Wednesday, July 16, 2014

Tanda-tanda Awal Hamil

Syukur Alhamdullilah.

Mei,hari sepatutnya period, tapi tak pulak. Dah terfikir dah, 'eh selalu sharp masanya, ni takde pun'. Tapi kebetulan pulak seminggu dua tu memang tensen abis dan asik meroyan pasal keje, so terpikir jugak mungkin lewat sebab stress.

Lagipun, memang tiap2 bulan selalu tertipu dengan hormon sendiri. Sebab tanda nak period memang sebijik macam tanda awal hamil. Selalu la feeling feeling perasan dah peknen padahal sampai masa period gak. hehe

Tapi sebagai langkah berjaga-jaga,dalam 3 hari tu dok la pegang perut dalam opis. Pasal saya jenis clumsy, kerusi depan mata pun nak dilanggar. haha. Pastu tak angkat benda berat dah. Hari ke-4 period lewat, beli pregnancy test. Beli jenama 'dip & tell'. Dia senang nak guna pasal ada bekas urin dan katanya accuracy pun tepat. Harga RM11.

       hehe terkoyak pasal masa kat klinik terentap kuat, doc nak tengok hasil ujian kat umah

Ingatkan kalo dah lewat seminggu baru test. Tapi esoknya, bangun pagi dengan blur dan takde niat apa pun, just capai dan terus buat ujian kehamilan tu. Kalo nak buat test ni, kena buat pagi2 sebab hormon HCG (hormon kehamilan) ni tinggi waktu pagi. Kalo buat lewat hari takut hasil ujian negatif pulak. Ni hasil dari menggoogle la. So dipendekkan cite, 2 line naik dengan lajunya. Alhamdulillah. So tak pegi keje sbb nak jumpa doc untuk pengesahan. Masa tu dah 5 minggu.

Ni tanda-tanda yang saya alami beberapa hari sebelum disahkan hamil.

1) Perut rasa kembung dan senak. Banyak angin.

2) Selera makan yang tinggi.

3) Rasa ngilu dan menyucuk-nyucuk pada miss v.

4) Cik b bengkak dan bahagian p----g sakit.

5) Malas mandi. Dan malas nak buat apa-apa. Haha ini kira simptom gak ka? Agaknya ni la dikatakan 'pembawakan budak' kot.  Mana taknya. Sebelum ni, kalo time cuti, pagi2 dah bangun, mandi, dan terus berkemas membasuh segala, masak. Ini? dok terlepek sepanjang hari sampai nak sentuh air pun  tak kuasa. Tapi kesudahannya mandi tetap mandi, cuma perasaan tu ala-ala dalam terpaksa gitu hehehe

6) Letih sepanjang masa. Walaupun takde buat pape. huhu

Then seterusnya...

Minggu 5 & 6 - Masih mempunyai selera makan yang sangat tinggi. Lambat makan je perut pedih macam dicakar-cakar. Sampai rasa nak berguling-guling pasal lapar...hohoho memang dramatik sungguh..

Minggu 7- Tetiba hilang dah selera makan. Tetiba tak nak makan daging, ayam, ikan. Tetiba suka epal padahal sebelum ni paling tak suka makan epal. Tak boleh masak. Tak boleh tengok ikan/ayam/daging walaupun dalam gambar. Kalo tengok yang baru disiang dengan air basuhannya yang hanyir lagilah mual.

Minggu 8-9 - Moody. Kejap-kejap menangis. Tapi mungkin sebab kebetulan ada masalah kewangan, so stress memanjang. Rasa mual tapi tak muntah. Setakat ni cuma baru 2 kali muntah. Setelah beberapa minggu tak buat apa2, gagahkan jugak diri berkemas satu umah. Peh memang risiko betul. Pasal umah dah bersepah dah. Padahal dok berdua je. Musykil tul. Suamiku pesen yang buat2 tak nampak segala 'ketidakkemasan' (betui ka perkataan ni?)  tapi diriku memang hangin kalo umah semak tak terurus ni.

Minggu 10 - Masih sama. Tambahannya selain mual, lidah sentiasa rasa pahit. Kaki dan tangan rasa kebas. Kadang-kadang kaki cramp. Badan banyak angin. Asyik buang angin huhuhu. Dah start masak balik setakat sayur atau telur asalkan tak melibatkan apa-apa daging. Setiap kali masak kena pakai minyak baru. Minyak yang walaupun baru sekali pakai terasa busuk.

Minggu 11 - Perut (bahagian rahim) sekejap-sekejap sakit. Dalam 3 hari jugak macam ni. Macam cramp. Banyak buang angin. hehehe. Dan  muntah  2 kali.

Semua yang saya tulis ni bukan untuk merungut eh. Tak laa. Saya sangat enjoy dan bersyukur dengan kehamilan ni.  Saya cuma nak kongsi dengan kengkawan dan yang paling penting untuk kenangan saya sendiri di kemudian hari...Keseluruhannya saya rasa okeh je, larat lagi la pegi keje dan buat keje umah sikit-sikit..

Saya mengidam jugak. Teringin sangat sangat nak makan laksa kat pasar malam Ampangan, nasik lemak sedap yang dijual di Seri Kembangan, karipap rangup, goreng pisang rangup...camtu la...makanan biasa je...tapi tak dapat2...bawak bersabar banyak2..Insya Allah nanti lepas raya....

Aing tanya ada makan apa2 ke untuk hamil? hehe maklum le i ni kan dah nak masuk 34 tahun. Badan i pun kurus cekeding gitu. Takde cuma saya alert sangat2 time subur. Memang rekod baik punya siap tanda kat kalendar..huhuhu...tapi saya ada bagitau dia ri tu ada minum air belalai gajah sebab sakit (rujuk entri sebelum ni). Tapi rasa-rasanya air ni baik untuk rahim gak kalo saya dok baca testimoni orang lain.

Tapi yang pasti dah berenti minum sebab takut ada effect. Sebab  herba ni  panas. Even masa minum dulu pun saya elakkan minum time period (penah minum sekali time period tapi punyalah sakit perut dan badan), dan saya elakkan minum hari subur dan hari2 seterusnya sampai next period datang. Langkah berjaga-jaga mana tau kot kot lekat...

Okeh bersambung next entry...


2 comments:

  1. wahhh tahniahhhh... baru arini i dpt jenguk blog u... tahu2, bace psl u dah peknen... bestnyeeee... jeles okeh... ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. timacih banyak2 shaz...doakan kami selamat n sehat eh...InsyaAllah ada rezeki u pas ni.... :)

      Delete