Saturday, December 27, 2014

Jalan-jalan Kat Citypark

Lebih kurang 2 tahun dulu...time dating....kitorang gi Citypark S2...suami saya cakap...'nanti bila kita pegi sini lagi nanti, masa tu perut sayang dah besar'...

Saya masih ingat kata2 dia..ada jodoh kitorang...dapat kawen dan sekarang perut dah besar (minggu 35)...so 25/12/14, ajak le suami gi jalan2 sana...semata2 sebab nak 'merealisasikan' apa yang dia sebut dulu...hihu

















Minggu 33 & 34

Minggu 33

Start minggu ni dah rasa seram je memikirkan sakit bersalin...

Lagi satu jangan le baby lahir awal...pasal kalo lahir sebelum minggu 36, kira baby pramatang. Doa2 jauhkanlah ek...harap sangat baby survive cukup bulan, biar sihat selamat semuanya...

Saya sendiri dulu lahir tak cukup bulan (7 bulan je), mak cite saya dok kat dalam inkubator sebulan. Lahir kat umah, bidan sambut (mati2 selama ni saya ingat saya lahir kat spital). Mak kat kampung pantang, abah le balik keje hari2 singgah jenguk saya kat wad. Dah le tak cukup bulan, kena kuning pulak lagi. Menum pun susu FM je.  Sob sob...sedih je dengar...

Yang buat saya riso sebab start minggu ni saya ada rasa sakit kat 'bawah'.....rasa pedih, ngilu...dok la saya kejap2 check perut dah turun ke belum. Katanya kalo dah nak bersalin, perut akan turun di mana kita akan dapat letak 5 jari (rapatkan) di antara dada dan perut..

Nak jadi cerita, perut saya memang style condong ke bawah. Huhu lagi le cemas. Rasa2 3 jari dah dapat diletakkan rata...harus le seriau...i tak ready lagi u...

Start minggu ni jugak, memang bawah rasa berat. Kejap2 nak pegi buang air kecil. Sebenarnya memang selama ni saya kejap2 pegi toilet pun, pasal saya jenis yang banyak minum air. Tapi tu la...cane ek nak story...sekarang ni rasa dia lain...memang terasa asyik kena tekan2 je 'bawah' tu...

Dah start minum minyak kelapa dara sesudu kecil berselang hari atau 2-3 hari sekali. Campur dalam susu...tak lalu nak telan...ni sebagai usaha untuk mudah bersalin...nanti masuk minggu 36 dah leh minum hari2...

Kurma makan hari2...kekadang 7 biji, kekadang 3 atau 5 biji...kalo keputusan stok sebiji je laa..janji jumlah ganjil...tapi kata orang, elok makan 7 biji sehari baru le nampak hasil...err kena beli stok lagi ni..

Urutan perineum...failed...saya tak dapat buat...urutan ni untuk elakkan episiotomi (betul ke ejaan ni?) alaa guntingan kat bahagian bawah untuk mudah keluarkan baby tu....punya la semangat menggoogle, last2 bila nak buat seriau...tak sanggup nak masukkan jari kat 'situ'...so kalo teringat saya just sapu dan urut 'bahagian luaran' je...

Minggu 34

Ye...saya mudah sesak nafas..letih pun ye...hehehe takpe takpe..asalkan baby sehat...pegi check up, berat saya naik 100 gram je. Terkini 50.5kg. Biar betul...padahal badan rasa dah berat sangat dah...

Scan baby, oke kali ni overall ukuran baby seragam, 32 minggu, Kira baby kecil, sebab sekarang dah 34 minggu, tapi kata doc oke kalo plus minus 2 minggu ni. Hb naik sikit dari 10.2 ke 10.3.

Nasib baik dapat doc yang oke kali ni. Check up yang lepas saya tak story pun pasal sakit ati. Huhu sebenarnya ikut nasib je bila pegi check up ni...kalo dapat doc n nurse yang kerek, memang sakit ati laa...walaupun kita dah habis berhemah dengan diorang, kalo dah attitude diorang camtu nak buat cane..

Check up kali ni dapat nurse yang baik dan doc yang menenangkan jiwa, hilanglah gundah gulana kan pasal diorang cakap baik2 dengan kita...

Baby suka mengeras sekarang...perut saya rasa senak, padat..agak susah cari posisi tidur...memang sentiasa mengiring je...

Perasaan ting tong...sekejap hepi...sekejap sedih...sekejap riso...macam2 bermain di fikiran...

Riso.....cane le proses bersalin saya...normal ke bedah...cane nak tahan sakit bersalin...saya ni kalo luka sikit pun dah meraung...banyak ke jahit kalo normal...nak berpantang nanti...cane ek nak gi toilet bila dah berjahit bawah tu...pastu nanti umah mesti bersepah...

Riso tak survey taska baby lagi...cuti dah takde...Sedihhhh sangat bila pikir nanti kena anta baby kat orang asing...tak sanggup betul rasanya...ntah cane la jagaannya nanti...macam2 cite yang saya dengar sampai buat hati ni riso je...tapi takde pilihan...saya harus bekerja...

Time2 camni, terpikir alangkah untungnya anda semua yang bergelar suri rumah...korang dapat jaga anak sendiri, dapat pantau keadaan dia, dapat bagi susu badan kat dia...saya pulak nanti akan kerisauan di opis kenangkan adakah anakku dijaga dengan elok dan tidak diapa-apakan...

Dan macamana nanti nak bekalkan susu badan kat baby...ada pengasuh yang tak nak terima sebab leceh nak panaskan, saya pun pening macam mana nak pam susu kat opis...cctv merata, takkan nak pegi toilet..kang pantry ada je yang masuk keluar..busy pun busy...keje swasta memang takde istilah nak rehat kejap....ko buat je la keje sampai settle nak nak kalo yang urgent tu. Memang memanjang urgent je pun. Kekadang bos dah kua baru le dapat tarik nafas...pehhh. Dilema tul la...tapi tu laa...memang nak sangat bagi baby susu badan sepenuhnya...

Pastu...time ni mula la teringat kalo tak panjang umo...err tak salah kan sebab mengingati mati tu memang perkara yang dituntut....mula le meleleh air mata bila kenangkan kot2 tumpah darah ke...cane la suamiku...anakku...sayu weiiihh...dengan amal yang sikit dan memanjang ke laut ni...takuttt...

