Friday, November 28, 2014

Hb Naik Tanpa Makan Vitamin

Ye...memang tak sangka  sangat-sangat. Memang betul saya masih anemia. Bacaan Hb yang normal adalah 11.0g/dL. Saya pulak baru 10.2 pada checkup 3 hari lepas.

Tapi saya nak tulis jugak sebab perkara ni sangat bermakna bagi saya yang berhempas pulas nak naikkan Hb ni. Sebabnya macam yang saya coretkan dalam post-post sebelum ni:

1) Saya pembawa talasemia. Doc kata dibenarkan untuk yang ada talasemia Hb at least 8. Jangan sampai bawah 8. Tapi tak nak risikokan baby dan diri sendiri. So harus gigih naikkan Hb.

2) Saya alah kepada pil iron dan Iberet. Vitalea Shaklee pun saya alah. 

3) Dan saya alah kepada certain makanan yang tinggi zat besi. Saya pernah amalkan makan bayam merah dan minum air rebusannya setiap hari, tapi sampai satu tahap saya muntah. Pernah makan tiram, sama jugak ceritanya mula2 makan oke, masuk kali ke berapa makan, muntah2. 
Pernah cuba makan telur ayam kampung separuh masak, hasilnya walaupun tak muntah tapi saya mabuk dan sesak nafas.

4) Saya jarang makan daging dan jarang makan sayur hijau. Mula2 peknen dulu langsung tak boleh makan daging (yang saya rasa menyumbang kepada penurunan Hb), sekarang dah oke, tapi saya rasa renyah nak masaknya sebab balik keje badan saya pun dah penat. Jadi saya masak ringkas aje.

Ini adalah kronologi bacaan Hb saya :

11.1
9.5
9.6
9.3
9.5
10.2

Pheww...perjalanan yang panjang. Struggle sangat2 untuk naikkan Hb dan kawal gula. So saya terpikir apa ek yang saya makan sampai boleh naik Hb ni..dah 2 kali dari 9.3 ke 9.5, dan 9.5 ke 10.2.

So inilah dia walaupun saya tak pasti yang mana satu menyumbang kepada peningkatan ni..

1) Pati Delima Gulsan dan Madu

Saya start minum pati delima ni dah 2 atau 3 bulan kot. Memula saya minum tu, saya bancuh sesudu dengan air segelas. Masam...saya minum setiap pagi bila bangun tidur ngan sebelum tidur. Tapi bila check Hb turun jadi 9.3 pulak.

Bila saya dapat tau saya pembawa talasemia, saya pun cuba google lagi. Hasilnya saya dapat petua dari satu blog ni, katanya bancuh 3 sudu besar jus delima dengan 3 sudu besar madu dengan air segelas. Hoho...terus terang, saya tak mampu nak bancuh banyak tu. Sebab pekat sangat tu untuk diminum, dan tak mesra dengan ekonomi saya.

So saya bancuh aje satu sudu pati delima ni dengan 1 sudu madu dalam segelas air. Bancuh pakai sudu plastik. Macam biasa saya amalkan lepas bangun tidur, kekadang balik dari keje atau sebelum tidur. Dah sebulan setengah saya amalkan 2 kali sehari. 

2) Kurma

Yang ni pulak, sebenarnya sebelum saya peknen, kurma ni makanan asasi saya. Hampir setiap hari saya makan. Tapi saya stop makan bila kantoi ujian gula MGTT. Masa tu dalam week 12 rasanya. Terusla saya takde makan lagi kurma ni. 

Pastu, bila google balik kurma ni sebenarnya sangat bagus untuk wanita peknen. Sebab tu dalam Quran pun ada disebut dalam Surah Maryam. Jadi saya berazam untuk makan kurma ni dari trimester 3 ni. Lagipun kurma ni bukan memudaratkan pun, gula nya cepat diproses jadi tenaga, jadi saya rasa as long saya kontrol makanan manis lain, takde masalah pada gula darah saya.

