Wednesday, September 17, 2014

Susu Untuk Ibu Mengandung

Nampaknya sekarang saya dok update pasal cite peknen je. Hehehe nak buat camne, dah itu keutamaan saya sekarang. Nak update artikel lain belum ada mood nampak gayanya. Sekarang fokus terarah pada baby aje...

Pasal susu yg nak diminum pun buat saya confuse. Pasal doc ngan nurse kata jangan minum susu macam Anmum sebab tinggi gula. Nanti baby besar. Lagi pulak saya ada GDM. Diorang suruh saya minum susu rendah lemak macam Dutch Lady tu.

Err bukan ke susu Anmum dan lain2 susu time peknen tu dirumus khas dan banyak khasiat? Kandungan asid folik, zat besi dan kalsiumnya pun tinggi kan berbanding susu biasa. Lagi pulak ada tambahan DHA bagai yg penting untuk baby...

Tadaa...kan dah tak pasal2 bagi saya pening...

Actually masa mula2 disahkan peknen dulu, saya sempat minum Anmum sampai 3 kotak (lebih kurang umo baby 11 minggu). Pastu, saya ada masalah kewangan kronik, so saya pandai2 tukar ke Horlicks. Sian baby saya, tak dapat khasiat yg sepatutnya. Dan berkat kegigihan minum horlicks 3 kali sehari, maka masa buat test MGTT, sah sah la gula tinggi kan...huhuhu senirik cari penyakit...

Pastu, saya stop minum Horlicks. Hb low, lagi susah saya nak minum susu sebab makan pil iron kena jarakkan dengan susu 2 jam. Bila dah makan pil iron tu 3 kali sehari, kena makan time perut kosong dan takleh dengan susu, sangat susah untuk saya set masa minum susu. Masa tu yg termampu minum susu sekali sehari belah malam sebelum tido, siang dah jenuh telan pil iron. Itu pun minum susu kambing brand bestgoat je. Sempatla saya habiskan 15 sachet...

Pastu rezeki baby, abang saya belikan susu Enfamama bila dia dapat bonus raya ri tu. Merasa le jugak minum susu mahal. Dah habis dah satu tin...yang ini saya minum bila susu kambing tu dah habis. Pun minum sekali sehari je...

Then  macam yg saya dah banyak kali tulis sebelum ni, Hb tetap tak naik walau makan pil iron. So bila dah stop makan pil iron sebab alahan teruk, saya makin riso baby tak dapat khasiat. So saya decide nak minum susu 2 kali sehari balik. 

Pikir punya pikir, last2 saya decide nak minum Anmum jugak. Tak kira walau gula dia tinggi. Pasal nak jugak khasiat macam yg diiklankan tu. Takmo susu biasa.Tapi nak imbang gula,saya minum sekali sehari je. So untuk malam, saya decide nak minum susu kambing sebab ia makanan sunnah nabi. 

Susu kambing macam biasa, saya beli brand bestgoat yg ada jual kat mydin tu. Nak beli brand terkenal macam higoat, macam susah nak carik, pastu riso terbeli yg tak ori, dan reganya pun mahal juge...huhuhu..so saya beli apa yg mudah saya dapat...

Susu kambing ni sugar free, memang tawar tapi saya rasa oke je. Nak bagi kenyang sikit, saya tambah nestum supaya perut ni boleh tahan kenyang waktu malam...

Huhuhu...settle masalah susu...tapi rasa2 cukup ke kalsium ni...err takpe tambah dari sumber makanan lain nanti...



6 comments:

  1. Tq admin ats info bermanfaat.jemput k blog sy.kalsium semulajadi bg menggantikan kalsium y hilang jk ibu2 x bole minum susu..

    http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/04/ostematrix-bukan-sekadar-kaslium.html?m=1

    Nissa
    0193584312

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dah bersalin...tapi bakal2 ibu yg baca entry ni and ada masalah pilih susu cam sy dulu leh la contact nissa ni...

      Delete
  2. Iye..btul tu Lynn..utk bg yg terbaik buat baby ms mngandung pun bole sgt.kite bagi mereka mknan semulajadi tnpa bhn kimia..Jom baca kisah sy spjg mengandung..Uri baby cantik slps bersalin..Ada rahsianya.hihi..

    http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/02/uri-dan-kulit-baby-cantik-selepas.html?m=1

    NISSA
    0193584312

    ReplyDelete
    Replies
    1. uii menarik tu...jom meh ramai2 blogwalking blog nissa ni jom =D

      Delete
  3. Replies
    1. welkam...sy saja2 tulis masa peknen ri tu...tak sangka u all sudi baca...saya dah jenguk blog ummu dah...nanti ada masa nak singgah lagi...banyak info nampaknya

      Delete