Nak gi keje dah malas..kekadang rasa nak lempar je sume fail sebab memang fed up giler dah sarat camni pun banyak keje...tapi kenangkan baby belum cukup bulan, sabar je laa. Terpikir gak kalo baby dah 37 minggu nanti, baby nak kua pun kua laa...takpe kalo tak sampai 40 minggu asalkan baby dah cukup matang dalam perut. Pasal tak kuasa dah nak gi keje. Memanjang sakit ati...pegi beranak lagi bagus huhuhu

Tapi tekanan pun bagus gak kan...saya pun dah start serius pikir masa depan. Arap2 dapat le saya usahakan sesuatu dari umah nanti. Leh jaga baby sendiri dan dapat elakkan stress...aminn..

Last2 semalam saya bulatkan ati, saya tawakal sepenuhnya pada Allah. Saya cuma mampu usaha apa yang patut, selebihnya Allah tentukan. Masa depan, kita hanya mampu merancang. Doa dan usaha yang terbaik je la....Bab bersalin, normal ke, caesar ke, lama atau sekejap tanggung sakit, saya  berdoa semoga dipermudahkan urusan...Please la lin....stay positif...banyak2 senyum oke...

Barang yang dibeli minggu ni ialah bengkung, losyen sapu kat perut sebelum pakai bengkung, botol untuk isi susu badan kalo pam nanti...tu la tambah sikit2 je apa yg perlu..nanti dapat gaji nak beli pam susu dan mungkin sterilizer. Car seat pun kena beli gak ni...penting tu...

Time kasih kepada kengkawan yang sudi tanya kabar...shaz, aing, kak azi, umi (semoga cepat sembuh bedah cyst ari tu), salinda, zana...tq korang...rasa disayangi dan diambil berat pulak...saya doakan yang baik2 untuk korang jugak.... =D



Beg Ke Hospital Siap!


Beg ke hospital dah siap...amik checklist dari internet je. Tak ingat website apa. Harap cukup le barang2nya...

Beg Ibu

1) Buku check up mengandung, IC, GL (saya takde GL..)
2) Tuala mandi 1 helai
3) Pad sebungkus
4) Selipar jepun
5) Sweater
6) Stokin sepasang dua
7) Kain batik 2 helai
8) T-shirt/ baju lengan panjang(untuk balik dari spital, kat wad pakai baju pesakit je..)
9) Disposable panty (sebungkus- ada 6 helai)
10) Bra
11) Selendang/tudung senang sarung
12) Tisu kotak
13) Tolettries- berus gigi,ubat gigi, sabun
14) Handphone dan charger
15) Plastik untuk letak baju kotor

Beg baby

1) Baju dan seluar 3 pasang
2) Lampin 2 helai
3) Wet tissue sebungkus
4) Pampers 10 keping
5) Sapu tangan baby 2 helai
6) Barut 2 helai
7) Tuala mandy sehelai
8) Toilettries-travel pack
9) Sarung tangan 2 pasang, sarung kaki 2 pasang
10) Topi untuk dipakai balik dari spital
11) Bedung/Selimut sehelai

Beg ke labour room

1) Plastik baby-Pampers sekeping, baju baby sepasang, sarung tangan dan kaki sepasang,barut 1 helai, selimut 1 helai


Beg Makanan

1) Kurma sekotak
2) Biskut Jacobs sekotak
3) Air mineral sebotol besar
4) Apa2 makanan/minuman lain cth roti, air zam zam,...gelas atau cawan nak minum air..


Tuesday, December 9, 2014

Kenduri Doa Selamat, Minggu 31 & 32

29/12/2014

Abang saya buat kenduri kecik untuk anak2nya Muhammad ngan Muazzam yang berkhatan. Tapi mak mintak untuk sekaligus dengan buat doa selamat untuk saya selamat bersalin..


\




Minggu 31

Memang selama ni susah nak tidur malam pun...tidur pastu dalam kul 2-3 pagi terjaga sampai la ke pagi. Tapi minggu ni rasa macam dah start tiap2 malam camtu. Bila dah subuh baru rasa nak lelap. Jawabnya memang letih sangat2 nak pegi keje.

Minggu 32

Keadaan yang sama. Pastu saya dah start bukak cincin. Tak muat dah nak pakai...

Bahagian atas perut saya rasa pedih2 je...

Minggu ni jugak start bawak berjalan. Google petua untuk mudah bersalin, salah satunya ialah banyak berjalan kaki. Jadi setakat ni, kat opis dah 2 kali dah saya time lunch jalan ulang alik kat dalam opis tu dalam 10-15 minit setiap kali. Alaa dari pintu depan ke pantri tu saya jalan le banyak2 kali pelan2. Kalo tengok cctv mesti bos heran..heheh...

Ujung minggu lak jalan2 kat pasaraya beli barang2...

Oh ye untuk minggu ni, barang yang saya beli adalah :

Minyak pilis Anugerah- kecik je botolnya...tapi saya pilih ni sebab senang tak yah bancuh2. Lagipun takmo nanti kotor tilam kalo pakai serbuk bancuh tu. Yang ni senang nak guna...sapu terus kat dahi..

Tungku- pun brand Anugerah gak. Saya pilih ni sebab dia tungku batu. Kalo beli yang tungku herba macam D'HERBS tu, saya google ada yang kata panasnya sekejap aje. So harap2 yang ni panasnya lama. Pastu saya beli ni sebab katanya kalo tak kukus, boleh gak dipanaskan dengan tekap seterika je. Hoho semestinyalah malas nak kukus kukus ni...i pilih cara yg senang je..

Napkin baby- ni saya beli 10 helai. Ikutkan takmo beli sebab baby kan pakai lampin pakai buang je. Tapi tengok dalam checklist ke hospital, katanya perlu bawa lampin...so beli aje lah..pikir balik, lampin ni banyak guna nanti. Boleh buat alas tilam baby, bedung baby (walaupun dah ada bedung, tapi dibuatnya bedung tu nak dibasuh at least ada  lampin ni sebagai alternatif), boleh buat lap2 air liur baby kalo kat umah tu (kalo kua umah harus le pakai sapu tangan yg lawa sikit hehehe). So tak rugi beli...

Termometer- yaa itu dia yang paling penting. Tengok dalam kebanyakan checklist barang keperluan baby, takde menda ni. Tapi ada sorang blogger ni syorkan beli sebab penting untuk tau baby demam ke tak. So saya pun beli, jenis digital jenama Guardian. RM16...