So kurma ni saya start makan seminggu sebelum amik bacaan Hb latest hari tu. Saya makan 3 atau 5 biji sehari.

3) Susu Kambing

Saya minum susu kambing brand Bestgoat selang seli ngan susu ngandung. Tapi kekadang keputusan stok gak...huhu... Tapi yang saya ingat, seminggu sebelum amik Hb hari tu, saya habiskan sekotak susu yang ada 15 sachet ni. Sehari 2 kali la saya minum.

So, dari tiga-tiga jenis makanan/minuman ni, yang mana satu eh berjaya naikkan Hb saya? Sebab kalo makanan lain contoh jambu batu atau kerang memang sangat tak konsisten la saya makan. Seminggu sekali pun payah. Nampaknya setakat ni cuma yang 3 jenis ni je konsisten saya amalkan.

Kalo ikut gerak hati, saya teka pati delima gulsan campur madu tu. Sebab lepas minum tu dua minggu, test Hb naik dari 9.3 ke 9.5, dan sekarang jadi 10.2 dah. Emm tapi rasa2 tiga-tiga ni pun saling menyumbang...sebab ini kan makanan sunnah Nabi.

Yeay...nak terus amalkan...harap2 next check up naik lagi biar jadi normal Hb ni balik. Aminn...

update 20/3/2015 - make sure madu tu madu asli, kalo madu yg campur gula memang tak jadi punya...
update 15/10/2015 - Ilman dah 8 bulan. Baru teringat nak bagitau korang Hb masa saya bersalin 10.3. Sebabnya itulah, masa Hb ni naik mendadak saya minum gulsan campur madu ASLI, dapat hadiah dari seseorang sebotol. Dah habis, saya tak tau mana nak dapat madu asli tu, saya pakai madu yang jual2 kat pasaraya, jadi naik 0.1 je akhirnya...
Tapi daku selamat bersalin sudah...hehehe


Wednesday, November 26, 2014

Minggu 30, Check up & Repeat Scan

24/11/2014

Hari ni check up lagi.  Ikutkan pagi ni tak nak gi klinik pasal tak larat sangat. Pikir nak tangguh appoinment ke esok je. Mana taknya, malam tadi muntah2 sampai pukul 4 pagi. Puncanya makan tiram rebus. Huhu harus la longlai badan ni. Tapi sebab hari ni repeat scan nak tengok kepala baby dah membesar lum, maka gagahkanlah jugak diri...

Memula sekali blood pressure ok, urin ok, tapi berat badan turun 0.6kg. Err terkedu jap. Tetiba riso balik masa tunggu keputusan Hemoglobin. Ye la dah la baby hari tu ada masalah tumbesaran, dah tetiba berat i turun, riso le takut effect baby.

Pastu dapat dah result Hb. Hihu....adus gembiranya saya....Hb dah naik dari 9.5 jadi 10.2. Tersengih2 masa letak buku tu sebelum jumpa nurse. Walaupun masih anemia, tapi bukan senang nak naik Hb tanpa makan pil macam orang lain tu. Naik 0.7 rasa macam tak caya je...

Heartbeat baby ok. 131. Kepala baby di bawah. Pastu continue jumpa doc untuk scan.

Dan ada berita baik. Sekarang minggu 30, so pembesaran baby ikut sepatutnya. Doc scan dan saya dengar dia kata ok, ok beberapa kali. Lilitan kepala je 29 minggu. Lain2 ukuran badan sume 30 dan 31 minggu .Doc kata kira oke kalo beza seminggu ni. Hari tu memang kena beri perhatian serius sebab kepala baby kecil 2 minggu dari  sepatutnya. So sekarang kira semua baik2 aje, cuma 2 minggu lagi repeat scan lagi untuk monitor perkembangannya. Berat baby dah 1.659 kg dah.

