Thursday, January 22, 2015

Contraction Sekejap-sekejap


21/01/2015

Dah memasuki minggu 39...

Due date 1 Feb nanti...sekarang kira membilang hari je...baby bertahan dengan jayanya walaupun maknya ni macam2 komplikasi...Alhamdulillah syukur sangat2...berat baby last scan 12 Jan hari tu lebih kurang 2.7kg... tapi arap2 jangan le overdue tarikh...tak nak la kalo kena induce pulak...tu lagi haru nanti... 

Sejak2 pegi check kat spital minggu lepas, dapat rasa la contraction makin kerap...perut rasa tegang serentak ngan sakit ari2...tapi Alhamdulillah leh tahan tak sakit sangat...ia datang dan pergi...ni la agaknya yang dikatakan contraction Braxton Hicks tu eh? alaa contraction palsu tu...kira rahim tengah praktis nak kuakan baby tu...

Then selang 2-3 hari, sakit tu dah upgrade...serentak perut tegang, sakit ari2 ngan saya rasa sakit kat tempat nak u'uk...hehehe...pas tu semalam dia upgrade lagi selevel...tetiba rasa sakit memulas kat perut macam nak u'uk tapi tak pun....huaaa...tapi macam biasa ia datang dan pergi...saya pun tak le pantau masa sebab perasan macam leh tahan lagi...

Tapi malam tadi ada le bisa sikit pinggang ni...still gagah gi keje lagi hari ni...

Ikutkan macam saya tulis hari tu, saya dah malas dan fed up nak gi keje...ye la tengah tunggu hari kan...lagi pulak sekarang sakit makin terasa...tapi...saya rasa rugi pulak kalo amik cuti awal...

Kan cuti bersalin 2 bulan...kalo sekarang saya start cuti, nanti kena balik keje awal pulak...rugi le pasal masa tu dah ada baby...cuti tahunan tak mau la usik pasal baru awal tahun. Lagipun pikir balik....baik le keje sementara baby still dalam perut ni..

Sebab... kalo saya keje, at least dapat aktifkan diri...arap2 mudah le bersalin nanti dengan berjalan sana sini dalam opis ni...kang dok umah confirm la tergolek terbaring tengok tv  je...paling terer pun kemas umah sikit2...

So buat sementara ni saya korbankan perasaan malas ni untuk kebaikan diri sendiri gak...ahaks.. =D

Friday, January 16, 2015

Buat VE Pertama Kali

Minggu 37 & 38

Tiba2...14/01/15 ri tu, public holiday bagi NS. Saya rasa perut keras dan tegang dari pagi sampai petang. Tak sakit tapi riso la macam pergerakan baby slow. Saya tanya kak ipar kalau tak sakit tapi perut keras je kena gi spital ke. Dia suh pegi je...katanya time dia dulu takde pun kua darah ke apa tanda ke...perut keras tau2 dah nak bersalin. 

Saya kata bia betoii...saya tak sakit pun...pas tu dia cakap, pegi je check takut kalo baby tu dok keras2 ntah2 terbelit tali pusat ke...huhu bila dia cakap camtu saya pun takut dan terus decide nak check kat spital malam tu.

Lepas maghrib pegi, standby letak barang dalam keta. Sampai sana daftar, pastu cakap kat nurse tu nak check aje. Then dia tanya pasal kontraksi. Saya tak reti jawab sebab tak sakit so tak pantau masa. So dia isi borang, suruh pegi check urin then tunggu giliran.

Kat sana orang lain yg tunggu giliran sume dalam kesakitan. Saya je yg dok tersenyum2 lagi. Lama tul nunggu. Suami pulak dok nunggu kat luar. Sian dia, dah le dia tengah demam selesema.  Akhirnya sampai turn saya, doc check jantung baby ok, pas tu dia nak seluk (vaginal examination). Nasib baik doc ni perempuan, pastu badan kecik. Masa dok nunggu tadi, riso gak kalo ada doc lelaki yg badan besar tu yg check saya nanti. Nasib baik tak...

