Thursday, March 19, 2015

Pengalaman Belajar Memasak

       Err terpikir lama nak ke tak nak tulis pasal ni.Tapi pikir balik mungkin boleh jadi motivasi (chewahh) pada adik2 yg ada masalah macam saya...

       Masalah apa tu? Hehe masalah tak pandai masak. Malu gak nak cakap saya sebelum kawen memang tak pandai masak sebab TAK PERNAH MEMASAK. Haha sebab saya tak masuk dapur...tau tau makanan dah ada. Lagipun my mum tak suka saya masuk department dia...lepas dia sound saya sekali masa sekolah dulu, terus saya majuk takmo usik barang2 dia lagi dah (ntah hapa hapa saya ni...korang jangan ikut tau)

      Masa sewa umah ngan ain dulu, ada le saya cuba masak menda simple macam sardin ngan telur. Tu je le. Bila pindah umah parents balik, langsung saya kembali tak memasak sampai le kawen.

      Bila kawen memang nervous la jugak. Hari2 dok google carik resipi yg simple untuk dimasak. Sebenarnya sampai sekarang pun banyak masakan saya tak pernah buat. Saya cuma masak simple macam masak sambal, kicap, goreng, masak lada hitam, singgang ngan lemak cili api. Paling terer saya penah masak kuah dal. Ada beberapa lauk yg suami saya suka makan. So lega la jugak hati ni. Kira dari zero dah boleh bagi orang suka makan masakan kita, rasanya not bad la kan.

        Ni antara perkara2 yang jadi dalam proses belajar ni..

No 5 - Adakah itu... ikan keli...aww...kena basuh ikan ni...I takut pegang kepalanya..huhu...ye inilah step pertama...saya terpaksa berdepan ngan menda2 yg selama ni saya tak makan

No 4 - Uwaa...nak hiris bawang terhiris jari pulak...wuuwuuu pedih gilerr...

No 3 - Lembab..leh la pulak sebab takut ikan/ayam tu hangus, tunggu je sampai ia masak. Bazir masa betul. Sekarang tak de dah. Sambil goreng/ tunggu masakan didih, sambil tu basuh pinggan mangkuk. Masak air. Masak nasik.  Potong bawang. Pendek kata sekarang kita multitasking. Hehe

No 2 - Lurus bendul ikut resepi. Sekarang kita dah flexible. Takde kunyit hidup, serbuk kunyit pun boleh...takde bawang merah kecil, pakai je bawang besar...takde sayur tu, masukkan je sayur apa yg ada...

No 1 - Laukku cukup masin, laukku cukup masin, tak perlu engkau tambah garam...hahaha

Cuma dlm masak ni, ada menda basic kena tau cth cili kisar kena betul2 garing kalo tak nanti sakit perut dan tak sedap. Ni sume kena praktis atau rajin2 baca resepi...

Macam saya, saya suka ada pisau sendiri. Yang ringan supaya saya senang potong sayur dan bawang. Suami saya ada pisau dia sendiri yg berat nya la pulak. Pastu kuali non stick betul2 berguna. Ada menda ni memang enjoy memasak pasal senang nak basuh dan tak melekat ayam ikan tu. Jimat masa betul.

Hehehe sekian coretan dari akak. Harap2 kalo ada adik2 yg baca ni, akan ada semangat. Tak semestinya kalo tak pandai selama2 kita camtu. Boleh punya lah. Start dari yg simple2 je. Akak pun dok belajar lagi...teringin nak pandai masak rendang ngan kuah kacang...

Hilangkan Sakit Kuning Baby

     Selepas 3 hari di spital, baby kami dibenarkan balik. Sebelum balik, baby dipastikan dah pandai menyusu badan. Saya diberitahu dia ada slight jaundice dimana bacaannya 144. Notice kat tangannya lebam dan banyak kesan cucukan.

     Bila keluar dari wad tu, hati saya berbunga2 sangat dapat balik dgn baby. Ye la sbb saya pun susah bergerak dgn beg kencing ni, jadi saya happy lepas ni leh dok diam2 kat umah tak perlu datang spital lagi. Sikit pun saya tak terpikir yg ada dugaan menanti lepas tu.