Nasal Aspirator- untuk bersihkan idung baby...

Disposable Nursing Pad- untuk serap lelehan susu badan

Vitamin C ngan Vitamin B Kompleks- ni untuk saya time pantang nanti...

Pakaian baby...dah basuh dan siap2 simpan dalam bekas...

Barang2 baby yang dah dibeli...nampak sikit tapi sebenarnya ambil masa beberapa minggu untuk complete sebab beli sikit2 time weekend...

Barang2 untuk berpantang...

Bengkung belum beli. Pening nak beli jenis apa. Yang pasti nak yang mudah dipakai tanpa bantuan orang lain..

Jamu tak nak beli...sebabnya ialah..lepas bersalin, dalam 2 minggu pertama tak leh makan jamu sebab panas, nanti effect baby takut jaundice...

Lagi satu sebab, saya sendiri tau badan saya ni tak leh makan sebarangan..banyak na alahan. So tak berani nak makan jamu. Saya cadang makan vitamin je. Google tengok semua pun syorkan set berpantang Shaklee sebagai alternatif kepada jamu. Basicnya ialah makan vitamin c,vitamin b complex, zinc, multivitamin dan alfalfa untuk banyakkan susu. 

Tapi saya rasa makan brand lain pun apa salahnya kan. Lagi pulak saya alah dengan vitalea shaklee tu. So saya beli Vitamin C brand Flavettes 500mg ngan B Comlex brand 21st Century. Aaa dua2 brand ni saya tak alah pasal sebelum kawen dulu penah makan.

Pastu cadang makan kurma dan minum susu untuk banyakkan susu badan. Ada satu petua untuk tambah susu badan, iaitu minum air rebusan kurma merah, goji dan longan kering. Tengok le kalo perlu nanti saya buat. Kalo tak makan kurma biasa je (dasar malas nak merebus).

Pencuci miss v pun saya tak beli. Pasal kalo bersalin normal, untuk cepat sembuhkan jahitan tu petuanya ialah cuci dengan air suam campur garam. Kalo bersalin caesar, saya pakai je Fadaraj. Kat umah ni masih ada balancenya.

Krim/minyak untuk sapu kat perut sebelum pakai bengkung pun belum beli lagi...

So setakat ni barang keperluan berpantang saya ialah:

mandian herba TYT, minyak urut TYT, minyak pilis Anugerah, tungku Anugerah, Vitamin, dan tak lupa  pad opkos kena ada huhuhu...

update 25/12/2014 :

dah beli bengkung...saya beli bengkung d'herbs sebab macam senang nak pakai sendiri....RM35. Pastu untuk sapu kat perut, saya beli losyen Anugerah...wangi bau apple..RM23...







Friday, November 28, 2014

Hb Naik Tanpa Makan Vitamin

Ye...memang tak sangka  sangat-sangat. Memang betul saya masih anemia. Bacaan Hb yang normal adalah 11.0g/dL. Saya pulak baru 10.2 pada checkup 3 hari lepas.

Tapi saya nak tulis jugak sebab perkara ni sangat bermakna bagi saya yang berhempas pulas nak naikkan Hb ni. Sebabnya macam yang saya coretkan dalam post-post sebelum ni:

1) Saya pembawa talasemia. Doc kata dibenarkan untuk yang ada talasemia Hb at least 8. Jangan sampai bawah 8. Tapi tak nak risikokan baby dan diri sendiri. So harus gigih naikkan Hb.

2) Saya alah kepada pil iron dan Iberet. Vitalea Shaklee pun saya alah. 

3) Dan saya alah kepada certain makanan yang tinggi zat besi. Saya pernah amalkan makan bayam merah dan minum air rebusannya setiap hari, tapi sampai satu tahap saya muntah. Pernah makan tiram, sama jugak ceritanya mula2 makan oke, masuk kali ke berapa makan, muntah2. 
Pernah cuba makan telur ayam kampung separuh masak, hasilnya walaupun tak muntah tapi saya mabuk dan sesak nafas.

4) Saya jarang makan daging dan jarang makan sayur hijau. Mula2 peknen dulu langsung tak boleh makan daging (yang saya rasa menyumbang kepada penurunan Hb), sekarang dah oke, tapi saya rasa renyah nak masaknya sebab balik keje badan saya pun dah penat. Jadi saya masak ringkas aje.

Ini adalah kronologi bacaan Hb saya :

11.1
9.5
9.6
9.3
9.5
10.2

Pheww...perjalanan yang panjang. Struggle sangat2 untuk naikkan Hb dan kawal gula. So saya terpikir apa ek yang saya makan sampai boleh naik Hb ni..dah 2 kali dari 9.3 ke 9.5, dan 9.5 ke 10.2.

So inilah dia walaupun saya tak pasti yang mana satu menyumbang kepada peningkatan ni..

1) Pati Delima Gulsan dan Madu

Saya start minum pati delima ni dah 2 atau 3 bulan kot. Memula saya minum tu, saya bancuh sesudu dengan air segelas. Masam...saya minum setiap pagi bila bangun tidur ngan sebelum tidur. Tapi bila check Hb turun jadi 9.3 pulak.

Bila saya dapat tau saya pembawa talasemia, saya pun cuba google lagi. Hasilnya saya dapat petua dari satu blog ni, katanya bancuh 3 sudu besar jus delima dengan 3 sudu besar madu dengan air segelas. Hoho...terus terang, saya tak mampu nak bancuh banyak tu. Sebab pekat sangat tu untuk diminum, dan tak mesra dengan ekonomi saya.

So saya bancuh aje satu sudu pati delima ni dengan 1 sudu madu dalam segelas air. Bancuh pakai sudu plastik. Macam biasa saya amalkan lepas bangun tidur, kekadang balik dari keje atau sebelum tidur. Dah sebulan setengah saya amalkan 2 kali sehari. 

2) Kurma

Yang ni pulak, sebenarnya sebelum saya peknen, kurma ni makanan asasi saya. Hampir setiap hari saya makan. Tapi saya stop makan bila kantoi ujian gula MGTT. Masa tu dalam week 12 rasanya. Terusla saya takde makan lagi kurma ni. 

