Wednesday, October 29, 2014

Minggu 25

27/10/2014

Frust oke....hari ni buat BSP ngan check up rutin. Boleh pulak bacaan gula yg pagi tu tinggi....rasanya lebih sikit je pun...bacaan 5.6,5.9,4.8 ngan 5.2.

Disebabkan yang memula tu ditanda merah, tak pasal2 kena ulang BSP ni seminggu lagi. Satu bacaan je pun yang tinggi sikit.  Padahal dah elok2 sebelum ni sebulan sekali. Letih tau tak!!!!!!!! rasa nak menjerit je kuat2....

Buat BSP ni sangat2 memenatkan. Dah la kena start puasa dari pukul 10 malam sebelumnya, pastu kena berulang alik gi klinik cucuk jari 4 kali sehari. Makan, pastu puasa 2 jam, makan, puasa 2 jam....camtu la kekdahnya.

Saya ni bukannya suri rumah pun...bekerja. Mau tak longlai badan berulang alik dari opis ke klinik. Kang sampai opis bukan boleh rilek, sambung buat keje jugak. Cuti pun dah abis. Nak ngengada amik  cuti lagi semata2 untuk BSP ni nanti unpaid leave pulak. Muka ni dah naik tebal dok asik mintak keluar opis dari bos. 

Memang menyampah la gi KK ni. Serius. Ni bertabah sementara tunggu baby lahir. Pas ni Insya Allah mana tau kot2 ada rezeki anak kedua (pheww...jauhnya pikir), memang ku berazam cari duit lebih pastu gi check up private je. Nak buat cane time ni kami sekeluarga sedang diuji dengan masalah ekonomi. Redha je lah...

Ye la...pas tu bayangkan saya dah la pembawa talasemia, then check Hb naik la jugak 0.2 dari 9.3 ke 9.5. Yup memang saya masih anemia, jauh bacaan tu dari bacaan normal iaitu 11.0. Tapi yg nurse tu membebel buat apa. Kalo saya tak usaha takdenya Hb tu naik. Mesti makin merudum ye tak. Dia tak tau ke pil iron tak beri kesan mana pun kalo makan sebab ada gen talasemia ni?

Macamana pun kena bebel, saya dalam hati rasa gembira jugak sebab Hb ni naik walaupun sikit sangat. Sebab saya tak makan pil iron. Jadi at least saya tau diet saya dah oke dan cuma perlu tambah lagi. Setakat ni nampaknya kira menjadi la saya minum pati delima gulsan campur madu tu. Yang lain saya kena tambah lagi makan tiram jadikan 3 kali seminggu dari sebelum ni sekali seminggu. Wah baik punya plan.

Amik suntikan kancing gigi yang kedua. Kali ni badan rasa oke, tak macam yang first hari tu rasa nak demam. Mungkin badan dah adapt kot. Cuma rasa lenguh sikit dan sakit kalo tertekan bahu tu. 3 hari baru hilang lenguh tu.

Berat badan dah jadi 47kg. Alhamdulillah. Ni pun bersusah payah saya diet tahan makan itu ini. Nasik putih pun sekali sehari je. Tu pun 2 senduk je. Bayangkan ibu mengandung yang sentiasa kelaparan disuruh diet.   Tak kejam ke tu. Teh,kopi memang dah lama tak amik. Kek dan biskut manis pun tak,ganti dengan biskut gandum. Kadang2 kalo teringin sesangat baru makan aiskrim sikit. Orang lain saya tengok naik sampai berpuluh kg oke jek. Kot naik lebih dari 1kg dlm masa 2 minggu nanti jadi macam hari tu pulak kena datang klinik 2 kali seminggu check blood pressure ngan urin. 

Saya pun bukan bodoh, saya tau la kesan kalo berat badan terlebih, gula terlebih. Tapi yang buat nak marah bila sume benda2 ni border line aje, tapi memang cara diorang susahkan kita nak berulang alik macam kita ni hidup senang sangat. 

Haih nak marah pun takde guna...yang penting doa banyak2 baby sihat dan kuat. Demi baby, ibu akan bertabah sesungguhnya.... 




