Wednesday, April 29, 2015

90 Hari Setelah Melahirkan

Kejap je masa berlalu. Tau tau dah 90 hari bersalin. Rasa macam mimpi je dah jadi mak orang. Banyak perkara ek yang berlaku. Tenung muka Ilman, rasa cam ajaib je. Terkenang masa peknen macam2 menda yang dirisaukan. Teringat-ingat kenangan masa peknen dulu. Terasa-rasa lagi perut ni ada baby. Ada le jugak beberapa kali naik keta nak balik dari keja, leh lak tersasul cakap 'jom baby, kita balik umah'..eh eh baby dah keluar daa...hehehe

Sekarang...rasa rindu lak time peknen. Pasal time tu rasa macam disayangi dan rasa hidup berkat dan dilindungi pulak. Ada feeling feeling macam di bawah lindungan kaabah gitu...semua kesulitan dah hilang macam angin je rasanya..

Cuti bersalin 50 hari je. Sepatutnya 60 hari, tapi dapat panggilan dari bos mintak tolong masuk awal. Pasal takde amik pengganti masa saya dalam pantang. Katanya...'u tak ada, saya dari pagi sampai petang kerja kerja kerja tak habis habis'. Dalam hati saya ...'huhu sekarang bos tau rasanya'. Lepas tu dia kata 'nak pergi toilet pun susah takut client datang'. Dan lagi sekali dalam hati saya 'tu dia..sekarang bos tau rasanya'...ngeee

So lepas pantang 44 hari kat umah mak abah, balik ke umah sendiri. Hari ke 44 tu, ngam2 lepas pukul 4.30 petang, stokin dah tercampak ke mana. Hari ke 45, dapat dah keta. Memang tu la yg saya nak. Bebas nak keluar beli barang dan selesaikan apape urusan. Tak biasa bergantung kat orang. Memula drive balik, segalanya rasa tak betul. Clutch,gear rasa keras semacam. Keta I manual u. Terasa lak apa tinggi na keta aku ni. Lepas 2-3 kali drive baru rasa stabil balik.

Balik umah dengan baby, dengan harapan dapat la berehat beberapa hari sebelum masuk keje balik. Takdenya...sampai umah, keadaan nampak ok, suci bersih je umah ni rasanya. Tapi...tengok betul2...rasa nak pengsan. Jenuh la berkemas. Adeii...lepas satu...satu...Senang cerita, memang langsung takde rehat sejak dari hari bersalin tu. Pack aje jadual ni. Sekarang baru tau makna 'masa itu emas'. Setiap minit tu penting sangat sebab banyak nak diuruskan.

Sekarang ni yang sakit cuma bila nak buang air kecil. Kisahnya masa hari ke 4 atau 5 berpantang, saya bangun dari kerusi nak ke dapur. Then beg kencing tu tertinggal atas kerusi. Kira dah start berjalan satu langkah tapi lupa nak ambil. Lepas tu kak iparku terpijak tiub kencing tu. Saya terus berjalan dan terentap la kan. Harus aku meraung. Sob sob..sadis tak?

Masa pergi Klinik Pakar Wanita Yang, dia cakap luka kat dalam tapi akan pulih. Bagi masa je. Masa tu dah 30 hari.Tapi sekarang dah 90 hari...wuuwuu...tapi oke laa...pergerakan memang dah aktif sangat2...takpelaa..slow slow sembuh la nanti ek..ni pun kira dah banyak beransur pulih...tak pedih sangat macam masa mula2 dulu. Oo ye, hari tu  tiub kencing tu dicabut lepas seminggu.

Dengan sedihnya ingin dicoretkan di sini yang saya berpantang tak proper. Saya tak bertungku sebab tak sempat padahal dah beli pun mendanya. Memang tak sempat. Banyak menda nak buat lepas mandi tu...nak cuci luka pun dah ambil masa. Siang ke malam memang saya tak sempat. Tapi ye la lain orang lain situasinya. Dan atas sebab2 tertentu tak berurut pun. Dah la pakai bengkung pun tak ketat sangat. Ikat sendiri kan. Menyesal lak beli bengkung bertali ni. Tau dulu beli yang lekat lekat je.