Pastu, bila google balik kurma ni sebenarnya sangat bagus untuk wanita peknen. Sebab tu dalam Quran pun ada disebut dalam Surah Maryam. Jadi saya berazam untuk makan kurma ni dari trimester 3 ni. Lagipun kurma ni bukan memudaratkan pun, gula nya cepat diproses jadi tenaga, jadi saya rasa as long saya kontrol makanan manis lain, takde masalah pada gula darah saya.

So kurma ni saya start makan seminggu sebelum amik bacaan Hb latest hari tu. Saya makan 3 atau 5 biji sehari.

3) Susu Kambing

Saya minum susu kambing brand Bestgoat selang seli ngan susu ngandung. Tapi kekadang keputusan stok gak...huhu... Tapi yang saya ingat, seminggu sebelum amik Hb hari tu, saya habiskan sekotak susu yang ada 15 sachet ni. Sehari 2 kali la saya minum.

So, dari tiga-tiga jenis makanan/minuman ni, yang mana satu eh berjaya naikkan Hb saya? Sebab kalo makanan lain contoh jambu batu atau kerang memang sangat tak konsisten la saya makan. Seminggu sekali pun payah. Nampaknya setakat ni cuma yang 3 jenis ni je konsisten saya amalkan.

Kalo ikut gerak hati, saya teka pati delima gulsan campur madu tu. Sebab lepas minum tu dua minggu, test Hb naik dari 9.3 ke 9.5, dan sekarang jadi 10.2 dah. Emm tapi rasa2 tiga-tiga ni pun saling menyumbang...sebab ini kan makanan sunnah Nabi.

Yeay...nak terus amalkan...harap2 next check up naik lagi biar jadi normal Hb ni balik. Aminn...

update 20/3/2015 - make sure madu tu madu asli, kalo madu yg campur gula memang tak jadi punya...
update 15/10/2015 - Ilman dah 8 bulan. Baru teringat nak bagitau korang Hb masa saya bersalin 10.3. Sebabnya itulah, masa Hb ni naik mendadak saya minum gulsan campur madu ASLI, dapat hadiah dari seseorang sebotol. Dah habis, saya tak tau mana nak dapat madu asli tu, saya pakai madu yang jual2 kat pasaraya, jadi naik 0.1 je akhirnya...
Tapi daku selamat bersalin sudah...hehehe


Wednesday, November 26, 2014

Minggu 30, Check up & Repeat Scan

24/11/2014

Hari ni check up lagi.  Ikutkan pagi ni tak nak gi klinik pasal tak larat sangat. Pikir nak tangguh appoinment ke esok je. Mana taknya, malam tadi muntah2 sampai pukul 4 pagi. Puncanya makan tiram rebus. Huhu harus la longlai badan ni. Tapi sebab hari ni repeat scan nak tengok kepala baby dah membesar lum, maka gagahkanlah jugak diri...

Memula sekali blood pressure ok, urin ok, tapi berat badan turun 0.6kg. Err terkedu jap. Tetiba riso balik masa tunggu keputusan Hemoglobin. Ye la dah la baby hari tu ada masalah tumbesaran, dah tetiba berat i turun, riso le takut effect baby.

Pastu dapat dah result Hb. Hihu....adus gembiranya saya....Hb dah naik dari 9.5 jadi 10.2. Tersengih2 masa letak buku tu sebelum jumpa nurse. Walaupun masih anemia, tapi bukan senang nak naik Hb tanpa makan pil macam orang lain tu. Naik 0.7 rasa macam tak caya je...

Heartbeat baby ok. 131. Kepala baby di bawah. Pastu continue jumpa doc untuk scan.

Dan ada berita baik. Sekarang minggu 30, so pembesaran baby ikut sepatutnya. Doc scan dan saya dengar dia kata ok, ok beberapa kali. Lilitan kepala je 29 minggu. Lain2 ukuran badan sume 30 dan 31 minggu .Doc kata kira oke kalo beza seminggu ni. Hari tu memang kena beri perhatian serius sebab kepala baby kecil 2 minggu dari  sepatutnya. So sekarang kira semua baik2 aje, cuma 2 minggu lagi repeat scan lagi untuk monitor perkembangannya. Berat baby dah 1.659 kg dah.

Lega....tapi pikir balik sib baik tak kantoi check urin sugar. Pasal masa muntah2 malam tadi tu berapa banyak gula2 saya hisap nak bagi hilang loya. Hehehe sib baik aje...

Minggu 30...nak cite apa lagi...haha nak jugak tulis. Err saya sekarang duduk mengangkang eh...kikiki perut dah besar gini le...dok kat kerusi ke, lantai ke, kena jugak bukak kaki tu, kalo tak rasa terhimpit perut..pas tu kekadang ada gak gusi berdarah time gosok gigi...normal...time peknen memang gusi mudah berdarah.

Ingat lagi masa memula peknen dulu beberapa kali hidung berdarah. Yang ni lupa nak ditulis sebelum ni. Masa memula tu, panik gak ingat badan panas dalam ke apa ke. Padahal punya la banyak minum air. Bila dah google baru tau normal hidung berdarah ni sebab saluran darah nipis dan mengembang. Sekarang dah takde dah...oke dah hidung saya hehehe

Barang baby yang dibeli minggu ni ialah bath tub ngan barut lagi 4 helai.  Bath tub tu saya beli yang ada lubang. So nanti nak kuakan air lepas mandi tu, senang tarik je tiub tutup lubang tu. Tak yah terbalikkan menda alah tu nak kuakan air tu. 

So semua sekali barut dah ada 10 helai...cukup le kot...tanya2 orang lain kata cukup le banyak tu....harap benar la kata2 mereka... barang baby kira dah nak complete dah...tinggal sikit2 macam krim ruam dan beberapa barang lagi...pheww lega...

Thursday, November 20, 2014

Minggu 29

Minggu 29

Selamat tinggal trimester ke 2. Huhu sekejap je rasa. Dah masuk trimester ke 3. Perasaan? Makin berdebar-debar. Kalau dari pembacaan, ramai yang kata kena jaga-jaga time trimester 1 sebab janin belum kukuh. Tapi bagi saya, sejak dari hari pertama syak peknen sampaila sekarang, sentiasa rasa riso je... doa baby dalam keadaan baik2 je...

Sekarang pusat i dah terkeluar u...hehe ngilu kalo tersentuh...ohh adakah itu selulit di pahaku...hahaha tak penah2 wujud menda ni kat badan i sebelum ni...