      Then episod sedih pun bermula. Detect kuning. Baby kena cucuk. Bergaduh dgn nurse yg datang umah sbb dia suh cucuk baby hari2 untuk tau bacaan. Kepala hotak dia. Dia just ikut prosedur. Tapi tak paham kesusahan orang. Sapa nak bawak kami gi klinik hari2, suami keje. Inipun kami selangkan 2-3 hari sekali baru cucuk.

      Lagipun hari2 cucuk amik darah mana boleh. Sakit tau prosesnya. Baby urat tak nampak lagi, diorang pulas tangan ke bawah dan tunggu darah menitik dalam tiub tu. Sampai saya menangis bila baby meraung sakit. Bayangkan kalo hari2 camtu. Kita yg dewasa ni, cucuk time peknen ari tu pun sampai sekarang nampak kesannya, ni pulak baby yg kecil tu. Lebam teruk dua2 tangan anak saya.

     Berulang alik ke klinik dan spital. Masuk wad, tapi discaj pulak bila bacaan kurang dari 250. Haih,kita dah susah payah masuk wad, rawat la letak bawah lampu tu sampai hilang kuning tu. Ni suruh org balik, lepas tu esoknya suruh datang lagi cucuk amik darah. Kan ke menyusahkan orang. Bayangkan orang susah yg takde kenderaan. Dah la kita dalam pantang nak gerak sana sini susah.

      Gitu le rutin beberapa minggu tu. Bacaan kuning baby turun naik paling tinggi 330, paling rendah 224. Masuk wad, masuk pusat rawatan harian. Masa ni sengsara betul.

    Baby kalo sakit ni akan tidur aje. Tugas kita ialah menyusukan dia sekerap mungkin supaya dia kencing dan yak banyak kali untuk singkirkan kuning tu. Kerap tu ialah setiap jam oke.

    Dengan baby yg tido tak hingat, ko kejut cane pun dia tak nak bangun, dgn badan kita lemah tak cukup tido - luka jahit tak elok lagi- sakit gile bila duduk- bagi pulak susu badan- baby melekap sampai 2 jam tapi tak hisap- kena usik2 telinga pipi kaki dia baru dia hisap sikit pastu tertido balik- letih berulang alik ke klinik dan spital- stress dgn nurse mulut celupar yg datang ke umah. Sigh...

      Jemur baby bawah matahari pagi, mandi dgn air singseh, saya minum susu higoat dan kemudian susukan baby

     Pastu google, then ada sorang encik ni dia pun bagitau baby dia dah kena kuning sebulan, pastu dia decide tak nak gi spital kerajaan lagi, dia pegi private. Kat sana, 3 hari baby ditahan wad dan diberi susu formula. Terus sembuh kuning baby dia.

      Oleh itu, saya pun terus bagi baby susu formula berselang seli dengan susu badan. Saya bagi susu Anmum. Walaupun masa peknen saya berazam nak bagi susu badan sepenuhnya, tapi... kita kan hanya merancang Tuhan yg tentukan. Lagipun masa kat wad, baby lahir je terus diberi susu formula tanpa inform saya dulu. So memang dari spital dia dah minum susu formula ni.

     Dan selepas 3 hari, bacaan kuning baby turun mendadak dari 251 ke 172. Doc kata tak perlu datang cucuk lagi hanya perlu pantau aje. Leganya hati tak tau nak cakap cane. Akhirnya setelah cuba macam2 cara, usaha ni yg nampakkan hasil.

    Sebenarnya oke je bagi baby susu formula. Tak salah pun. Still susu badan ialah yg terbaik.. Saya sendiri pun masa lahir minum susu formula jugak sebab dok dlm inkubator sebulan sbb kuning dan pramatang.

    So ini ikhtiar saya dan berhasil....Alhamdulillah..

   
   
      
      

Assalamualaikum =D


NAMA : AHMAD ILMAN YUSRI BIN AHMAD LUTFI

D.O.B  : 29 JANUARI 2015, 4.21PM, 2.68KG

                                                      4 Hari

30 Hari...hehe belum mandi lagi dah kena amik gambar =)