Kalo blogwalking, ramai yg kata sakit kena seluk ni. Saya teringat petua kalo tak nak sakit kena tarik dan tahan nafas. Doc tu pun suruh tarik nafas, tetiba doc tu kata, eh tarik nafas tapi jangan kemut, relax...so ikut la cakap dia...tarik nafas jugak tapi nafas saya pendek sangat...kejap je dapat tahan dah terhembus balik hehe...

Dia masuk tangan check, takde jalan lagi...belum bukak...a'ah memang le saya pun takde sakit apa...cuma riso baby je...time seluk tu pedih la jugak...dan lepas seluk tu, sepanjang malam tu rasa pedih je...tapi oke leh tahan lagi...esok paginya hilang dah pedih tu...cane le nanti ek bila sampai masa nak bersalin kena check tiap2 jam tu...huhu

Pastu gi buat CTG...err check jantung baby...20 minit la terbaring ngan wayar tu kat perut. Cuak jugak bila jantung baby ada ketika slow...pas tu kuat balik...bila doc check, lepas dia refer doc lain, dia kata ok takde pape. So saya takyah ditahan wad. 

Balik...on the way singgah beli burger,fries ngan aiskrim. Lapar sesangat....lepas ni tau dah, kalo nak ke spital, sila makan kenyang2 dulu. Saya tak dinner sebelum pegi tadi, tu yg lapar sesangat. Makan kurma beberapa biji je. Sampai umah dah pukul 1 pagi....hua hua hua...letih gilerr...

Thursday, January 8, 2015

Minggu 36

Hehe selagi tak bersalin ni...memang memanjang update pasal cite peknen je la nampak gayanya...

Bukan apa..macam masa mula2 saya tulis entry pasal peknen ni dulu...saya tulis pengalaman saya ni untuk kenangan...sok sok leh baca...nanti InsyaAllah baby dah besar dia pun leh baca gak pengalaman mengandungkan dia...akhir sekali mana tau leh jadi panduan kat kengkawan lain...mana yg elok boleh le korang amik, mana yg tak elok korang jgn buat lak macam yg saya buat...jadikan pengajaran okeh...huhu

05/01/2015

Check up minggu ke 36. Scan dan buat BSP sekali. Yayyy...dengan ini dimaklumkan bahawa inilah BSP saya yang terakhir sebelum bersalin. Huhu lega....serik mak...sepanjang peknen ni ada la  dalam 7 kali buat BSP ni...

Scan baby untuk growth chart...macam biasa doc maklumkan baby saya tecik...minggu 36 tapi tumbesarannya minggu 34...dan lagi sekali ukuran kepala kecik...33 minggu...saya tawakal je laa...arap2 baby oke...tapi doc pun kata oke sebab walaupun kecik tapi dia still membesar...

Anggaran berat baby 2.4kg. Berat saya pulak sekarang 50.8kg. Lega dah lepas week 36 ni...sebab baby kira cukup bulan...bukan baby pramatang...

Tapi serius laa...memang sekarang rasa...errr sakit sana sini...jari2 kaki sakit, 'bawah' sakit, sakit belakang...sakit pinggang...dengan tido tido chicken je....susah nak lelap....bila nak bangun dari tido atau dari duduk atas lantai memang azab...haa time ni baru terpikir susah payah mother ngandungkan kita dulu...memang terinsap jap laa...ni belum masuk part bersalin, kena jahit, berpantang n jaga baby nanti ni....huhu

Ri tu  beli breast pump...sy beli brand disney...ni manual...beli kat butik Anakku kat Jusco...rega RM76...ni pun lepas survey2 kat itenet, ramai kata oke dan rega pun oke ngan poket saya...nanti bila dah start pakai sok, Insya Allah saya akan tulis entry bagitau oke ke tak menda ni...

Pastu saat2 akhir ni memang saje la ada je menda yg nak dibeli buat tambah2...sapu tangan..bekas tu bekas ni...beli lagi hanger baju baby ngan penyidai bentuk bulat tu...hehehe saje je...biar lebih jangan kurang...

