Thursday, September 24, 2015

Tempahan Coklat Raya Haji



 2 bekas 35 pcs coklat putih- tempahan dari Kak Mawar,Taman Cengal.

 TQ...


Wednesday, September 23, 2015

Idea Hadiah Kahwin

Dah nama baru balik kenduri...harusla entri pun dok cite yang berkaitan je ek...hehe

Dulu masa keje pph, bab hadiah tak jadi soal. Masing2 tuang sorang RM10-RM20, sebab kita staff ramai, dah dapat beli hadiah yang best sikit untuk pengantin contoh barang elektrik. Tapi bila pikir balik menyesal gak, ye la yang kawen tu kesayanganku contoh shaz ngan aing, patutnya saya bagi diorang hadiah personal. Apa nak buat, masa tu akal pendek sikit...hihu

Ni dah keje sensorang kat opis, dapat jemputan mula le kalut. Bukan le kita ni kedekut, tapi boleh kata dalam sebulan dapat 3-4 jemputan. Jadi nak tak nak kena la bajet jugak kan. Maklum kita pun orang sederhana, tapi dalam masa sama nak gak bagi sesuatu ikhlas untuk pengantin.

Kalo mak pak kita senang je kan, bagi salam kaut je (letak duit dalam sampul bagi masa salam). Ye la takkan la Pak Cik Haji Yaakob nak datang bawak set pinggan mangkuk kan...tapi kita yang muda2 ni rasa-rasa lagi seronok bagi hadiah...tu yang ish dok la terpikir2 nak bagi apa...nak survey round round pasaraya time balik kerja kang Ilman dah nunggu untuk dijemput..

Jadi ni sekadar cadangan saya...cadangan je tau...ni pun berdasarkan hadiah saya dapat dulu...terima kasih semua...tak dapat nak mention nama satu satu sini...

Mengikut pengalaman, lepas kawen kita pindah dan masuk rumah yang kosong..jadi gunakan imaginasi korang untuk penuhkan rumah tu...hahaha...

* Set cawan/gelas- ni paling famous. Cantik-cantik, sesuai dengan budget. Terima kasih tau sapa2 yang bagi kami...saya suka!saya suka!

* Set pinggan mangkuk - mangkuk penting u....taruk lauk, makan bubur...pinggan of course la hehehe (tq shaz-lawo pinggan hidang u bagi tu...siap ada mangkuk kecik comei...i selalu buat taruk sambal belacan theehehe)

* Periuk, kuali

* Dapur gas- yang budget lebih boleh bagi ni. Kami dapat satu dulu.

* Barang elektrik - kalo kongsi2 duit dengan kengkawan boleh belikan pengantin yg mahal. Kalo kita sorang2 ni boleh bagi cerek elektrik, kipas angin, toaster,blender,seterika...sebab average dalam RM50 boleh dapat dah nak nak kalo ada promotion. Kami dapat cerek elektrik, vakum ngan peti ais..Alhamdulillah...

* Jam dinding -penting woo...

* Set sudu/ garfu - ni pun penting. Tapi jangan bagi set pisau. Pisau kan tajam...macam tak manis je bagi pengantin barang macam tu. Bukan pasal takut terluka tapi dia punya simbolik macam tak best je...Sori saya ni konservatif sikit...

* Dulang - dah ada banyak set gelas, sekali bila tetamu datang, dulang tak ada daa....hehehe  jadi hadiahkanlah pengantin satu dua dulang...

* Rak pinggan mangkuk- yang letak kat sinki untuk keringkan pinggan mangkuk lepas basuh tu...pun penting gak...

* Cadar/Toto/Selimut- Kalo dapat banyak pun takpe boleh simpan guna untuk  saudara mara  yang datang bertandang..

* Lampu tidur - yang ni pun boleh bagi. Banyak yang cantik-cantik designnya. Dapat satu jugak...