Lega....tapi pikir balik sib baik tak kantoi check urin sugar. Pasal masa muntah2 malam tadi tu berapa banyak gula2 saya hisap nak bagi hilang loya. Hehehe sib baik aje...

Minggu 30...nak cite apa lagi...haha nak jugak tulis. Err saya sekarang duduk mengangkang eh...kikiki perut dah besar gini le...dok kat kerusi ke, lantai ke, kena jugak bukak kaki tu, kalo tak rasa terhimpit perut..pas tu kekadang ada gak gusi berdarah time gosok gigi...normal...time peknen memang gusi mudah berdarah.

Ingat lagi masa memula peknen dulu beberapa kali hidung berdarah. Yang ni lupa nak ditulis sebelum ni. Masa memula tu, panik gak ingat badan panas dalam ke apa ke. Padahal punya la banyak minum air. Bila dah google baru tau normal hidung berdarah ni sebab saluran darah nipis dan mengembang. Sekarang dah takde dah...oke dah hidung saya hehehe

Barang baby yang dibeli minggu ni ialah bath tub ngan barut lagi 4 helai.  Bath tub tu saya beli yang ada lubang. So nanti nak kuakan air lepas mandi tu, senang tarik je tiub tutup lubang tu. Tak yah terbalikkan menda alah tu nak kuakan air tu. 

So semua sekali barut dah ada 10 helai...cukup le kot...tanya2 orang lain kata cukup le banyak tu....harap benar la kata2 mereka... barang baby kira dah nak complete dah...tinggal sikit2 macam krim ruam dan beberapa barang lagi...pheww lega...

Thursday, November 20, 2014

Minggu 29

Minggu 29

Selamat tinggal trimester ke 2. Huhu sekejap je rasa. Dah masuk trimester ke 3. Perasaan? Makin berdebar-debar. Kalau dari pembacaan, ramai yang kata kena jaga-jaga time trimester 1 sebab janin belum kukuh. Tapi bagi saya, sejak dari hari pertama syak peknen sampaila sekarang, sentiasa rasa riso je... doa baby dalam keadaan baik2 je...

Sekarang pusat i dah terkeluar u...hehe ngilu kalo tersentuh...ohh adakah itu selulit di pahaku...hahaha tak penah2 wujud menda ni kat badan i sebelum ni...

Kalo tengok muka...oke sepanjang peknen ni muka bersih takde masalah...memula awal2 peknen dulu ada la jerawat naik skit, tak lama pun kejap je dalam beberapa hari...tapi lepas tu takde dah...sampai sekarang clear semuanya...Alhamdulillah...

Dah rajin buat kerja umah...alaa takat2 basuh pinggan mangkuk periuk...masak yg simple2, sapu2 skit, jemur kain, lipat kain, buang sampah....asal umah jangan bersepah sangat dah...tapi cepat penat laa...tak leh berdiri lama2 sangat...tak leh duduk lama2...nanti pinggang ngan belakang sakit...kalo berjalan pun cepat mengah.....

Tapi saya tau tak leh manjakan sangat badan...kena beraktiviti skit bagi badan kuat biar ada stamina nak bersalin nanti...so kekdahnya sekarang, kalo penat tu rehat le...kang kalo kita dah mencungap riso le baby pun kurang oksigen gak...

Minggu ni emosi boleh kata sangat baik...tapi ri tu ternangis gak meleleh2 air mata ngajuk ngan suami...hahaha memang mood swing betui...skit2 sentap...padahal kalo tak peknen hamba ni boleh dikira hati kering gak..well...takpe...syok gak melalui pengalaman camni...sok sok buleh gelakkan diri sendiri...hehehe

Beli barang baby dan barang berpantang lagi...fasa ke 4...barang2 yang dibeli adalah...

