Saturday, December 27, 2014

Jalan-jalan Kat Citypark

Lebih kurang 2 tahun dulu...time dating....kitorang gi Citypark S2...suami saya cakap...'nanti bila kita pegi sini lagi nanti, masa tu perut sayang dah besar'...

Saya masih ingat kata2 dia..ada jodoh kitorang...dapat kawen dan sekarang perut dah besar (minggu 35)...so 25/12/14, ajak le suami gi jalan2 sana...semata2 sebab nak 'merealisasikan' apa yang dia sebut dulu...hihu

















Minggu 33 & 34

Minggu 33

Start minggu ni dah rasa seram je memikirkan sakit bersalin...

Lagi satu jangan le baby lahir awal...pasal kalo lahir sebelum minggu 36, kira baby pramatang. Doa2 jauhkanlah ek...harap sangat baby survive cukup bulan, biar sihat selamat semuanya...

Saya sendiri dulu lahir tak cukup bulan (7 bulan je), mak cite saya dok kat dalam inkubator sebulan. Lahir kat umah, bidan sambut (mati2 selama ni saya ingat saya lahir kat spital). Mak kat kampung pantang, abah le balik keje hari2 singgah jenguk saya kat wad. Dah le tak cukup bulan, kena kuning pulak lagi. Menum pun susu FM je.  Sob sob...sedih je dengar...

Yang buat saya riso sebab start minggu ni saya ada rasa sakit kat 'bawah'.....rasa pedih, ngilu...dok la saya kejap2 check perut dah turun ke belum. Katanya kalo dah nak bersalin, perut akan turun di mana kita akan dapat letak 5 jari (rapatkan) di antara dada dan perut..

Nak jadi cerita, perut saya memang style condong ke bawah. Huhu lagi le cemas. Rasa2 3 jari dah dapat diletakkan rata...harus le seriau...i tak ready lagi u...

Start minggu ni jugak, memang bawah rasa berat. Kejap2 nak pegi buang air kecil. Sebenarnya memang selama ni saya kejap2 pegi toilet pun, pasal saya jenis yang banyak minum air. Tapi tu la...cane ek nak story...sekarang ni rasa dia lain...memang terasa asyik kena tekan2 je 'bawah' tu...

Dah start minum minyak kelapa dara sesudu kecil berselang hari atau 2-3 hari sekali. Campur dalam susu...tak lalu nak telan...ni sebagai usaha untuk mudah bersalin...nanti masuk minggu 36 dah leh minum hari2...

Kurma makan hari2...kekadang 7 biji, kekadang 3 atau 5 biji...kalo keputusan stok sebiji je laa..janji jumlah ganjil...tapi kata orang, elok makan 7 biji sehari baru le nampak hasil...err kena beli stok lagi ni..

Urutan perineum...failed...saya tak dapat buat...urutan ni untuk elakkan episiotomi (betul ke ejaan ni?) alaa guntingan kat bahagian bawah untuk mudah keluarkan baby tu....punya la semangat menggoogle, last2 bila nak buat seriau...tak sanggup nak masukkan jari kat 'situ'...so kalo teringat saya just sapu dan urut 'bahagian luaran' je...

Minggu 34

Ye...saya mudah sesak nafas..letih pun ye...hehehe takpe takpe..asalkan baby sehat...pegi check up, berat saya naik 100 gram je. Terkini 50.5kg. Biar betul...padahal badan rasa dah berat sangat dah...

Scan baby, oke kali ni overall ukuran baby seragam, 32 minggu, Kira baby kecil, sebab sekarang dah 34 minggu, tapi kata doc oke kalo plus minus 2 minggu ni. Hb naik sikit dari 10.2 ke 10.3.

Nasib baik dapat doc yang oke kali ni. Check up yang lepas saya tak story pun pasal sakit ati. Huhu sebenarnya ikut nasib je bila pegi check up ni...kalo dapat doc n nurse yang kerek, memang sakit ati laa...walaupun kita dah habis berhemah dengan diorang, kalo dah attitude diorang camtu nak buat cane..