Masa berpantang, saya cuma pakai pilis Anugerah, sapu losyen panas Anugerah kat perut, pakai bengkung dengan ekspresnya pasal baby kejap2 merengek, sapu minyak panas TYT kat tapak kaki dan betis sebelum pakai stokin. Mandian herba TYT tu memang melingkup la...senang pecah uncangnya tu. Ntah hapa hapa. Then pantang makan dan minum ais. Mandi guna air suam.

Tapi...alkisahnya masa tu kan cuaca panas melampau, memang dok berkipas dengan pakai baju lengan pendek je la. Then umah takde water heater. Takkan tiap2 kali pergi toilet nak buang air kecil nak masak air kan? So memang dok guna air  dalam kolah yang sejuk macam ais tu je la..huhu..jangan tiru oke...nanti badan masuk angin...

Lepas bersalin perut muncit macam peknen 5 bulan. Dengan gelebeh dan hitamnya. Memang buruk giler. Stress pulak rasanya.  Dengan peluh keluar banyak sangat. Saya terbaca memang macam tu lepas bersalin, air dari badan akan disingkirkan. Tapi lepas sebulan, berat badan dah kurang 10kg. Walla...Perut lak masih muncit ala ala sebulan dua peknen. Ok la tu...ada gak perubahan...so last timbang berat i 42 atau 43kg. Sebelum peknen berat i 36kg je.

Haa sekarang baru la terkial-kial nak makan jamu. Ni la masa yang sesuai sebab dulu Ilman kena jaundis. Kak ipar suruh minum jamu pulih dara sebab saya pun tak berurut. Tetiba rasa harapan untuk kembali jelita macam dulu dulu semakin cerah...theeehehehe..

Oh ye...mana ada kepala Ilman kecik? Ilman normal k...rasa nak marah je doc ngan nurse kat KK tu. Sedih, riso dan segala rasa ada dulu. Sekarang ni kira nak lepaskan Ilman cucuk pelalian je. Lepas tu, Insya Allah berazam tak nak dah jejak kaki kat KK lagi.

Korang pergila scan 3D/4D kat klinik swasta. Tak mahal dalam seratus camtu. Penting untuk tau keadaan baby kita. Saya dulu scan kat private masa 13 minggu. Dapat tengok complete baby dah terbentuk. Tapi hujung kehamilan masa yang doc kat KK heboh kata kepala baby kecik, time tu pulak kewangan kurengg... Sedih tau masa tu. Ntah nak cite panjang pun macam ulang pulak apa yang dah ditulis sebelum ni. Kata kuncinya sedih oke...huuuu

Tapi kejayaan yang paling besar (cewah ayat tak tahan) masa mengandung ialah berjaya naikkan Hb padahal langsung tak makan ubat KK atau farmasi. Yup yup kalo korang rujuk entry yang saya tulis dulu caranya ialah amalkan certain food ni. Pergh...tapi gi klinik terpaksa tipu kata makan ubat kalo tak memang masak le kena seranah dengan nurse2 tu walaupun ko dah cakap seratus kali ko alahan ubat. Haaa gitu....

Memang ramai je nurse yang baik-baik.Yang saya rasa berterima kasih sangat dan jasa diorang dikenang la sampai bila-bila. Tapi bila dah terkena dengan segelintir yang kurang ajar dan memang rasa nak lempang je la diorang ni, rasanya cukup la..

Sekarang tidur tu memang tak cukup. Dapat 2-3 jam pun dah syukur sangat dah. Ilman ada masalah tersedu lepas minum susu walaupun dah sendawa. Jadi nak tidurkan dia balik lepas menyusu tu memang makan masa la. Maknanya kes tak dapat tidur masa peknen dulu rupa-rupanya adalah latihan untuk menghadapi hari ini hahaaa

Tempat shopping pun dah berubah. Kalo dulu suka pergi Mydin, tapi sekarang cuma pergi Family Store Sikamat je,sebab on the way nak jemput Ilman bila balik keje tu. Ilman mak ngan abah jaga. Syukur sangat. Diorang offer sendiri sebab kesian kalau Ilman kecik2 ni pengasuh jaga. Riso la kan sekarang macam2 kes. So selesai satu masalah. Tapi kesian gak mak abah dah tua macam tak larat sangat. So...lepas keje terus ambil Ilman, kalo singgah beli barang pun main capai2 je, takde nak melangak belek2 barang macam dulu lagi.

