Thursday, March 20, 2014

Bedak Harum Nasila


Rasa-rasa dah dekat 10 tahun pakai bedak ni. Kulit muka saya dulu memang berjerawat teruk. Teruk sangat sangat...sampai muka ni penuh parut pasal picit jerawat..

Pas tu, saya start pakai bedak ni. Sebab tak boleh pakai bedak lain. Tak leh pakai mekap pun. Kulit sensitif. Penah ngengada pakai blusher, tadaa...jerawat naik balik..

Pakai bedak ni, muka oke la balik. Tak la hilang terus jerawat ni, tapi terkawal la. At least dia muncul time stress atau salah makan (makan udang) atau time PMS je...

Kira oke la kan, tak le macam dulu sepanjang masa je muka berjerawat..

Hehe...jadinya saya memang tak pakai mekap. Elok gak, jimat masa. Kalau nak gi mana-mana, just pakai pelembap, pas tu pakai bedak ni. Pakai lipstick. Dah siap.. :)

 Harga bedak ni pun cuma RM5.90 je. Ada jual kat kedai-kedai jamu..

Untuk parut jerawat tu, dulu saya sapu lendir lidah buaya (aloe vera)...

Kat umah ada tanam pokoknya, so saya patahkan daunnya, biarkan dalam sejam dua bagi lendir kuning yang busuk tu abis keluar, pas tu baru basuh nak hilangkan pasir-pasir yang melekat.

Dan dengan gigihnya lendir aloe vera tu saya sapu kat muka yang bersih sekerap yang mungkin siang atau malam. Tu le yang saya amalkan dalam setahun lebih...huhu sampaila muka yang berlubang-lubang ni pulih balik...

Masa tu memang tak mampu nak beli kolagen ke, krim kat farmasi ke...jadi amal je petua ni...

Ada gak kadang-kadang saya sapu lendir aloe vera ni kat rambut, nak sihatkan rambut. Lagipun rasa sejuk je kepala  :)

8 comments:

  1. Assalamualaikum..sy nak tanye, awak beli bedak nasila nie dmna ye, sbb sy pon gune sjak sklh lgi smpai skrg, tpi bile sy tnye je kt kdai jamu semua tk jual lgi..hmm..boleh awak bgthu sy tk, kt mne sy boleh jmpe bedak nie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...husna tinggal mana? saya dok seremban. sini senang je jumpa bedak ni. ada yang saya beli kat km plaza,takpun kat kedai jamu sebelah family store sikamat, ada gak kat kiosk kat mydin. penah beli kat kedai jamu terminal one seremban gak.
      kalo negeri lain saya tak tau pulak...huhu maap ye

      Delete
    2. husna tggal di kl, sblum nie husna beli bedak nasila nie kt chow kit je, sbb kt ctu byk jual jamu2, tapi skrg org kdai tu kate da takde, husna cbe call no pmbekal tu yg ade kt sticker tu pon tk dpt..hmm..

      Delete
    3. Nurul husna, you can try to buy it at Suma House.Near Masjid Jamek's area. I bought it at RM6

      Delete
  2. sesiapa yg berminat untuk mendapat bedak ini boleh pm 0183111954

    ReplyDelete
  3. Untuk parut berapa lama ye dia hilang ?

    ReplyDelete
  4. Lima Kosmetik berada di Galaxy Ampang Mall kiosk no3 ada menjual bedak Harum Nasila dan boleh beli secara online

    ReplyDelete