Monday, October 20, 2014

Minggu 24

Minggu 24

Dalam diam dah 6 bulan bawak baby ni dalam perut. Cam tak caya je. Rasa ajaib sangat ada nyawa dalam perut ni...

Masuk 24 minggu ni, barulah betul2 feeling peknen tu datang. Sebab perut dah besar...

Sekarang ni belakang saya hampir setiap masa sakit. Rasa bisa menjalar....duduk ke, baring ke, berdiri saya memang akan rasa sakit... 

Then yang paling ketara ialah....saya dah sukar nak bangun bila duduk atas lantai, mencangkung atau bangun bila solat. Sampai terpaksa berpaut kat dinding ke apa ke..Kaki saya sukar menampung berat...mungkin sebab rangka badan saya kecik...

Ikutkan bukan banyak bertambah pun berat badan...sekarang berat saya last timbang hari tu 45.3kg je. Sejarah ni...tak penah seumo idup saya dapat capai berat ni...paling terer dulu 40kg je...hehehe tu yang hepi tu...

Kena gi klinik 2 kali seminggu check Bp ngan urin...pasal 'tertambah' 2.3kg last check ri tu. Patut cuma boleh tambah 1kg je dalam 2 minggu. Oke apa...takde la over pun...orang lain lagi pulak tambah berpuluh2 kg time peknen...Nak buat cane...gini le kalo dah namanya gi checkup kat gomen...kalo berduit dah lama lari gi private dah...apakan daya...

Perasaan makin riso...pasal saya dulu lahir 7 bulan je...so riso jangan le baby ni kua awal...pasal apa pun tak siap lagi ni... ri tu NBS rosak teruk...huhu dah le nak renew insuran NBS bulan depan...time ni la pulak nak kena servis lagi mileage dah over...huaaa...

Cita2 nak bersalin swasta sila abaikan ye...ke spital gomen je la jawabnya...lagipun mana nak tau samada kita ni bakal salin normal atau operate...kalo normal kat private dalam RM1500, dibuatnya kena caesar, mana nak cekau RM5 ribu lebih...haha bukan ada insurans ke, GL ke...

Last2 semalam dengan saki baki duit sebelum dapat gaji, gi jugak beli barang baby serba sikit..syok sungguh shopping barang baby ni...gi sensorang je...Mydin ngan Tesco je pun...

Saya tak suka dan tak mo gi beli kat karnival ke apa ke...atas faktor masa, duit tol dan minyak (nak2 kalo yang dibuat kat KL tu), dan yang paling penting takmo berasak2 ngan orang ramai...

Kita dah keadaan camni, saya rasa tak praktikal nak gi tempat yg ramai orang..cam bahaya je...nanti orang tersondol perut kita dengan troli pulak huhuhu... lagipun saya pun mudah letih sekarang...so decide nak beli barang sikit demi sikit kat tempat dekat ngan umah dan yg pasti senang nak cari parking...takmo susahkan diri...

Nak gi ngan suami dia bz pulak...lagipun saya suka shopping sensorang...pasal saya suka belek barang lelama...hehehe....Semalam dapat le beli barang basic iaitu :

1)  wet tissue (kena tambah banyak lagi nanti)
2) kelambu yang ala2 tudung saji tu
3) baju ngan seluar 3 pasang (banyak lagi nak kena beli)
4) barut 6 helai
5) towel baby 2 helai
6) toilettries (losyen,baby bath,shampoo ngan bedak)- beli travel pack Johnson & Johnson dulu...senang nak sumbat dalam beg bawak gi spital...yang pack besar beli kemudian...)
7) sarung tangan ngan sarung kaki 3 pasang
8) topi 1 helai
9) changing mat
10) tisu kotak
11) penyangkut baju bulat-senang nak jemur baju baby nanti
12) bedung/selimut- 3 helai (ni SIL yng bagi)
13) termos ( ni pun SIL bagi- pasal dia beli tapi tak pakai pun)
14) towel saya 1 helai (hehehe nak le gi spital dengan towel baru kan....)
15) beg untuk saya ke spital- pinjam beg mak :)

Nanti akan sambung beli lagi...bab kaler sebab tak tau baby girl atau boy, so saya pilih warna lain macam hijau, putih...tapi towel kale biru ngan pink...alah bolehlah...tak yah terikat sangat kod warna biru utk boy, pink utk girl...universal gitu...

