.

Sebelah ayah Ilman, yang datang ibu tiri, adik-adik tiri iaitu Nadia ngan si Baby n suami yang baru kawen ri tu. Baby pun tengah peknen 4 bulan masa tu. Diorang sampai pukul 5 ptg sebab dari Melaka, siap bawak kek lagi. Jadinya dapat le llman potong kek 2 kali, walaupun kali kedua tu Ilman pun dah bertukar baju pakai singlet je sebab panas, dan yang lain dah balik sebab ada urusan lain...

Nak jugak cite pasal menu...

Spageti bebola daging- ayah Ilman masak, mummy tukang tengok je hehehe...
Pulut kuning dan rendang ayam pencen, bubur pulut hitam - nenek Ilman masak
2 ekor ayam panggang beli kat Ayamas
Kuih muih -beli
Opkos kek besday Ilman- kek biasa je beli kat King's Tesco

Alhamdulillah cukup makanannya...nenek pun standby masak nasik lauk sambal bilis petai, ngan ada satu dua lauk lagi in case kalo tak cukup....tapi erk patutnya rancang baca doa selamat dulu, sekali diorang dah lapar main serbu je, doa entah ke mana hehehe

Doorgift, mummy buat simple je sebab kekangan masa dan kebetulan mummy kurang sihat sikit. Walaupun mummy dok terima tempahan coklat, untuk anak sendiri takde le pulak coklatnya. Rancang nak buat coklat lollipop, tapi cancel la pulak huhu

Last-last pikir punya pikir, untuk dewasa mummy bagi gula-gula pelbagai perisa. Ada perisa kopi,pudina,cola, buah, campur-campur 10 biji, mummy letak dalam bekas doorgift masa Baby kawen. haha mummy simpan...agaknya gelak si Baby dapat gula-gula tu. Mesti dia kata haiyaa...ni bekas doorgift I kawen dulu le...hehehe

Itupun caca marba skit bungkusannya, ada mummy letak dalam uncang organza sebelum taruk dalam bekas tu, ada yang mummy ikat bekas tu dengan kain net..gitu laa..

Untuk kanak-kanak, mummy bagi air kotak n London Swiss Roll dalam paper bag. 

Walaupun simple, tapi niat mummy  ikhlas nak sedekah dan gembirakan hati semua...

Gitu le ceritanya. Apa yang mummy cite ni sebagai kenangan, takde sikit pun niat nak menunjuk. 

p/s gambar ayah Ilman takde pasal dia yang pegang kamera. Huhu 


Tempahan Coklat Telur


Tempahan 300 biji coklat bentuk telur dari Cik Ummu, Taman Pinggiran Golf

Terima kasih banyak-banyak ye

Selamat Pengantin Baru =)

Friday, March 4, 2016

Selamat Ulang Tahun Ilman

Yea..
 29 Jan 2016, Ilman dah pun satu tahun
kejap nau masa berlalu..
tapi kenapa ye mummy lambat update blog?

Huhu...kisahnya 3 hari lepas sambut besday Ilman, Ilman tak sihat. Kat leher dia ada 2 bengkak kecil.
Pergi jumpa doktor. Doktor kata monitor tengok dia demam ke apa ke sebab tak tau kan apa punca bengkak tu

Lepas tu..beberapa hari lepas tu Ilman demam..Saya ingat lagi pagi tu bangun, badan Ilman panas bahang gila. Terus gelabah. Tekap kepala dia dgn sapu tangan basah dan terus la NBS bertukar jadi ambulan.

Ayah Ilman dah keluar, mummy la yg kalut cari klinik 24 hours. Baru kul 8 pagi, klinik lain mana bukak ek..mummy tak sanggup nak tunggu, bahaya weih kalo panas sangat kepala baby huhuhu

Demam Ilman berulang-ulang dalam seminggu tu. Siap batuk dan selesema lagi. Bila tak baik jugak, jumpa doktor kali kedua, doktor ni bagitau cara bagi ubat yang betul. Oo..kalo budak kecik malam kena bagi ubat 2 kali. Gitu le rutinnya. Mummy dan ayah berjaga malam, berjaga siang (eh?) dok tengok jam tak nak terlepas masa bagi ubat. Nasib baik la pulak time tu cuti CNY, dapat la saya jaga Ilman betul-betul, kalo time keje memang payah dapat cuti...

Ilman pulak alahai punyala takut makan ubat. Menangis melalak ya salam...tapi akhirnya sembuh gak dia...syukur Alhamdulillah...

Sepanjang tempoh tu, yang paling penting kena ada ialah termometer check suhu. Pas tu lepas ni saya kena pastikan sentiasa ada stok cool fever...

Sekarang Ilman oke, tapi badan naik ruam balik..Ilman alahan beberapa jenis makanan nampaknya..

Eh? mana gambar besday Ilman? hehehe kejap eh..bersambung nanti...