1) 8 pasang baju baby
2) 2 topi 
3) 2 pasang sarung tangan dan sarung kaki 
4) 2 botol susu saiz kecik
5) berus botol
6) mandian herba selepas bersalin TYT -bukak kotak dah bau wangi-ada campuran  halia...
7) disposable panty
8) stokin untuk i sepasang

Dah kiranya baju baby complete dah...semua 14 pasang campur2 baju seluar lengan panjang dan lengan pendek, ada gak yang jenis berlubang2 untuk pakai bila hari agak panas...tu pun my brother cakap kira banyak tu...nanti baby cepat membesar...

Tapi saya rasa tak banyak tak sikit pun jumlah tu...pasal nanti time pantang bukannya i buleh buat keje2 umah especially membasuh ni...so ngam2 la kot jumlah baju tu untuk di rotate...

Tapi banyak lagi belum beli...barut belum cukup, bath tub belum ada, pilis,bengkung sume lum beli...macam biasa akan bersambung lagi sesi shopping ni nanti...




Wednesday, November 12, 2014

Mengidam Nak ke Jusco...

Haha tajuk macam apa je...

Memang dah lamaaaa sesangat tak jejak ke Jusco ni...masa mula2 kawen dulu je ada gi ngan suami..pas tu tak pegi lagi dah...padahal dekat sesangat ngan umah..

Pasalnya ialah kalo nak gi barang dapur, memang gi mydin je...nak ke Jusco ni, masalahnya parking susah benar nak cari.....memanjang ramai orang dari siang ke malam...lagipun kalo nak beli barang dapur kat situ memang tak la kan...banyak yg takde dari ada...dan mahal pulak tu...

Hari tu memang tetiba teringin sesangat nak pegi...teringat lak masa jadi PPH dulu, Jusco ni seberang jalan je...asal rehat gi sana...berjalan masuk Popular la, MPH, Watsons...suka tengok2 barang walau tak beli...err masa kaya dulu ada gak la beli2 kasut kan...hahaha

Paling ingat masa kak Azi ngan Shaz ada, asal lunch je dok beli roti singgit kat Baker's Cottage...hoho rotinya besar dan sodap...kenyang i sampai petang kalo dapat makan 2-3 ketul...kenangan tul laa...

Nak pegi sangat sebab nak tengok barang baby...dan nak jalan2 macam dulu2...nak pusing2 masuk kedai sana sini....nak belek2 barang...

Last2 ri Sabtu ri tu pegi jugak...sekali suami tipon tanya kat mana (masa tu suami kua umah awal)...dengan tak bersalah dan riang ria bagitau yg saya dah kat depan pintu masuk Jusco..

Haha gelak je dia...katanya janji nak gi sama..apsal tak leh tunggu ke...saya cakap tak leh tahan...nak jenjalan sekarang gak...hehehe

Sampai dalam Jusco tu...padan muka...baru sekerat jalan dah mengah...naik tingkat 2 tetiba rasa nak pitam dah...huhu cecepat cari kerusi duduk...alamak...belum pape dah letih...tu laa....dolu dolu memang le leh buat tawaf 2-3 round Jusco tu...sekarang dah bawak perut, campur lagi anemia....tak sedar diri lagi gigih nak jalan2...

Dah rehat jap, gi la tengok barang baby....bajunya usah cakap...mahal la kan...tapi tang tilam baby saya jumpa yang saya berkenan...terus la beli sebab dah gi mydin ngan tesco tak jumpa tilam yg saya berkenan...so beli la satu set...ada tilam, 2 bantal peluk ngan 1 bantal...bagus sebab anti dust mite,100% cotton, ringan dan rata...tak mo beli yang ada lekuk2 nanti baby tak selesa...

Pas tu beli detergent untuk baju baby ngan pembersih khas untuk botol susu baby...saya memang nak BF baby, tapi botol susu kena beli gak kan nanti nak pam bila gi keje nanti...

Barang2 lain tak kuasa beli situ...nanti sambung beli kat tempat lain..