Kalo tengok muka...oke sepanjang peknen ni muka bersih takde masalah...memula awal2 peknen dulu ada la jerawat naik skit, tak lama pun kejap je dalam beberapa hari...tapi lepas tu takde dah...sampai sekarang clear semuanya...Alhamdulillah...

Dah rajin buat kerja umah...alaa takat2 basuh pinggan mangkuk periuk...masak yg simple2, sapu2 skit, jemur kain, lipat kain, buang sampah....asal umah jangan bersepah sangat dah...tapi cepat penat laa...tak leh berdiri lama2 sangat...tak leh duduk lama2...nanti pinggang ngan belakang sakit...kalo berjalan pun cepat mengah.....

Tapi saya tau tak leh manjakan sangat badan...kena beraktiviti skit bagi badan kuat biar ada stamina nak bersalin nanti...so kekdahnya sekarang, kalo penat tu rehat le...kang kalo kita dah mencungap riso le baby pun kurang oksigen gak...

Minggu ni emosi boleh kata sangat baik...tapi ri tu ternangis gak meleleh2 air mata ngajuk ngan suami...hahaha memang mood swing betui...skit2 sentap...padahal kalo tak peknen hamba ni boleh dikira hati kering gak..well...takpe...syok gak melalui pengalaman camni...sok sok buleh gelakkan diri sendiri...hehehe

Beli barang baby dan barang berpantang lagi...fasa ke 4...barang2 yang dibeli adalah...

1) 8 pasang baju baby
2) 2 topi 
3) 2 pasang sarung tangan dan sarung kaki 
4) 2 botol susu saiz kecik
5) berus botol
6) mandian herba selepas bersalin TYT -bukak kotak dah bau wangi-ada campuran  halia...
7) disposable panty
8) stokin untuk i sepasang

Dah kiranya baju baby complete dah...semua 14 pasang campur2 baju seluar lengan panjang dan lengan pendek, ada gak yang jenis berlubang2 untuk pakai bila hari agak panas...tu pun my brother cakap kira banyak tu...nanti baby cepat membesar...

Tapi saya rasa tak banyak tak sikit pun jumlah tu...pasal nanti time pantang bukannya i buleh buat keje2 umah especially membasuh ni...so ngam2 la kot jumlah baju tu untuk di rotate...

Tapi banyak lagi belum beli...barut belum cukup, bath tub belum ada, pilis,bengkung sume lum beli...macam biasa akan bersambung lagi sesi shopping ni nanti...




Wednesday, November 12, 2014

Mengidam Nak ke Jusco...

Haha tajuk macam apa je...

Memang dah lamaaaa sesangat tak jejak ke Jusco ni...masa mula2 kawen dulu je ada gi ngan suami..pas tu tak pegi lagi dah...padahal dekat sesangat ngan umah..

Pasalnya ialah kalo nak gi barang dapur, memang gi mydin je...nak ke Jusco ni, masalahnya parking susah benar nak cari.....memanjang ramai orang dari siang ke malam...lagipun kalo nak beli barang dapur kat situ memang tak la kan...banyak yg takde dari ada...dan mahal pulak tu...

Hari tu memang tetiba teringin sesangat nak pegi...teringat lak masa jadi PPH dulu, Jusco ni seberang jalan je...asal rehat gi sana...berjalan masuk Popular la, MPH, Watsons...suka tengok2 barang walau tak beli...err masa kaya dulu ada gak la beli2 kasut kan...hahaha

Paling ingat masa kak Azi ngan Shaz ada, asal lunch je dok beli roti singgit kat Baker's Cottage...hoho rotinya besar dan sodap...kenyang i sampai petang kalo dapat makan 2-3 ketul...kenangan tul laa...

Nak pegi sangat sebab nak tengok barang baby...dan nak jalan2 macam dulu2...nak pusing2 masuk kedai sana sini....nak belek2 barang...

Last2 ri Sabtu ri tu pegi jugak...sekali suami tipon tanya kat mana (masa tu suami kua umah awal)...dengan tak bersalah dan riang ria bagitau yg saya dah kat depan pintu masuk Jusco..

Haha gelak je dia...katanya janji nak gi sama..apsal tak leh tunggu ke...saya cakap tak leh tahan...nak jenjalan sekarang gak...hehehe

Sampai dalam Jusco tu...padan muka...baru sekerat jalan dah mengah...naik tingkat 2 tetiba rasa nak pitam dah...huhu cecepat cari kerusi duduk...alamak...belum pape dah letih...tu laa....dolu dolu memang le leh buat tawaf 2-3 round Jusco tu...sekarang dah bawak perut, campur lagi anemia....tak sedar diri lagi gigih nak jalan2...

Dah rehat jap, gi la tengok barang baby....bajunya usah cakap...mahal la kan...tapi tang tilam baby saya jumpa yang saya berkenan...terus la beli sebab dah gi mydin ngan tesco tak jumpa tilam yg saya berkenan...so beli la satu set...ada tilam, 2 bantal peluk ngan 1 bantal...bagus sebab anti dust mite,100% cotton, ringan dan rata...tak mo beli yang ada lekuk2 nanti baby tak selesa...

Pas tu beli detergent untuk baju baby ngan pembersih khas untuk botol susu baby...saya memang nak BF baby, tapi botol susu kena beli gak kan nanti nak pam bila gi keje nanti...

Barang2 lain tak kuasa beli situ...nanti sambung beli kat tempat lain..

Lain2 hari tu ada gak singgah mydin dan beli barang lagi skit...

So untuk minggu ni, fasa ke 3 beli barang baby ialah :

1) Tilam bantal baby
2) Wet tissue beli lagi 2 botol...ari tu beli yang pek punya
3) Pad untuk saya guna masa pantang
4) Detergent baby
5) Liquid cleanser untuk botol susu baby
6) Beg baby untuk ke spital (my sis bagi)

Yang penting...dah dapat penuhi keinginan jenjalan kat Jusco tu, rasa lega dah fikiran...huhuhu





Kira Pergerakan Bayi

Dah masuk 28 minggu ni, kena start dah kira pergerakan baby...

Kena catit pergerakan ia. Dalam tempoh 12 jam (contoh 9 pagi sampai 9 malam), kena ada 10 pergerakan.

Kalo kurang, kena cepat2 gi spital...

Cara kira yang nurse ajar, pergerakan baby yang berturut-turut ala2 berpusing tu, dikira satu....haha saya confuse di situ...tak sure sikit...