Sekian coretan sesaja untuk kali ni. Dan saya dengan ikhlas hati doakan kengkawan yg belum ada rezeki agar dapat juga satu hari nanti. Jangan putus asa ye. Sayang korang semua. Sepupu saya dah 17 tahun kawen, baru first time dapat peknen. Bulan lepas dah selamat bersalin dah.

p/s Ilman dah pandai nak berbual. Uuuu...aaaa...woooo...keluar dari mulut dia...hehehe





Sunday, April 19, 2015

20 Teddy


Tempahan dari Kak Liana, 20 box coklat teddy untuk birthday Muhammad yang ke-9, Khas untuk kawan2 nya kat sekolah.

Thursday, April 16, 2015

Coklat Teddy Bear



                                        Coklat Teddy berbagai bentuk
                                          RM1.20/box



Saturday, April 11, 2015

Coklat Doorgift


                                     2 biji coklat dalam kotak
                                    RM2.00/box


3 biji coklat dalam kotak
                                    RM3.50/box


Coklat Oreo


                       Coklat, inti di dalamnya biskut Oreo
                              RM1.80 /box


                                        Tanpa Oreo
                                       RM1.70/box



Thursday, April 9, 2015

Belajar Sesuatu Dari Mereka

Mereka yang dimaksudkan ialah kucing-kucing saya. Yang saya bela bertahun2 lamanya, dari satu generasi ke generasi lain masa bujang dulu. Dan mereka semua dah takde. Ada yang dah mati dan ada yang hilang macam tu je. Entah apa nasib mereka. Berat sangat nak tulis entry ni, sedih kalo kenangkan, tapi yes...walaupun  kucing, ada sifat mulia dalam diri mereka.

1) Mendahulukan Anak

Citam dan Tompok. Bila dibagi makan, mereka akan tunggu anak2 mereka habis makan dulu. Sisa tinggalan yang anak2 tak habis tu la yang mereka makan. Terharu tak? Tu namanya kasih sayang ibu. Tapi dun wori, saya akan tambah nasik/biskut so mereka leh makan kenyang2... :)

CITAM kesayanganku

TOMPOK
2) Layanan Sama Rata 

Abu...entri pasal 'Sabun Untuk Kucing' yang saya tulis dulu adalah pasal dia. Ingat lagi dia mengerekot kesejukan dalam dakapan saya lepas kena mandi guna sabun tu. Saya kutip dia di Jusco Seremban 2. Betul2 dia berada depan pintu masuk. Nasib baik tak kena lenyek ngan troli. Masa tu dia kecik lagi. Besar tapak tangan saya kot. Bawak balik. Kebetulan ada anak2 Comot yang sebaya iaitu Belang Bulat, Belang Adik, Belang Manja dan Coreng.

Abu membesar dengan mereka. Comot pulak dengan baik hatinya izinkan Abu  nenen kat dia. Sikit pun tak berkira. Takde pulak nak marah2 Abu yang bukan anak dia. So jadilah ibu susuan. Rasa ternampak2 lagi Comot tengah susukan budak2 berlima ni...

ABU di hari pertunanganku. 2 hari lepas tu Abu pun hilang

ABU ngan adik beradik angkatnya masa kecik.Nampak tak ada 5 ekor semuanya?

3) Jaga Adik-adik

Ciku Melati...bila maknya Tompok hilang...Ciku ambik alih tugas jaga adik2 yang kecik lagi. Ada 4 ekor tapi nama dah tak ingat. Budak2 tu tengah nakal masa tu. Masa siang diorang bebas bermain kat luar...Ciku tolong tengok2 kan. Sikit tak berenggang dari diorang. Bila dah nak Maghrib, masukkan dalam sangkar. Bebudak kecik tu dok la main2 lagi dalam sangkar tu, sian Ciku tak leh tido..hehehe

                CIKU MELATI- masa ni tengah bungkus doorgift saya kawen.
   Ciku tolong jugak....tolong sepah ngan main plastik

4) Sayang Adik Beradik

Entri 'Klinik Haiwan Di Seremban' adalah kisah Longot dan Comot. Longot dah tenat sangat. Bila dia di wad, Comot kat umah dok la cari2 Longot. Masa tu Comot baru beranak kali pertama tapi anak2 dia mati tak lama kemudian. Bila Longot dah balik ke umah lepas operate, dia kena dok dalam sangkar sebab lemah lagi. Comot dok je depan sangkar tu macam tak nak kehilangan Longot lagi.

LONGOT

                              COMOT
LONGOT N COMOT masa kecik. CITAM ialah mak mereka.

Ini adalah sebahagian yang dapat saya coret. Banyak lagi kucing saya sebenarnya. Rindu sangat sangat sangat kat diorang..


Wednesday, April 1, 2015

Sembelit Selepas Bersalin

Heheh tak sangka menda ni jadi padaku...sebelum ni dok baca pengalaman orang lain je...malu i...tapi i tau ramai yang terkena menda ni...so nak share je kot2 boleh tolong korang..

Dipendekkan cite, saya pun tak terkecuali mengalami sembelit lepas bersalin. Memang sakit dan seksa. Padahal minum air punya la banyak siap makan sayur semangkuk besar hari-hari. Makan prun, makan nestum dan tak makan nasik. Tak jalan jugak. Kesudahannya kena buasir. Huhu. Lengkap gitu. 

Masa tu (dalam pantang), kalau tak makan ubat (ubat doktor dan ada jugak ubat beli kat farmasi) memang tak boleh ke toilet. Itu pun dah makan ubat pun sejam dua jugak dalam toilet. Dengan luka tak elok lagi. Luka jahit ni pun 3 minggu lebih baru sembuh. Mungkin sebab banyak berjalan dan lasak kot masa baby sakit ri tu. Masuk minggu kedua masih sakit gile lagi walaupun dah makan ikan haruan, saya terus beli pati haruan dalam botol tu pulak. 

Untuk sembelit tu, saya minum yakult hari-hari untuk betulkan balik bowel movement tu. Yakult memang terbaik lah...Lepas sehari dua minum terus dah ada 'rasa' nak ke toilet. Yang mana sebelum ni kalo saya tak makan ubat memang tak le jawabnya. So sekarang memang dah oke dah. Walaupun start minum lepas pantang 44 hari tu, tapi sebab still takut nak minum ais, saya keluarkan yakult tu dari peti sejuk, dalam setengah jam bila dah kurang sejuknya baru minum...

Then makan betik hari-hari jugak untuk 'lembutkan'. Makan le separuh atau lebih afdal sebijik terus hari-hari. Hahaha. Sebab kalo nak rawat buasir kena elakkan sembelit dan teran ni. Kalo sampai ke sudah dok teran je memang tak kan elok le buasir tu. 

Untuk buasir tu, cari manjakani. Saya beli kat mydin je bahagian rempah/pulut/tepung yg dalam bekas besar2 tu. Sekilo RM70. Wuii mahal ek. Takdela nak beli sekilo pun. Beli 5 biji camtu baru RM3 lebih je..Kisar/tumbuk sampai jadi serbuk. Campur air sikit jadi macam pes dan letak kat buasir tu. Ni pun saya dapat tips ni dari sorang blogger. Saya buat 3 kali je pasal pedih dan malas. Hehehe. Pastu dah kecut dah.

So dah ok dah. Dan hepi balik. Serius weii...memang sakit dan effect life kalo kena menda ni. Stress giler. So rawat cepat2. Tapi yang sebenarnya elok le mencegah dari merawat. Saya pun sebab tak kuasa dah nak telan ubat, ye la sampai bila kan nak berterusan macam tu...so yakult ngan betik ni kira inisiatif sendiri je. Nasib baik menjadi...