Lain2 hari tu ada gak singgah mydin dan beli barang lagi skit...

So untuk minggu ni, fasa ke 3 beli barang baby ialah :

1) Tilam bantal baby
2) Wet tissue beli lagi 2 botol...ari tu beli yang pek punya
3) Pad untuk saya guna masa pantang
4) Detergent baby
5) Liquid cleanser untuk botol susu baby
6) Beg baby untuk ke spital (my sis bagi)

Yang penting...dah dapat penuhi keinginan jenjalan kat Jusco tu, rasa lega dah fikiran...huhuhu





Kira Pergerakan Bayi

Dah masuk 28 minggu ni, kena start dah kira pergerakan baby...

Kena catit pergerakan ia. Dalam tempoh 12 jam (contoh 9 pagi sampai 9 malam), kena ada 10 pergerakan.

Kalo kurang, kena cepat2 gi spital...

Cara kira yang nurse ajar, pergerakan baby yang berturut-turut ala2 berpusing tu, dikira satu....haha saya confuse di situ...tak sure sikit...

Last2 saya catit je kalo baby tendang kuat pun kira satu jugak. Kalo baby gerak2 banyak kali dalam beberapa saat tu, saya kira satu gak..tak tau la betul ke idak...

Menjelang kul 3 petang dah banyak kali gerak dah...ni hari kedua saya tanda pergerakan ni...

Semalam jenuh gak nak tunggu baby bangun...kul 9 pagi terus saya start kira...Alhamdulillah sampai ke malam baby dok gerak2...hari ni baby bangun awal...kul 6.30 dia dah bangun dah..errr ke sebab saya yang baru bangun tido sebab tu baru rasa...

Sonok tul tengok perut ni bergelombang...selalu bahagian kiri perut terbonjol...senget2 perut ni...baby ni kalo time saya keje, dia pun sama aktif....hehe macam dia pun bekerja gak...

Yang penting saya kena rasa baby selalu gerak...kalo senyap rasa riso dah..padahal kalo pikir baby pun nak tido gak kan? maksudnya jangan le lama sangat baby tu tak gerak...bahaya kalo buat tak tau je...kena betul2 alert ni...




Makanan- Dulu dan Sekarang

Kali ni nak cite pasal makanan yang saya suka dan tak suka makan masa peknen ngan sebelum peknen...

Sesaja je catit...sok sok baca buleh imbas lik pengalaman  ni...hihu...

1) Tomato
- Kalo dulu inilah satu-satunya buah kategori sayur yg saya suka sangat sangat sangat. Masak lauk pape macam sambal ke, masak kicap ke, masak lemak cili api ke, goreng sayur mesti nak taruk tomato ni. Macam dah takde sayur lain nak dimasak. Kira stok tomato ni ada je kat umah.

-Sekarang....bila dah peknen ni saya muak sesangat tengok tomato ni. Langsung tak nak masak ia. Kalo terjumpa tomato ni dalam lauk (kalo suami atau mak masak), makan ala2 terpaksa sebab sayang nak buang gitu...

2) Epal
- Sebelum peknen saya adalah seorang yang anti epal...huahuahua...bagi saya tak best...sebab rasanya cam kering je...saya suka buah yang banyak air macam tembikai ngan limau mandarin...kalo dulu kot makan pun sepotong dua je epal tu...kira sikit2 je laa...

-Sekarang....saya suka epal...walaupun tak selalu beli, tapi katakan kalo dah beli tu, sehari boleh sampai 2 biji la saya makan..hoho...

3) Aiskrim yang berbiskut (macam Cornetto)
-Sebelum peknen, saya suka aiskrim kosong semata-mata....tak suka aiskrim yang ada biskut ke, kacang ke....rasa terganggu je kelazatan aiskrim sebab nak kunyah bahan2 tu...

-Sekarang...tak kisah pun....balun je...huhu sedap apa...tapi tak leh makan selalu aiskrim ni...kata GDM kan...kalo dah kemaruk sangat baru makan...