* Set penyegar udara - ni pun saya pernah bagi. Jenis yang automatic spray tu.  Sebab design bekas dia cantik dan boleh refill . Boleh letak kat bilik atau kat ruang tamu bila diorang pindah rumah. Wangi je rumah nanti.

Apa lagi ek? Korang ada idea lagi? Nanti kalo saya dapat pikir menda lain saya update...


Tuesday, September 22, 2015

Tempahan Coklat Telur dan Doorgift Kanak-Kanak

Siap akhirnya...

Tempahan dari SMIL saya...untuk majlis kahwin Baby @ Nurul Adzka @ my SSIL

Terima kasih Umi...Selamat Pengantin Baru Baby & Suami


           4pcs chocolate in a golden base box + ribbon + thank you tag


                                        Sebahagian dari 230 kotak


                                       Coklat bentuk telur 100 biji


Dah siap letak pada bunga pahar...ada 3 bunga pahar...2 atas pelamin, satu  bagi kat pihak pengantin lelaki....


Bunga pahar atas pelamin...sempat snap gambar sebelum pengantin masuk dewan...oke...tang pengantin lupa nak amik gambar eh..hehe...tunggu gambar dari photographer je la nanti nampaknya...

Sesiapa nak order dialu-alukan...saya dah test...coklat telur ni bila pegang keras, tapi bila gigit lembut sangat...dan semestinya sedap  =)


Monday, September 7, 2015

Ilman- Dah Berdiri

06/09/2015

Ilman- di usia 7 bulan 1 minggu.

Macam biasa Ilman main-main kat lantai. Tiba-tiba dia tarik kotak yang dalamnya ada coklat doorgift. Dia berpaut pada kotak tu dan cuba bangun. Oppss...berderau darah saya...cepat-cepat saya pegang kotak tu takut terbalik. Pegang badan dia takut dia jatuh.

Dia terus cuba bangun sambil berpaut kat kotak dan lutut saya. Tadaaa...Ilman berjaya berdiri. Lepas tu dia tunduk masukkan tangan dalam kotak ambil coklat. Hehehe...

Sweet moment.

3,4 kali jugak la dia cuba berdiri lagi. Habis dipautnya badan saya ni  :)

Malam tadi dia tak nak tido. Dah pukul 11 malam dia tak nak tido...Biasa pukul 9 malam dah lelap dah. Nak kata kembung perut ke apa ke, tak nangis pulak. Just dia tak nak tido. Tido sekejap, bangun. Tido sekejap, bangun. Sampai le pagi...

Pagi ni bagitau atuk dia, atuk kata memang macam tu. Ada masa-masa baby akan buat perangai macam ni tak mau tido.. Dia sibuk dengan urusan nak belajar merangkak, nak belajar berjalan. Sebab tu dia kurang sikit makan sekarang sebab nak ringankan badan. Ni orang tua-tua kata...


Ilman - 7 Bulan

Ilman dah 7 bulan!

Aktif sangat. Umur  4 bulan tak putus asa belajar meniarap. Dah dapat meniarap, belajar nak merangkak. Rajin betul dia berlatih hehehe. Sejak umur 5 bulan setengah dia dah dapat buat posisi merangkak tu, cuma tak pandai nak ke depan. 

So dia guna otot perut untuk bergerak. Tapi masa tu balik2 ke belakang. Mengundur je. Mula dari 6 bulan setengah dia dah pandai bergerak ke depan. Pergerakan 'commando crawl' gitu. Guna otot perut. Laju bebenor.. Uii habis kepam bajunya. Basuh tangan sehari entah berapa kali daa...

Dan dah tegap bila duduk. 

Personaliti Ilman pulak riang, suka senyum. Bangun pagi dah senyum. Suka ketawa. Nasib baik dia tak ikut perangai saya yang moody ni.

Setakat entri ni ditulis, Ilman belum pernah demam. Last demam masa sakit kuning dulu tu lah. Walaupun kena cucuk pelalian, setakat ni ok. Memang berguna sangat-sangat termometer digital Guardian tu. Must have item! Cuma minggu lepas kena selesema. Pertama kali. Saya panik. Owh...pergi klinik, lepas makan ubat 3 kali, esoknya terus kering hingus. Pheww...