Last2 saya catit je kalo baby tendang kuat pun kira satu jugak. Kalo baby gerak2 banyak kali dalam beberapa saat tu, saya kira satu gak..tak tau la betul ke idak...

Menjelang kul 3 petang dah banyak kali gerak dah...ni hari kedua saya tanda pergerakan ni...

Semalam jenuh gak nak tunggu baby bangun...kul 9 pagi terus saya start kira...Alhamdulillah sampai ke malam baby dok gerak2...hari ni baby bangun awal...kul 6.30 dia dah bangun dah..errr ke sebab saya yang baru bangun tido sebab tu baru rasa...

Sonok tul tengok perut ni bergelombang...selalu bahagian kiri perut terbonjol...senget2 perut ni...baby ni kalo time saya keje, dia pun sama aktif....hehe macam dia pun bekerja gak...

Yang penting saya kena rasa baby selalu gerak...kalo senyap rasa riso dah..padahal kalo pikir baby pun nak tido gak kan? maksudnya jangan le lama sangat baby tu tak gerak...bahaya kalo buat tak tau je...kena betul2 alert ni...




Makanan- Dulu dan Sekarang

Kali ni nak cite pasal makanan yang saya suka dan tak suka makan masa peknen ngan sebelum peknen...

Sesaja je catit...sok sok baca buleh imbas lik pengalaman  ni...hihu...

1) Tomato
- Kalo dulu inilah satu-satunya buah kategori sayur yg saya suka sangat sangat sangat. Masak lauk pape macam sambal ke, masak kicap ke, masak lemak cili api ke, goreng sayur mesti nak taruk tomato ni. Macam dah takde sayur lain nak dimasak. Kira stok tomato ni ada je kat umah.

-Sekarang....bila dah peknen ni saya muak sesangat tengok tomato ni. Langsung tak nak masak ia. Kalo terjumpa tomato ni dalam lauk (kalo suami atau mak masak), makan ala2 terpaksa sebab sayang nak buang gitu...

2) Epal
- Sebelum peknen saya adalah seorang yang anti epal...huahuahua...bagi saya tak best...sebab rasanya cam kering je...saya suka buah yang banyak air macam tembikai ngan limau mandarin...kalo dulu kot makan pun sepotong dua je epal tu...kira sikit2 je laa...

-Sekarang....saya suka epal...walaupun tak selalu beli, tapi katakan kalo dah beli tu, sehari boleh sampai 2 biji la saya makan..hoho...

3) Aiskrim yang berbiskut (macam Cornetto)
-Sebelum peknen, saya suka aiskrim kosong semata-mata....tak suka aiskrim yang ada biskut ke, kacang ke....rasa terganggu je kelazatan aiskrim sebab nak kunyah bahan2 tu...

-Sekarang...tak kisah pun....balun je...huhu sedap apa...tapi tak leh makan selalu aiskrim ni...kata GDM kan...kalo dah kemaruk sangat baru makan...

4) Roti canai
-Sebelum peknen...roti canai memang tak makan...kalo ada pun sesekali...jarang sangat la...setahun sekali nak makan pun macam tak je...sebabnya saya geli roti tu dicanai dan ditapap dek mamak tu...kalo melayu buat pun sama rasa kembang tekak gak...

-Hoho kenapa lak ri tu saya makan roti canai eh? dah 2 kali dah sepanjang peknen ni...kali kedua tu 2 keping sekali gus...padahal dah nampak dah betapa semangatnya mamak tu menebar roti tu...tak sangka terbukak jugak selera saya...huahuahua....


Friday, November 7, 2014

Scan Minggu 28 -Risonya Saya.....

BSP hari Isnin 3/11/14, result cantik, so saya berjaya menjadikan next BSP sebulan sekali balik...lega...so next pada 3/12/14...

Then hari ni, 7/11/14, scan untuk minggu 28...

Di samping tu, trace result darah suami...Alhamdulillah...suami normal...jadi hanya saya saja pembawa talasemia...maknanya baby oke...

Pasal scan pulak...lagi satu berita tak best...punya la lama doc scan tekan2 alat tu kat perut..

Rupanya ukuran lilitan kepala baby (HC) hanya 26 minggu, kira tak ikut tumbesaran...

Ukuran lain, BPD (Biparietal Diameter-tulang pelipis kiri dan kanan)-28 minggu
AC (Abdominal Circumference- llingkaran perut) -28 minggu
FL (Femur Length-tulang paha)-27 minggu
EFW (Estimated Fetal Weight- perkiraan berat bayi)-28 minggu...1.193kg
Amniotic Fluid-normal
Plasenta dah naik, hari tu di bawah (low lying)

Sebenarnya doc kata kalo beza dalam 2 minggu tu masih acceptable, tapi masalahnya ni kepala...huhu...harusla riso kalo kepala baby kecik...nanti cane perkembangan otaknya???

Stress lagi...lagi 2 minggu kena datang scan nak tengok adakah kepalanya akan membesar ikut sepatutnya...

Doc cakap puncanya banyak, stress,anemia...ni semua akan buat oksigen kurang sampai pada baby,,,

Uwaaa....nyesal tul tak pandai kawal emosi...dok nangis sana sini akhirnya effect kat tumbesaran baby...

Huk huk...haruslah ceria secerianya selepas ni...tapi...mampukah saya????? will try...harap next scan baby dah oke perkembangannya....Aminn....

p/s dah tau jantina baby...kita tengok nanti bila dia lahir...betul ke idak mesin scan ni....

Tuesday, November 4, 2014

Minggu 26 & 27


Macam biasa....cuma pedih ulu hati makin menjadi-jadi...waktu malam susah nak dapat tidur sebab pedih sangat. Kalo dah start baring tu boleh terasa asid cuba naik ke tekak...so jawabnya kena tinggikan bantal le...

Sekarang ni tetiba rasa riso sesangat...pasalnya ialah....saya dulu lahir tak cukup bulan...7 bulan...pastu pulak anak2 abang pun ada jugak lahir 7 dan 8 bulan....

So....sekarang dah pun 27 weeks....tetiba hati saya rasa berdebar sesangat...dibuatnya baby ni nak kua awal cane? huhu mana kita boleh jangka ye tak? mau haru biru sebab apa pun tak ready lagi...