4) Roti canai
-Sebelum peknen...roti canai memang tak makan...kalo ada pun sesekali...jarang sangat la...setahun sekali nak makan pun macam tak je...sebabnya saya geli roti tu dicanai dan ditapap dek mamak tu...kalo melayu buat pun sama rasa kembang tekak gak...

-Hoho kenapa lak ri tu saya makan roti canai eh? dah 2 kali dah sepanjang peknen ni...kali kedua tu 2 keping sekali gus...padahal dah nampak dah betapa semangatnya mamak tu menebar roti tu...tak sangka terbukak jugak selera saya...huahuahua....


Friday, November 7, 2014

Scan Minggu 28 -Risonya Saya.....

BSP hari Isnin 3/11/14, result cantik, so saya berjaya menjadikan next BSP sebulan sekali balik...lega...so next pada 3/12/14...

Then hari ni, 7/11/14, scan untuk minggu 28...

Di samping tu, trace result darah suami...Alhamdulillah...suami normal...jadi hanya saya saja pembawa talasemia...maknanya baby oke...

Pasal scan pulak...lagi satu berita tak best...punya la lama doc scan tekan2 alat tu kat perut..

Rupanya ukuran lilitan kepala baby (HC) hanya 26 minggu, kira tak ikut tumbesaran...

Ukuran lain, BPD (Biparietal Diameter-tulang pelipis kiri dan kanan)-28 minggu
AC (Abdominal Circumference- llingkaran perut) -28 minggu
FL (Femur Length-tulang paha)-27 minggu
EFW (Estimated Fetal Weight- perkiraan berat bayi)-28 minggu...1.193kg
Amniotic Fluid-normal
Plasenta dah naik, hari tu di bawah (low lying)

Sebenarnya doc kata kalo beza dalam 2 minggu tu masih acceptable, tapi masalahnya ni kepala...huhu...harusla riso kalo kepala baby kecik...nanti cane perkembangan otaknya???

Stress lagi...lagi 2 minggu kena datang scan nak tengok adakah kepalanya akan membesar ikut sepatutnya...

Doc cakap puncanya banyak, stress,anemia...ni semua akan buat oksigen kurang sampai pada baby,,,

Uwaaa....nyesal tul tak pandai kawal emosi...dok nangis sana sini akhirnya effect kat tumbesaran baby...

Huk huk...haruslah ceria secerianya selepas ni...tapi...mampukah saya????? will try...harap next scan baby dah oke perkembangannya....Aminn....

p/s dah tau jantina baby...kita tengok nanti bila dia lahir...betul ke idak mesin scan ni....

Tuesday, November 4, 2014

Minggu 26 & 27


Macam biasa....cuma pedih ulu hati makin menjadi-jadi...waktu malam susah nak dapat tidur sebab pedih sangat. Kalo dah start baring tu boleh terasa asid cuba naik ke tekak...so jawabnya kena tinggikan bantal le...

Sekarang ni tetiba rasa riso sesangat...pasalnya ialah....saya dulu lahir tak cukup bulan...7 bulan...pastu pulak anak2 abang pun ada jugak lahir 7 dan 8 bulan....

So....sekarang dah pun 27 weeks....tetiba hati saya rasa berdebar sesangat...dibuatnya baby ni nak kua awal cane? huhu mana kita boleh jangka ye tak? mau haru biru sebab apa pun tak ready lagi...

Jadinya minggu ni saya gagahkan diri kemas umah dan beli lagi barang kelengkapan baby mana yg dapat. Boleh pulak tu saya dok potong rumput kat halaman. Haha tak le besar pun kawasan yg berumput tu (err dah berlalang pun) tapi saya kan cepat penat. Tapi buat je la...dok atas bangku kecik tu, pastu dengan guna gunting, saya pun gunting le segala lalang dan rumput tu...settle...tak yah tunggu suami buat pasal dia pun balik keje dah kul bape... 

