Friday, November 28, 2014

Hb Naik Tanpa Makan Vitamin

Ye...memang tak sangka  sangat-sangat. Memang betul saya masih anemia. Bacaan Hb yang normal adalah 11.0g/dL. Saya pulak baru 10.2 pada checkup 3 hari lepas.

Tapi saya nak tulis jugak sebab perkara ni sangat bermakna bagi saya yang berhempas pulas nak naikkan Hb ni. Sebabnya macam yang saya coretkan dalam post-post sebelum ni:

1) Saya pembawa talasemia. Doc kata dibenarkan untuk yang ada talasemia Hb at least 8. Jangan sampai bawah 8. Tapi tak nak risikokan baby dan diri sendiri. So harus gigih naikkan Hb.

2) Saya alah kepada pil iron dan Iberet. Vitalea Shaklee pun saya alah. 

3) Dan saya alah kepada certain makanan yang tinggi zat besi. Saya pernah amalkan makan bayam merah dan minum air rebusannya setiap hari, tapi sampai satu tahap saya muntah. Pernah makan tiram, sama jugak ceritanya mula2 makan oke, masuk kali ke berapa makan, muntah2. 
Pernah cuba makan telur ayam kampung separuh masak, hasilnya walaupun tak muntah tapi saya mabuk dan sesak nafas.

4) Saya jarang makan daging dan jarang makan sayur hijau. Mula2 peknen dulu langsung tak boleh makan daging (yang saya rasa menyumbang kepada penurunan Hb), sekarang dah oke, tapi saya rasa renyah nak masaknya sebab balik keje badan saya pun dah penat. Jadi saya masak ringkas aje.

Ini adalah kronologi bacaan Hb saya :

11.1
9.5
9.6
9.3
9.5
10.2

Pheww...perjalanan yang panjang. Struggle sangat2 untuk naikkan Hb dan kawal gula. So saya terpikir apa ek yang saya makan sampai boleh naik Hb ni..dah 2 kali dari 9.3 ke 9.5, dan 9.5 ke 10.2.

So inilah dia walaupun saya tak pasti yang mana satu menyumbang kepada peningkatan ni..

1) Pati Delima Gulsan dan Madu

Saya start minum pati delima ni dah 2 atau 3 bulan kot. Memula saya minum tu, saya bancuh sesudu dengan air segelas. Masam...saya minum setiap pagi bila bangun tidur ngan sebelum tidur. Tapi bila check Hb turun jadi 9.3 pulak.

Bila saya dapat tau saya pembawa talasemia, saya pun cuba google lagi. Hasilnya saya dapat petua dari satu blog ni, katanya bancuh 3 sudu besar jus delima dengan 3 sudu besar madu dengan air segelas. Hoho...terus terang, saya tak mampu nak bancuh banyak tu. Sebab pekat sangat tu untuk diminum, dan tak mesra dengan ekonomi saya.

So saya bancuh aje satu sudu pati delima ni dengan 1 sudu madu dalam segelas air. Bancuh pakai sudu plastik. Macam biasa saya amalkan lepas bangun tidur, kekadang balik dari keje atau sebelum tidur. Dah sebulan setengah saya amalkan 2 kali sehari. 

2) Kurma

Yang ni pulak, sebenarnya sebelum saya peknen, kurma ni makanan asasi saya. Hampir setiap hari saya makan. Tapi saya stop makan bila kantoi ujian gula MGTT. Masa tu dalam week 12 rasanya. Terusla saya takde makan lagi kurma ni. 

Pastu, bila google balik kurma ni sebenarnya sangat bagus untuk wanita peknen. Sebab tu dalam Quran pun ada disebut dalam Surah Maryam. Jadi saya berazam untuk makan kurma ni dari trimester 3 ni. Lagipun kurma ni bukan memudaratkan pun, gula nya cepat diproses jadi tenaga, jadi saya rasa as long saya kontrol makanan manis lain, takde masalah pada gula darah saya.

So kurma ni saya start makan seminggu sebelum amik bacaan Hb latest hari tu. Saya makan 3 atau 5 biji sehari.

3) Susu Kambing

Saya minum susu kambing brand Bestgoat selang seli ngan susu ngandung. Tapi kekadang keputusan stok gak...huhu... Tapi yang saya ingat, seminggu sebelum amik Hb hari tu, saya habiskan sekotak susu yang ada 15 sachet ni. Sehari 2 kali la saya minum.

So, dari tiga-tiga jenis makanan/minuman ni, yang mana satu eh berjaya naikkan Hb saya? Sebab kalo makanan lain contoh jambu batu atau kerang memang sangat tak konsisten la saya makan. Seminggu sekali pun payah. Nampaknya setakat ni cuma yang 3 jenis ni je konsisten saya amalkan.

Kalo ikut gerak hati, saya teka pati delima gulsan campur madu tu. Sebab lepas minum tu dua minggu, test Hb naik dari 9.3 ke 9.5, dan sekarang jadi 10.2 dah. Emm tapi rasa2 tiga-tiga ni pun saling menyumbang...sebab ini kan makanan sunnah Nabi.

Yeay...nak terus amalkan...harap2 next check up naik lagi biar jadi normal Hb ni balik. Aminn...

update 20/3/2015 - make sure madu tu madu asli, kalo madu yg campur gula memang tak jadi punya...
update 15/10/2015 - Ilman dah 8 bulan. Baru teringat nak bagitau korang Hb masa saya bersalin 10.3. Sebabnya itulah, masa Hb ni naik mendadak saya minum gulsan campur madu ASLI, dapat hadiah dari seseorang sebotol. Dah habis, saya tak tau mana nak dapat madu asli tu, saya pakai madu yang jual2 kat pasaraya, jadi naik 0.1 je akhirnya...
Tapi daku selamat bersalin sudah...hehehe


1 comment: