Saturday, August 15, 2015

Tempahan Coklat

Order dari KakZ untuk majlis makan-makan di rumahnya


250pcs coklat - campur-campur filling bubble rice dan kosong


Coklat 2pcs dalam kotak plastik jernih (sushi box) - 20 kotak - untuk sesiapa yang sudi berkaraoke


Terima kasih  =)


Thursday, August 13, 2015

Hari Belanja Sifar

Image result for saving tin


Dah lama saya praktikkan kaedah ni...salah satu cara untuk saya jimat duit.

Apa benda hari belanja sifar ni? Public holiday ke? Heheh....tak lah...Ni saya sendiri saja-saja letak nama ni. Khusus untuk hari di mana saya tak keluar duit satu sen pun.

Eh biar betul? Boleh hidup ke macam tu? Bolehhh....apa tak bolehnya...

Caranya ialah...

Dalam seminggu ada 5 hari bekerja. Saya akan peruntukkan dalam 2 hari untuk tak belanja apa-apa. Biasa cabarannya ialah bab makan. Jadi saya akan pastikan bawa bekal untuk lunch. Sarapan siap-siap kat rumah. 

Bawa air dari rumah ye. Comel apa bawa air dalam bekas  macam dulu dulu bawa gi sekolah tu. Tak payah beli air mineral kat luar.

Kalau kawan-kawan malas nak bawak bekal, puasa je terus. Puasa ganti ke, puasa sunat Isnin Khamis ke. Janji tak payah keluar duit untuk makan.

Beli topup, isi petrol kereta, beli apa-apa barang pastikan dilakukan hari sebelumnya. Sebab kalau dah singgah kedai walaupun beli topup, dikhuatiri akan terbeli benda lain jugak. Jadi hehe tak menjadi la pulak belanja sifarnya..

Tapi...jangan le sampai tak bawa duit dalam purse pulak...hoho...pastikan ada bawa duit sikit dan kad ATM untuk apa-apa emergency. 

Berkesan ke cara ni? Yup...satu kali makan tengahari purata RM5. Dalam seminggu dapat jimat RM10.
Sebulan jimat RM40.

Bagi saya banyak RM40 tu... =)




Tuesday, August 4, 2015

Monday, August 3, 2015

Kenapa Saya Tak Boleh Tangguhkan Kerja


Image result for cat lazy sleeping

-Motivasi untuk diri sendiri-

Ok...diakui...

Saya...kadang-kadang...seperti orang lain juga....dilanda perasaan...TAK KUASA...MALAS...DAH LETIH NI...LANTAK LAH...MALAS AKU NAK BUAT APA-APA...hahaha...

Tapi...

Saya nak berubah...kena berubah...sebab saya dapati...bila saya tangguhkan satu-satu kerja...saya akan jadi super stress...sebab nanti sampai satu masa, terpaksa siapkan kerja pada masa itu plus kerja yang ditangguhkan..

Cara saya atasi :

Ingatkan diri sendiri. Kalau aku tak buat kerja ni, ada ke orang lain tolong? Tak ada...sampai masa kena buat sendiri jugak...

jadi... kalau tak boleh siapkan terus, ansurkan sikit supaya nanti tak le selepuk kena buat sekaligus...

Chaiyok! Chaiyok!