Check up kali ni dapat nurse yang baik dan doc yang menenangkan jiwa, hilanglah gundah gulana kan pasal diorang cakap baik2 dengan kita...

Baby suka mengeras sekarang...perut saya rasa senak, padat..agak susah cari posisi tidur...memang sentiasa mengiring je...

Perasaan ting tong...sekejap hepi...sekejap sedih...sekejap riso...macam2 bermain di fikiran...

Riso.....cane le proses bersalin saya...normal ke bedah...cane nak tahan sakit bersalin...saya ni kalo luka sikit pun dah meraung...banyak ke jahit kalo normal...nak berpantang nanti...cane ek nak gi toilet bila dah berjahit bawah tu...pastu nanti umah mesti bersepah...

Riso tak survey taska baby lagi...cuti dah takde...Sedihhhh sangat bila pikir nanti kena anta baby kat orang asing...tak sanggup betul rasanya...ntah cane la jagaannya nanti...macam2 cite yang saya dengar sampai buat hati ni riso je...tapi takde pilihan...saya harus bekerja...

Time2 camni, terpikir alangkah untungnya anda semua yang bergelar suri rumah...korang dapat jaga anak sendiri, dapat pantau keadaan dia, dapat bagi susu badan kat dia...saya pulak nanti akan kerisauan di opis kenangkan adakah anakku dijaga dengan elok dan tidak diapa-apakan...

Dan macamana nanti nak bekalkan susu badan kat baby...ada pengasuh yang tak nak terima sebab leceh nak panaskan, saya pun pening macam mana nak pam susu kat opis...cctv merata, takkan nak pegi toilet..kang pantry ada je yang masuk keluar..busy pun busy...keje swasta memang takde istilah nak rehat kejap....ko buat je la keje sampai settle nak nak kalo yang urgent tu. Memang memanjang urgent je pun. Kekadang bos dah kua baru le dapat tarik nafas...pehhh. Dilema tul la...tapi tu laa...memang nak sangat bagi baby susu badan sepenuhnya...

Pastu...time ni mula la teringat kalo tak panjang umo...err tak salah kan sebab mengingati mati tu memang perkara yang dituntut....mula le meleleh air mata bila kenangkan kot2 tumpah darah ke...cane la suamiku...anakku...sayu weiiihh...dengan amal yang sikit dan memanjang ke laut ni...takuttt...

Nak gi keje dah malas..kekadang rasa nak lempar je sume fail sebab memang fed up giler dah sarat camni pun banyak keje...tapi kenangkan baby belum cukup bulan, sabar je laa. Terpikir gak kalo baby dah 37 minggu nanti, baby nak kua pun kua laa...takpe kalo tak sampai 40 minggu asalkan baby dah cukup matang dalam perut. Pasal tak kuasa dah nak gi keje. Memanjang sakit ati...pegi beranak lagi bagus huhuhu

Tapi tekanan pun bagus gak kan...saya pun dah start serius pikir masa depan. Arap2 dapat le saya usahakan sesuatu dari umah nanti. Leh jaga baby sendiri dan dapat elakkan stress...aminn..

Last2 semalam saya bulatkan ati, saya tawakal sepenuhnya pada Allah. Saya cuma mampu usaha apa yang patut, selebihnya Allah tentukan. Masa depan, kita hanya mampu merancang. Doa dan usaha yang terbaik je la....Bab bersalin, normal ke, caesar ke, lama atau sekejap tanggung sakit, saya  berdoa semoga dipermudahkan urusan...Please la lin....stay positif...banyak2 senyum oke...

Barang yang dibeli minggu ni ialah bengkung, losyen sapu kat perut sebelum pakai bengkung, botol untuk isi susu badan kalo pam nanti...tu la tambah sikit2 je apa yg perlu..nanti dapat gaji nak beli pam susu dan mungkin sterilizer. Car seat pun kena beli gak ni...penting tu...