Bilik belakang pun saya clearkan...sebenarnya, bilik tu penuh dengan botol2 plastik....bajet nak jual...sekali bila jual dapat singgit je...sedih mak...padahal dah berbulan simpan sampai dah rupe pusat pelupusan sampah dah bilik tu...dah cukup le...pas ni buang je lah botol2 tu....tak yah kumpul2 bagai...bukan nak sombong dengan rezeki sebab dapat singgit...tapi ye la kan...kotor bilik dan semak je..

Lagipun bilik belakang tu nak dijadikan bilik sidai baju baby nanti...so haruslah dikemaskan sekarang...nanti pasang penyidai beroda tu, pastu baju2 baby sidai dalam umah je...tak mo sidai kat luar...banyak pencemaran hokeh...hahaha

Kira Sabtu Ahad ni memang bz giler...berkemas...beli barang baby....jenguk mak abah...servis keta..hehe banyak tul berjalan minggu ni..

Barang baby dan barang saya untuk berpantang...yang dibeli dalam fasa ke 2 ni ialah...

1) bekas simpan baju baby (lum dapat beli almari lagi)
2) baju baby lagi 3 pasang
3) pampers (saiz newborn- brand pet pet pasal dia ada lekuk untuk elak terkena tali pusat yg belum tanggal ngan saiz S)
4) minyak telon (beli minyak bayini mestika-review itenet ramai kata bagus)
5) kain batik 4 helai 
6) selipar jepun (wajib, nanti kat spital nak gi toilet)
7) stokin untuk saya (baru beli 1 pasang pasal tak pasti saiz....takkan nak rabakkan bungkusan stokin kat kedai tu)
8) minyak urut TYT (ni untuk sapu kat kaki saya masa pantang nanti)
9) sapu tangan baby (3 helai-kale oren, biru ngan merah...huhu meriah anak mak...colourful gitu)
10) barut 2 helai (ni saiz besar sikit...sebab pikir balik takkan le baby ni nak pakai saiz yg kecik aje sbb ia kan membesar...so harus ada saiz lelain jugak)

Akan sambung soping minggu depan...cadang nak beli tilam bantal baby,besen mandi, baju kena tambah lagi ngan barang saya berpantang...

Ler dah parking jauh2 kat pasaraya tu...baru le perasan ada parking khas untuk ibu hamil betui2 depan pintu masuk...ceit...penat org berjalan...so len kali lin...sila guna kemudahan yg disediakan ye...huhuhu...

Pastu...apa lagi ek nak cite...oo ye saya pun banyak menjahit sekarang...just alter baju ngandung yg terlebih panjang ngan baju2 yg dah tetas jahitannya...

Saya ada gak terbaca yg masa peknen tak leh menjahit...nanti tali pusat baby terbelit...tapi kan...saya tawakal je...bukan saya eksen nak langgar pantang...tapi saya bukan buat menda tak elok...abis takkan orang yg keje tukang jahit tu kua anak sume terbelit tali pusatnya? 

Lagipun takkan le menda2 sikit terkoyak,tertetas jahitan baju ni sumenya nak anta kedai...leceh la gitu...menda buleh buat sendiri...kan kan kan...

Lain-lain...saya riso pasal ilmu keibubapaan ni kurang sangat...saya ni anak bongsu...so memang tak reti nak jaga budak kecik ni...ni sume salah saya senirik...dulu masa mak jaga anak2 akak, haram saya nak amik tau...buat bodo je...sikit pun saya tak tolong mandikan ke, pakaikan pampers ke...even masa akak berpantang pun saya buat tak tau...sikit pun tak bertanya dan cuba amik ilmu apa yg dia buat...cuma yg ada dalam ingatan saya ialah gambaran dia tengah berbengkung...