Jadinya minggu ni saya gagahkan diri kemas umah dan beli lagi barang kelengkapan baby mana yg dapat. Boleh pulak tu saya dok potong rumput kat halaman. Haha tak le besar pun kawasan yg berumput tu (err dah berlalang pun) tapi saya kan cepat penat. Tapi buat je la...dok atas bangku kecik tu, pastu dengan guna gunting, saya pun gunting le segala lalang dan rumput tu...settle...tak yah tunggu suami buat pasal dia pun balik keje dah kul bape... 

Bilik belakang pun saya clearkan...sebenarnya, bilik tu penuh dengan botol2 plastik....bajet nak jual...sekali bila jual dapat singgit je...sedih mak...padahal dah berbulan simpan sampai dah rupe pusat pelupusan sampah dah bilik tu...dah cukup le...pas ni buang je lah botol2 tu....tak yah kumpul2 bagai...bukan nak sombong dengan rezeki sebab dapat singgit...tapi ye la kan...kotor bilik dan semak je..

Lagipun bilik belakang tu nak dijadikan bilik sidai baju baby nanti...so haruslah dikemaskan sekarang...nanti pasang penyidai beroda tu, pastu baju2 baby sidai dalam umah je...tak mo sidai kat luar...banyak pencemaran hokeh...hahaha

Kira Sabtu Ahad ni memang bz giler...berkemas...beli barang baby....jenguk mak abah...servis keta..hehe banyak tul berjalan minggu ni..

Barang baby dan barang saya untuk berpantang...yang dibeli dalam fasa ke 2 ni ialah...

1) bekas simpan baju baby (lum dapat beli almari lagi)
2) baju baby lagi 3 pasang
3) pampers (saiz newborn- brand pet pet pasal dia ada lekuk untuk elak terkena tali pusat yg belum tanggal ngan saiz S)
4) minyak telon (beli minyak bayini mestika-review itenet ramai kata bagus)
5) kain batik 4 helai 
6) selipar jepun (wajib, nanti kat spital nak gi toilet)
7) stokin untuk saya (baru beli 1 pasang pasal tak pasti saiz....takkan nak rabakkan bungkusan stokin kat kedai tu)
8) minyak urut TYT (ni untuk sapu kat kaki saya masa pantang nanti)
9) sapu tangan baby (3 helai-kale oren, biru ngan merah...huhu meriah anak mak...colourful gitu)
10) barut 2 helai (ni saiz besar sikit...sebab pikir balik takkan le baby ni nak pakai saiz yg kecik aje sbb ia kan membesar...so harus ada saiz lelain jugak)

Akan sambung soping minggu depan...cadang nak beli tilam bantal baby,besen mandi, baju kena tambah lagi ngan barang saya berpantang...

Ler dah parking jauh2 kat pasaraya tu...baru le perasan ada parking khas untuk ibu hamil betui2 depan pintu masuk...ceit...penat org berjalan...so len kali lin...sila guna kemudahan yg disediakan ye...huhuhu...

Pastu...apa lagi ek nak cite...oo ye saya pun banyak menjahit sekarang...just alter baju ngandung yg terlebih panjang ngan baju2 yg dah tetas jahitannya...

Saya ada gak terbaca yg masa peknen tak leh menjahit...nanti tali pusat baby terbelit...tapi kan...saya tawakal je...bukan saya eksen nak langgar pantang...tapi saya bukan buat menda tak elok...abis takkan orang yg keje tukang jahit tu kua anak sume terbelit tali pusatnya? 

Lagipun takkan le menda2 sikit terkoyak,tertetas jahitan baju ni sumenya nak anta kedai...leceh la gitu...menda buleh buat sendiri...kan kan kan...

Lain-lain...saya riso pasal ilmu keibubapaan ni kurang sangat...saya ni anak bongsu...so memang tak reti nak jaga budak kecik ni...ni sume salah saya senirik...dulu masa mak jaga anak2 akak, haram saya nak amik tau...buat bodo je...sikit pun saya tak tolong mandikan ke, pakaikan pampers ke...even masa akak berpantang pun saya buat tak tau...sikit pun tak bertanya dan cuba amik ilmu apa yg dia buat...cuma yg ada dalam ingatan saya ialah gambaran dia tengah berbengkung...

Nah sekarang amik ko...dah tua camni nak pegang baby pun gayat...nak tukar pampers pun bodo...jawabnya dua tiga menjak ni dok la tanya encik google cara nak pakaikan barut baby,pampers baby, nak bedung ia...cara jaga tali pusat...nak mandikan ia... hoho banyak tul nak kena belajar...

Pastu google cara berpantang...cara duduk lepas bersalin...makanan nak tambah susu badan...macam2 la...

Yang paling tak tahan dok baca pengalaman bersalin...owh...ngeri okeh...dah le i ni tak tahan sakit...

Last2 dari pikir yg ngeri2...baik saya pikir positif...iaitu...sakit bersalin = dah hampir sangat nak jumpa baby ...yeay....

Lagipun pikir balik sume orang ada bahagian memasing...tengok le nasib kita camne...ada yg kejap je kat bilik bersalin tu...ada yg sehari suntuk...saya nanti tawakal je la...doa yg baik2 semoga dipermudahkan...

Sebab tu sekarang saya maleh nak amik pot kalo sakit sikit2 ni...bukan poyo eksen...tak...maksudnya saya sedang cuba belajar tahan sakit...jadi kalo lenguh2 ke apa ke, cramp kaki ke, pinggul ni macam rasa nak tercabut bila bangun...saya banyak diam je sekarang ni...saya takut kalo sakit yg sikit pun saya dah tak tahan, abis nanti kalo contraction yg berganda sakitnya tu cane? 

Orang kata sakit bersalin ni sakit kedua lepas mati...huhu respek giler ngan ibu2 semua...cane ek kalo bersalin normal, bawah kena jahit, kalo caesar, perut kena belah dan jahit...pengorbanan untuk lahirkan seorang lagi hamba Allah...sob sob.. terinsaf jap...

Sepanjang peknen ni, rasa macam best aje...walau ada dugaan...pikir balik ni sume sikit je cobaannya...cabaran sebenar masa melahirkan, masa berpantang and next ialah nak jaga baby nanti...nak jadi ibu bapa yang baik....

Saya banyak kali terpikir, bila baby dah kua nanti, mesti saya akan rindu saat2 peknen ni...sweet sesangat...tapi ye la, bila baby dah kua puas la peluk cium ia...cuma maksud saya ialah...akan rindu saat2 baby dalam perut ni...bila ia tendang2...kita ke sana ke mari dengan baby ni...