Time kasih kepada kengkawan yang sudi tanya kabar...shaz, aing, kak azi, umi (semoga cepat sembuh bedah cyst ari tu), salinda, zana...tq korang...rasa disayangi dan diambil berat pulak...saya doakan yang baik2 untuk korang jugak.... =D



Beg Ke Hospital Siap!


Beg ke hospital dah siap...amik checklist dari internet je. Tak ingat website apa. Harap cukup le barang2nya...

Beg Ibu

1) Buku check up mengandung, IC, GL (saya takde GL..)
2) Tuala mandi 1 helai
3) Pad sebungkus
4) Selipar jepun
5) Sweater
6) Stokin sepasang dua
7) Kain batik 2 helai
8) T-shirt/ baju lengan panjang(untuk balik dari spital, kat wad pakai baju pesakit je..)
9) Disposable panty (sebungkus- ada 6 helai)
10) Bra
11) Selendang/tudung senang sarung
12) Tisu kotak
13) Tolettries- berus gigi,ubat gigi, sabun
14) Handphone dan charger
15) Plastik untuk letak baju kotor

Beg baby

1) Baju dan seluar 3 pasang
2) Lampin 2 helai
3) Wet tissue sebungkus
4) Pampers 10 keping
5) Sapu tangan baby 2 helai
6) Barut 2 helai
7) Tuala mandy sehelai
8) Toilettries-travel pack
9) Sarung tangan 2 pasang, sarung kaki 2 pasang
10) Topi untuk dipakai balik dari spital
11) Bedung/Selimut sehelai

Beg ke labour room

1) Plastik baby-Pampers sekeping, baju baby sepasang, sarung tangan dan kaki sepasang,barut 1 helai, selimut 1 helai


Beg Makanan

1) Kurma sekotak
2) Biskut Jacobs sekotak
3) Air mineral sebotol besar
4) Apa2 makanan/minuman lain cth roti, air zam zam,...gelas atau cawan nak minum air..


Tuesday, December 9, 2014

Kenduri Doa Selamat, Minggu 31 & 32

29/12/2014

Abang saya buat kenduri kecik untuk anak2nya Muhammad ngan Muazzam yang berkhatan. Tapi mak mintak untuk sekaligus dengan buat doa selamat untuk saya selamat bersalin..


\




Minggu 31

Memang selama ni susah nak tidur malam pun...tidur pastu dalam kul 2-3 pagi terjaga sampai la ke pagi. Tapi minggu ni rasa macam dah start tiap2 malam camtu. Bila dah subuh baru rasa nak lelap. Jawabnya memang letih sangat2 nak pegi keje.

Minggu 32

Keadaan yang sama. Pastu saya dah start bukak cincin. Tak muat dah nak pakai...

Bahagian atas perut saya rasa pedih2 je...

Minggu ni jugak start bawak berjalan. Google petua untuk mudah bersalin, salah satunya ialah banyak berjalan kaki. Jadi setakat ni, kat opis dah 2 kali dah saya time lunch jalan ulang alik kat dalam opis tu dalam 10-15 minit setiap kali. Alaa dari pintu depan ke pantri tu saya jalan le banyak2 kali pelan2. Kalo tengok cctv mesti bos heran..heheh...

Ujung minggu lak jalan2 kat pasaraya beli barang2...

Oh ye untuk minggu ni, barang yang saya beli adalah :

Minyak pilis Anugerah- kecik je botolnya...tapi saya pilih ni sebab senang tak yah bancuh2. Lagipun takmo nanti kotor tilam kalo pakai serbuk bancuh tu. Yang ni senang nak guna...sapu terus kat dahi..