Nah sekarang amik ko...dah tua camni nak pegang baby pun gayat...nak tukar pampers pun bodo...jawabnya dua tiga menjak ni dok la tanya encik google cara nak pakaikan barut baby,pampers baby, nak bedung ia...cara jaga tali pusat...nak mandikan ia... hoho banyak tul nak kena belajar...

Pastu google cara berpantang...cara duduk lepas bersalin...makanan nak tambah susu badan...macam2 la...

Yang paling tak tahan dok baca pengalaman bersalin...owh...ngeri okeh...dah le i ni tak tahan sakit...

Last2 dari pikir yg ngeri2...baik saya pikir positif...iaitu...sakit bersalin = dah hampir sangat nak jumpa baby ...yeay....

Lagipun pikir balik sume orang ada bahagian memasing...tengok le nasib kita camne...ada yg kejap je kat bilik bersalin tu...ada yg sehari suntuk...saya nanti tawakal je la...doa yg baik2 semoga dipermudahkan...

Sebab tu sekarang saya maleh nak amik pot kalo sakit sikit2 ni...bukan poyo eksen...tak...maksudnya saya sedang cuba belajar tahan sakit...jadi kalo lenguh2 ke apa ke, cramp kaki ke, pinggul ni macam rasa nak tercabut bila bangun...saya banyak diam je sekarang ni...saya takut kalo sakit yg sikit pun saya dah tak tahan, abis nanti kalo contraction yg berganda sakitnya tu cane? 

Orang kata sakit bersalin ni sakit kedua lepas mati...huhu respek giler ngan ibu2 semua...cane ek kalo bersalin normal, bawah kena jahit, kalo caesar, perut kena belah dan jahit...pengorbanan untuk lahirkan seorang lagi hamba Allah...sob sob.. terinsaf jap...

Sepanjang peknen ni, rasa macam best aje...walau ada dugaan...pikir balik ni sume sikit je cobaannya...cabaran sebenar masa melahirkan, masa berpantang and next ialah nak jaga baby nanti...nak jadi ibu bapa yang baik....

Saya banyak kali terpikir, bila baby dah kua nanti, mesti saya akan rindu saat2 peknen ni...sweet sesangat...tapi ye la, bila baby dah kua puas la peluk cium ia...cuma maksud saya ialah...akan rindu saat2 baby dalam perut ni...bila ia tendang2...kita ke sana ke mari dengan baby ni...

Kekadang bila saya rasa down sangat...tetiba baby gerak2 dalam perut ni...pastu saya tersedar yg saya bukan keseorangan...saya ada baby yg temankan saya...so pikir balik watpe eh nak sedih2 masalah duniawi ni? baik pikir masa depan...masa depan baby...lagi bagus...

Lagi satu kan...saya ni kan tak mesra alam ngan bebudak kecik...saya cuma mesra ngan anak2 buah saya je...ngan anak orang lain saya kureng...pasal entah le...tak pandai le....so surprisenya ialah...bila saya dah peknen, heran gak ramai bebudak kecik suka benar ngan saya...

Kalo gi klinik, beberapa kali gak la bebudak datang kat saya, senyum2, main2 beg saya, sengayut kat baju saya...ada sekali gi tesco, saya kena cuit ngan sorang budak kecik ni...tersengih2 dia berlari datang kat saya...semalam kat kedai pun ada budak ni tersenyum2 ngan saya...why ahh?

Hehe heran gak...tapi petanda baik ni...rasa fefeeling disukai ramai lak....theehehe...anak buah saya si Aisyah pun kalo jumpe tak mo nya dia lepaskan saya...mak kata sebab saya peknen baby girl, sebab tu Aisyah suka sebab nanti dia ada kawan...ye ke?

Entah saya pun tak tau lagi baby girl ke boy...Jumaat ni scan 7 bulan...tak tau le nampak ke idak nanti...ohh sekali amik result darah suami...arap2 normal...Aminn....