Macam biasa banyak je menda yang nak dipikirkan...salah satunya nak berpantang kat mana...mak saya memang la dah bagi amaran 'ko jgn degil, balik pantang kat umah sini,boleh mak abah tengok2 kan ko'...

A'ah memang la kan...anak pertama... ko hingat ko terer nak jaga budak tecik sensorang dgn ko yg dah melepet x boleh buat apa lepas bersalin tuh...tapi tu laa... yg maleh nak berpantang kat umah mak ni sebabnya ialah...toilet cangkung hokeh...saya memang surrender la tu...cane laa nanti...nak bayang pun tak sanggup dgn ko berjahit bagai...ramai je kata boleh bersimpuh atau dok kat bangku kecik asal jgn cangkung nanti tetas jahitan...tapi korang ingat lantai toilet tu marble ke nak bersimpuh....mak geli nakk...dengan nak terbalikkan baldi simbah lagi...dengan takde getah paip lagi kena pakai gayung...

Dah renovate pasang flush dah ri tu, tapi cina tu buat tak betul, melimpah air dari lubang toilet tu...huhu getah paip pulak yg mak haku cabut buat apa...xpe xpe mentang2 umah mak...orang tak leh la nak pasang ape pun...uwaaa...sob sob...

Peh tu kan...kalo kat umah mak...hadoii ramai le yg datang bertandang nanti...ye saya berterima kasih ramai yg ingat kat mak abah...datang jenguk..diorang pun dah tinggal berdua sejak saya kawen ni...masalahnya kalo yg datang tu yg oke xpe, saya pun oke...ni nyampah kalo yg mulut longkang datang...pempaham je la yg jenis mulut nak nyakitkan ati orang je...kang elok2 saya bertenang tetiba lak meroyan nanti...

Bukan nak pikir buruk dan negatif je...tapi ni saya tau la...saya bukan sebarang cakap...saya dah terlalu banyak disakiti...dari dulu sampai sekarang....

Err sambung cite...last2 bila dah pikir banyak kali...saya rasa elok la saya balik jugak berpantang kat umah mak...ni bukan menda boleh buat main ye tak..lagipun leh temankan mak abah...kasi meriah skit umah tu dgn suara baby...hehe....xpe la...hal yg dirisokan sangat tu tengok la nanti cane...boleh adjust kot...(sedang cuba pikir positip)....

Tapi...sedih weii nak berpisah ngan somi...memang le dia akan datang jenguk hari2...tapi...tu la susah nak cakap...dah biasa idup berdua...nanti cane la tanpa dia...memang ye kan...bila kawen ni org cakap sedangkan lidah lagi tergigit...tapi cuba kalo takde...teringat2 pulak...

Nanti mesti teringat kenangan masa peknen ni...dgn somi yg sabar bila sy tak masak...sy masak kekadang je...dah dia penat balik dah kul bape dia pulak masak...suap saya lagi...air dia bancuh pun saya yg abiskan...kena nyanyi pulak tu nak tidokan saya...uhuhu...banyak sangat laa kenangan masa peknen ni..touching gitu....sob sob...

Sehari dua ni perut rasa gatal teramat sangat...dan saya pun dok la menggaru...hehe last2 berparut gak perut ini...punya la dok jaga perut selama ni jangan ada stretch mark...dok sapu je baby oil...uhu...

Malam hari tu saya tak leh tido...satu badan sakit...pas tu bahagian 'bawah' pedih dan panas sangat...macam rasa mengembang pun ada...eh baby nak kua dah ke...sib baik dah pagi kurang sakit tu...saya blur...contraction pun tak tau cane ye keadaannya...tapi kalo baca tanda2 bersalin...kira dah ada...cuma yg belum ada keluar darah/air dan sakit contraction yg konsisten...yg tu lum terjadi lagi...

Huhu arap2 sempat settlekan beberapa perkara lagi sebelum bersalin...dup dap dup dap....phewww....