Pertama kali jugak Ilman kena ruam lampin. Pelik sebab dari lahir pun memang pakai pampers yang sama. Tak ada masalah pun. Kalau tak serasi dari dulu-dulu masa dia lahir tu dah ruam dah. Habis calar balar belakang dia garu, merah merah lagi. Sampai luka la. Sedih betul. Risau, tak tau nak buat apa.

Jadi beli krim drapolene. Sapu. Cepat gak proses penyembuhannya. Luka calar tu pun cepat kering. Drapolene ni untuk ruam dan luka ringan. Sekarang dah tau dah. Rasanya bukan sebab pampers. Tapi sebab Ilman memang suka menggaru. Jadi bila garu, luka, kuman, merebak.

Mana taknya, bukak je pampers dia mula menggaru. Tak bagi. Dia garu lengan dia pulak. Tak bagi. Dia garu paha. Tak bagi.  Dia garu kepala dia pulak. Heheh dahi tu pun calar balar.

Kuku dia dah pendek pun. Tapi tajam. Tak tau nak buat macam mana? Padahal pakai ketip kuku khas untuk baby.

Umur 6 bulan dah makan. Setakat ni makan makanan bayi Cerelac. Dia suka yang beras perang. Yang lain macam puri Heinz, cerelac gandum, biskut farley kureng... bubur nasi  lagi le diludahnya. Eheh padahal sedap tu campur dengan kentang lobak lenyek. Takpe...awal lagi...bagi dia masa sesuaikan diri . Pelan pelan nanti boleh variasikan makanan dia.

Masih nenen susu badan campur susu botol.

Baju dah banyak perlu ganti. Saya rasa nak nangis kemas baju dia yang dah tak boleh dipakai. Sarung tangan dan sarung kaki dia yang kiut kiut tu. Saya cium. Syahdu. Dah besar rupanya dia. Kejap je masa berlalu. Dulu kecik je badannya. Bantal peluk dia pun lagi besar dari dia. Sekarang bantal peluk tu stok dia main lambung lambung je...

Nanti i lanje korang gambar baru Ilman. Tak sempat nak transfer dari kamera...





Friday, September 4, 2015

Panduan Tempahan Coklat

Kepada semua pelanggan yang dihormati, saya ingin beritahu beberapa perkara :

1. Untuk penyimpanan, simpan dalam bekas kedap udara. Untuk yang kosong tanpa inti, boleh tahan 2 bulan. Lebih saya tak pasti sebab tak sempat eksperimen dah habis dimakan :)

2. Jangan letak dalam bonet kereta. Bonet kereta sangat panas. Nanti coklat cair. Apa-apa coklat pun even Cadbury, Ferrero akan cair kena panas. Kalau nak bawa ke mana-mana, letak dalam kereta dan pasang air cond. 

3. Untuk filling bubble rice, saya tak galakkan melainkan anda nak makan dengan kadar segera. Sebab mudah lemau. Saya cadangkan anda pilih yang kosong atau kismis. Kenapa ye saya belum buat yang filling badam atau lain-lain?

Semuanya sebab kekangan masa dan susah dapat bekalan bahan. Tapi jangan risau, yang kosong dan kismis ni memang sedap! :)

-TERIMA KASIH-




Mudahnya Bersugi


Image result for mumin kayu b sugi
Gambar ihsan blog ceomumin.com

Must have item! Mu'min B'Sugi. Best sangat produk ni. Saya suka. Senang nak guna. Cuma perlu sapu gel pada gigi dan gusi kemudian kumur.

Saiz tiub yang kecil, mudah dibawa ke mana-mana. Senang dimasukkan dalam beg. Saya rasa semua orang kena ada produk ni . Harga pun murah RM2.29 je. Saya beli di Mydin  =)