Tungku- pun brand Anugerah gak. Saya pilih ni sebab dia tungku batu. Kalo beli yang tungku herba macam D'HERBS tu, saya google ada yang kata panasnya sekejap aje. So harap2 yang ni panasnya lama. Pastu saya beli ni sebab katanya kalo tak kukus, boleh gak dipanaskan dengan tekap seterika je. Hoho semestinyalah malas nak kukus kukus ni...i pilih cara yg senang je..

Napkin baby- ni saya beli 10 helai. Ikutkan takmo beli sebab baby kan pakai lampin pakai buang je. Tapi tengok dalam checklist ke hospital, katanya perlu bawa lampin...so beli aje lah..pikir balik, lampin ni banyak guna nanti. Boleh buat alas tilam baby, bedung baby (walaupun dah ada bedung, tapi dibuatnya bedung tu nak dibasuh at least ada  lampin ni sebagai alternatif), boleh buat lap2 air liur baby kalo kat umah tu (kalo kua umah harus le pakai sapu tangan yg lawa sikit hehehe). So tak rugi beli...

Termometer- yaa itu dia yang paling penting. Tengok dalam kebanyakan checklist barang keperluan baby, takde menda ni. Tapi ada sorang blogger ni syorkan beli sebab penting untuk tau baby demam ke tak. So saya pun beli, jenis digital jenama Guardian. RM16...

Nasal Aspirator- untuk bersihkan idung baby...

Disposable Nursing Pad- untuk serap lelehan susu badan

Vitamin C ngan Vitamin B Kompleks- ni untuk saya time pantang nanti...

Pakaian baby...dah basuh dan siap2 simpan dalam bekas...

Barang2 baby yang dah dibeli...nampak sikit tapi sebenarnya ambil masa beberapa minggu untuk complete sebab beli sikit2 time weekend...

Barang2 untuk berpantang...

Bengkung belum beli. Pening nak beli jenis apa. Yang pasti nak yang mudah dipakai tanpa bantuan orang lain..

Jamu tak nak beli...sebabnya ialah..lepas bersalin, dalam 2 minggu pertama tak leh makan jamu sebab panas, nanti effect baby takut jaundice...

Lagi satu sebab, saya sendiri tau badan saya ni tak leh makan sebarangan..banyak na alahan. So tak berani nak makan jamu. Saya cadang makan vitamin je. Google tengok semua pun syorkan set berpantang Shaklee sebagai alternatif kepada jamu. Basicnya ialah makan vitamin c,vitamin b complex, zinc, multivitamin dan alfalfa untuk banyakkan susu. 

Tapi saya rasa makan brand lain pun apa salahnya kan. Lagi pulak saya alah dengan vitalea shaklee tu. So saya beli Vitamin C brand Flavettes 500mg ngan B Comlex brand 21st Century. Aaa dua2 brand ni saya tak alah pasal sebelum kawen dulu penah makan.

Pastu cadang makan kurma dan minum susu untuk banyakkan susu badan. Ada satu petua untuk tambah susu badan, iaitu minum air rebusan kurma merah, goji dan longan kering. Tengok le kalo perlu nanti saya buat. Kalo tak makan kurma biasa je (dasar malas nak merebus).

Pencuci miss v pun saya tak beli. Pasal kalo bersalin normal, untuk cepat sembuhkan jahitan tu petuanya ialah cuci dengan air suam campur garam. Kalo bersalin caesar, saya pakai je Fadaraj. Kat umah ni masih ada balancenya.

Krim/minyak untuk sapu kat perut sebelum pakai bengkung pun belum beli lagi...

So setakat ni barang keperluan berpantang saya ialah:

mandian herba TYT, minyak urut TYT, minyak pilis Anugerah, tungku Anugerah, Vitamin, dan tak lupa  pad opkos kena ada huhuhu...

update 25/12/2014 :

dah beli bengkung...saya beli bengkung d'herbs sebab macam senang nak pakai sendiri....RM35. Pastu untuk sapu kat perut, saya beli losyen Anugerah...wangi bau apple..RM23...