Sunday, October 11, 2015

Barang Keperluan Ibu/Bayi -Perlu Beli Atau Tidak

Saya mewakili bakal-bakal ibu yang berpendapatan sederhana. Nak sambut anak pertama, memang banyak kena disediakan. Lagi pulak baca blog orang lain, tengok diorang  beli macam2 kita pun rasa err nak beli ke tak eh....mesti nak beli sebab nak semua sempurna. Tapi ada je kot yang boleh adjust.

1) Pam Susu
-macam-macam jenis. Sampai beratus ringgit kalau brand yang baik. Tapi kita beli yang biasa je la. Saya beli pam manual Disney kat butik Anakku di Jusco harganya RM80 lebih kurang. Sekarang dah jadi hiasan je. Jadi perlu ke tak eh beli pam ni? 

Kalau betul2 tak ada budget, pakai je apa yang Tuhan bagi. Tangan. Perah je keluar la susu tu nanti. Tuam dulu lepas tu urut urut bagi lancar susu tu nak keluar. Lepas bersalin tu dah boleh start. Kalau tak tau teknik marmet (betul ke eja ni) tu pun tak apa. Tapi take note dalam 3 hari pertama memang susu ada tak ada je. Teruskan bagi baby hisap/perah/pam nanti akan banyak. 

Lagi satu nanti masa susukan anak, yang sebelah lagi akan automatik keluar susu. Tadah je dengan botol. Jangan bazir. Saya dulu bodo dok la lap lap dengan tisu. Haish nyesal pulak bila pikir banyak yang terbazir.

2) Mesin Steril Botol Susu
-ni lagi satu punyalah mahal.  Kita ni first time mommy memang la rasa kalo tak beli kang anak aku botol dia tak bersih la nanti macam mana. Orang dulu2 mana ada menda ni. Diorang rebus je dalam periuk botol tu. Tapi alahai...nak merebus?

Masa dalam pantang saya just letak botol susu ngan pam susu tu dalam mangkuk lepas tu tuang air panas baru masak. Tapi leceh gak. Lepas pantang, sel otak ni dah berfungsi balik, saya mudahkan lagi kerja. Botol susu tu lepas dibasuh, saya tuang air panas ke dalamnya. Lepas tu puting botol tu terbalikkan biar masuk dalam botol tu. Dah. Senang. Alhamdulillah Ilman oke sepanjang 8 bulan ni. Tak payah beli tablet steril bagai.

3) Susu Anmum Lacta
-alaa yang untuk bagi susu badan berkualiti dan banyak tu. Mahal gak. Minuman bersusu memang penting. Tapi ada je alternatif lebih murah dan khasiat pun tak kurang. Horlicks, nestum, milo antara yang kalsium dan zat besi tinggi. 

4) Alas Bra
-untuk elak susu lantas ke baju. Seingat saya sekotak dalam 24 keping ke RM20 gitu. Lebih kurang la dah tak ingat. Beli la sekotak nanti boleh pakai masa nurse melawat ke rumah. Kalau hari lain dalam pantang tu, ke lepas pantang ke, alas je dengan sapu tangan. Mampus la dok nak beli menda ni je. Baik beli barang lain. Sapa nak tau kan tersorok dalam baju. Err korang dah tau kan hehehe

5) Pati Haruan ke Ikan Haruan Hidup
-Pati haruan. Saya mula2 makan haruan liar 2 ke 3 ekor buat sup. Takde kesan pun. Mahal pulak tu RM20 seekor. Susah nak siang dan masaknya lagi. Beli pati haruan je senang. Saya beli brand Harwany. Dapat percuma tupperware lagi. Harga 6 botol tak silap RM33. Beli kat Guardian. Tak hanyir sangat. Err tak tau la saya seumur hidup  baru first time minum benda ni. Tapi saya standby horlicks coklat siap2 lepas minum pati ni. 

6) Maternity Bra
- Saya tak ada beli pun.Saya pakai bra biasa je. Terpulang la nak beli ke tak....

Oke nanti kalau teringat benda lain saya update lagi...



Monday, October 5, 2015

Bayi Beralih Bulan


Bila baca balik catatan 'diari kehamilan' masa mengandungkan Ilman dulu, saya rasa malu sendiri pulak. Macam2 ek yang saya risaukan. Salah satu yang saya risaukan ialah sebab tak pernah jaga baby. Ye la tak ada adik pas tu buat dek je bila mak jaga anak2 akak. 

Jadi sekarang banyak jugak yang saya belajar. Dan terus belajar. Yang pasti, teori pembacaan dengan praktikal lain....Tup tap tup tap sekarang Ilman dah 8 bulan. 

Dulu selalu dengar pasal bayi beralih bulan. Benda ni bukan cakap2 orang tua je, tapi betul (pada saya memang terjadi laa). Istilah BInya 'growth spurt'. Korang boleh google la kalo nak tau lebih lanjut pasal perkara ni pasal saya bukan expert. Saya nak cite pengalaman saya je hehehe

Yang saya perhatikan, Ilman bila beralih bulan memang akan jadi sukar di'handle'. Merengek, aktif semacam, time ni semua benda yang kita buat pun salah bagi dia. Akan terjadi beberapa hari sebelum dia masuk bulan baru. Perkataan senangnya ialah....MERAGAM...

Tapi lepas tu ok dah   =)



Thursday, October 1, 2015

Pengumuman


Kepada semua,

Kalau ada yang perasan, saya dah delete beberapa gambar coklat. Sebabnya ialah saya nak buat sampel baru dan ambil gambar lebih cantik. Yang sebelum ni nampak tak menarik sebab saya pun masih baru belajar buat coklat ni. Saya dalam usaha perbaiki apa yang kurang.

Saya juga akan buat lebih banyak pilihan packaging jadi anda boleh pilih yang sesuai dengan budget anda.

Terima kasih