Sekarang saya perasan baby suka bangun tengah malam...kul 2-3 pagi dia aktif sangat...mungkin sebab saya sendiri pun selalu terjaga malam pasal nak gi bilik air...pastu tak dapat tidur balik...so mungkinkah baby pun terikut berjaga sama?








Saya Positif - Beta Thalassemia Trait

Saya disahkan sebagai pembawa Talasemia...Beta Thalassemia Trait...pembawa dan pesakit adalah berbeza...

Nak cakap apalagi...benda bukan boleh diubah...bukan macam kencing manis boleh di adjust diet kita ni...sebab ia adalah dari keturunan....

Darah suami pun diambil untuk check adakah dia juga pembawa macam saya...lagi sebulan baru tau resultnya....

Saat ni  tak boleh buat apa...tawakal je lah...semoga darah suami normal...kalau tidak sangat bahaya untuk baby...kalau kami suami isteri adalah pembawa, baby kemungkinan boleh jadi pesakit pulak...Nauzubillah...mintak dijauhkan...mana ada mak nak tengok anak dia sakit??

Saya perlu pastikan Hb jangan kurang dari 8. Nanti tak pasal2 kena masuk darah atau cucuk Inferon. Cucuk Inferon ni sakitnya makan bertahun nak hilang. 

Harap baby ni bertahan. Serius masalah Hb rendah ni tak boleh dipandang ringan. Banyak kesan buruk boleh berlaku pada ibu dan anak bila Hb rendah ni. Semoga kami berdua selamat hendaknya...Aminn...

Wednesday, October 8, 2014

Minggu 22 & 23

Minggu 22

Err minggu yg busy pasal kena gi klinik 2 kali seminggu check blood pressure ngan urine. Oke je pun resultnya...

Minggu 23

Macam yang saya cite dalam entry sebelum ni, saya menderita pasal makan Iberet. Sengsara minggu ni...

Then ada satu malam, tiba2 kaki saya cramp. Saya menjerit sakit sebab rasa urat macam bersimpul. Tak boleh gerak. Lepas bersusah payah baru dapat lurus balik kaki.

Esoknya pun camtu. Tetiba betis kanan macam berdetup dan urat menarik. Sakit. Nasib baik boleh gerak kaki ni. Malam tu masa urut kaki, tetiba perasan kat betis ni kiri dan kanan ada urat yang kelihatan jelas sejalur. Tak timbul tapi macam lining la. Oho baru daku tau ni yg selalu org kata akan dialami bila peknen...kaki sib baik lum bengkak lagi..

Perut dah makin besar. Baju kurung banyak dah tak muat. Seluar jeans memang dari 2 bulan lepas dah stop pakai pasal dah tak leh kancing zip.

Hari raya haji pun minggu ni (5/10/14). Malam raya semangat gi beli baju raya...hehehe beli murah je..dapat le jubah cotton yg sangat2 selesa 2 helai...RM39 je selai...hepi giler dapat baju baru. Murah-murah pun tapi pakai best sangat...kainnya jenis ringan dan sejuk...value buy...weeee =D

sempat posing pagi raya haji sebelum gi umah mak abah..



Anemia...Hb Turun Lagi...

29/09/2014....

Check up lagi...sekali dengan BSP...

Berat badan bertambah 1.1kg. Urine boley plak 'blue'...huhu ada trace kencing kotor skit....ni kes kurang minum air kosong pasal bantai togok jus pati delima gulsan sehari sebelum...dah le malamnya kena start posa...lagi la dehydrated....sob sob...

Secara ringkasnya bacaan BSP kali ke 3 ni ialah : ok le kot...kurang makan ada le...penat terkejar2 dari opis ke klinik..

Yang bad newsnya ialah.....Hb ku turun lagi....dari 9.6 ke 9.3...okeh....macam tak caya je...macam mimpi je....

Ingatkan dah usaha ni, at least naik le sikit....terkedu la jugak...

Oke saya ngaku tak makan ubat iron sebab alahan...tapi saya cuba usaha lain dari segi pemakanan...

Hari2 makan bayam merah dan minum air rebusannya,minum pati delima gulsan, susu 2 kali sehari, jambu batu dan makanan yg baik2 je...err masih tak berjaya...

Doc suh makan Iberet...hati cuak sebab riso alahan jugak...

Tapi malam tu masa buat BSP kat farmasi, beli le jugak Iberet tu...

Dan yg ditakuti pun terjadi...

Makan Iberet ni macam pil iron KK tu jugak...perut kena kosong lepas 2 jam baru leh makan...jangan makan dengan minuman bersusu...harus air kosong atau jus.. so saya pukul 6 pagi makan la pil ni...

Then pagi tu kat opis....separuh nyawa oke...tetiba je saya bagitau bos yg saya nak pengsan...rasa lemas,tak leh bernafas....hoho so bos saya dah takut...dia suh saya cepat2 duduk....tapi tetiba je saya muntah2...sib baik sempat lari gi toilet...

Muntah2 beberapa kali...sesak nafas...macam tak cukup udara...saya terpaksa on lagi satu air cond...dada sakit macam terbakar...pas tu saya cakap dgn bos, saya nak cuti, saya tak boleh keje dah...

Masa tu dalam susah nak bernafas, saya cuma pikir nak balik umah je...bos offer nak anta balik, tapi saya segan nak susahkan dia...sekarang kalo pikir balik, patutnya saya gi hospital...sampai umah entah le...nak baring tak leh, duduk tak leh...memang rasa azab sangat...masa tu terpikir gak, ni kalo meninggal naya je....dosa kemain banyak lagi...huhu..takutttt.....

Menjelang petang baru ada rasa upaya skit...tapi heartburn ni makan masa 3 hari baru hilang....tu la dia penangan Iberet pada diriku...kalo makan pil KK atau Vitalea Shaklee setakat muntah2 je, Iberet ni kira macam nak cabut nyawa saya je...

So kesimpulannya saya memang alah dengan ubat2 yg ada iron ni...what to do? Hb makin turun pulak tu...

Tapi saya amik keputusan untuk stop makan pil2 ni...kecuali asid folik dan vitamin B je badan saya boleh tolerate....yg iron ni boleh blah...tak sanggup nak risikokan diri dan baby...

Serius tau, baby saya kurang gerak lepas makan Iberet tu...dalam seminggu la dia kurang aktif...sian dia...dan takut saya....serius takut sangat2...Tuhan aje yg tau perasaan ini...

Tapi putus asa nak naikkan Hb tidak sesekali...saya tetap nak usaha bagi yg terbaik untuk baby...sekarang try kurma ngan kismis lak...ada blogger cakap dia makan kurma Hb naik walaupun tak makan Iberet...nak try...

Buat masa ni, setelah melalui bulan2 yg sangat perit sebab terlalu stress memikirkan Hb yg tak naik2, tetiba saya rasa dah sampai masa untuk bertenang. Lebih baik saya enjoy tempoh peknen ni dan yg penting, pastikan makanan yg masuk mulut ni yg berkhasiat...

Hati pun lega sebab dalam 2 hari ni baby dah aktif balik...Alhamdulillah...ni sambil taip ni pun dapat rasa dia tengah berlatih 'silat' kat dalam ni...hehehe

Mak saya pun suh saya berenti makan pil iron ni...dia dulu masa ngandung kitorang tiga beradik takde pun amik pape pil...oke je kitorang lahir...Alhamdulillah...tapi ni tak bermakna saya sambil lewa untuk baby ni..lain dulu lain sekarang ye dak...xpe usaha lagi sampai berjaya naikkan Hb...chaiyok chaiyok!