Kekadang bila saya rasa down sangat...tetiba baby gerak2 dalam perut ni...pastu saya tersedar yg saya bukan keseorangan...saya ada baby yg temankan saya...so pikir balik watpe eh nak sedih2 masalah duniawi ni? baik pikir masa depan...masa depan baby...lagi bagus...

Lagi satu kan...saya ni kan tak mesra alam ngan bebudak kecik...saya cuma mesra ngan anak2 buah saya je...ngan anak orang lain saya kureng...pasal entah le...tak pandai le....so surprisenya ialah...bila saya dah peknen, heran gak ramai bebudak kecik suka benar ngan saya...

Kalo gi klinik, beberapa kali gak la bebudak datang kat saya, senyum2, main2 beg saya, sengayut kat baju saya...ada sekali gi tesco, saya kena cuit ngan sorang budak kecik ni...tersengih2 dia berlari datang kat saya...semalam kat kedai pun ada budak ni tersenyum2 ngan saya...why ahh?

Hehe heran gak...tapi petanda baik ni...rasa fefeeling disukai ramai lak....theehehe...anak buah saya si Aisyah pun kalo jumpe tak mo nya dia lepaskan saya...mak kata sebab saya peknen baby girl, sebab tu Aisyah suka sebab nanti dia ada kawan...ye ke?

Entah saya pun tak tau lagi baby girl ke boy...Jumaat ni scan 7 bulan...tak tau le nampak ke idak nanti...ohh sekali amik result darah suami...arap2 normal...Aminn....





Wednesday, October 29, 2014

Minggu 25

27/10/2014

Frust oke....hari ni buat BSP ngan check up rutin. Boleh pulak bacaan gula yg pagi tu tinggi....rasanya lebih sikit je pun...bacaan 5.6,5.9,4.8 ngan 5.2.

Disebabkan yang memula tu ditanda merah, tak pasal2 kena ulang BSP ni seminggu lagi. Satu bacaan je pun yang tinggi sikit.  Padahal dah elok2 sebelum ni sebulan sekali. Letih tau tak!!!!!!!! rasa nak menjerit je kuat2....

Buat BSP ni sangat2 memenatkan. Dah la kena start puasa dari pukul 10 malam sebelumnya, pastu kena berulang alik gi klinik cucuk jari 4 kali sehari. Makan, pastu puasa 2 jam, makan, puasa 2 jam....camtu la kekdahnya.

Saya ni bukannya suri rumah pun...bekerja. Mau tak longlai badan berulang alik dari opis ke klinik. Kang sampai opis bukan boleh rilek, sambung buat keje jugak. Cuti pun dah abis. Nak ngengada amik  cuti lagi semata2 untuk BSP ni nanti unpaid leave pulak. Muka ni dah naik tebal dok asik mintak keluar opis dari bos. 

Memang menyampah la gi KK ni. Serius. Ni bertabah sementara tunggu baby lahir. Pas ni Insya Allah mana tau kot2 ada rezeki anak kedua (pheww...jauhnya pikir), memang ku berazam cari duit lebih pastu gi check up private je. Nak buat cane time ni kami sekeluarga sedang diuji dengan masalah ekonomi. Redha je lah...

Ye la...pas tu bayangkan saya dah la pembawa talasemia, then check Hb naik la jugak 0.2 dari 9.3 ke 9.5. Yup memang saya masih anemia, jauh bacaan tu dari bacaan normal iaitu 11.0. Tapi yg nurse tu membebel buat apa. Kalo saya tak usaha takdenya Hb tu naik. Mesti makin merudum ye tak. Dia tak tau ke pil iron tak beri kesan mana pun kalo makan sebab ada gen talasemia ni?

Macamana pun kena bebel, saya dalam hati rasa gembira jugak sebab Hb ni naik walaupun sikit sangat. Sebab saya tak makan pil iron. Jadi at least saya tau diet saya dah oke dan cuma perlu tambah lagi. Setakat ni nampaknya kira menjadi la saya minum pati delima gulsan campur madu tu. Yang lain saya kena tambah lagi makan tiram jadikan 3 kali seminggu dari sebelum ni sekali seminggu. Wah baik punya plan.

Amik suntikan kancing gigi yang kedua. Kali ni badan rasa oke, tak macam yang first hari tu rasa nak demam. Mungkin badan dah adapt kot. Cuma rasa lenguh sikit dan sakit kalo tertekan bahu tu. 3 hari baru hilang lenguh tu.

Berat badan dah jadi 47kg. Alhamdulillah. Ni pun bersusah payah saya diet tahan makan itu ini. Nasik putih pun sekali sehari je. Tu pun 2 senduk je. Bayangkan ibu mengandung yang sentiasa kelaparan disuruh diet.   Tak kejam ke tu. Teh,kopi memang dah lama tak amik. Kek dan biskut manis pun tak,ganti dengan biskut gandum. Kadang2 kalo teringin sesangat baru makan aiskrim sikit. Orang lain saya tengok naik sampai berpuluh kg oke jek. Kot naik lebih dari 1kg dlm masa 2 minggu nanti jadi macam hari tu pulak kena datang klinik 2 kali seminggu check blood pressure ngan urin. 

Saya pun bukan bodoh, saya tau la kesan kalo berat badan terlebih, gula terlebih. Tapi yang buat nak marah bila sume benda2 ni border line aje, tapi memang cara diorang susahkan kita nak berulang alik macam kita ni hidup senang sangat. 

Haih nak marah pun takde guna...yang penting doa banyak2 baby sihat dan kuat. Demi baby, ibu akan bertabah sesungguhnya.... 




Monday, October 20, 2014

Minggu 24

Minggu 24

Dalam diam dah 6 bulan bawak baby ni dalam perut. Cam tak caya je. Rasa ajaib sangat ada nyawa dalam perut ni...

Masuk 24 minggu ni, barulah betul2 feeling peknen tu datang. Sebab perut dah besar...

Sekarang ni belakang saya hampir setiap masa sakit. Rasa bisa menjalar....duduk ke, baring ke, berdiri saya memang akan rasa sakit... 

Then yang paling ketara ialah....saya dah sukar nak bangun bila duduk atas lantai, mencangkung atau bangun bila solat. Sampai terpaksa berpaut kat dinding ke apa ke..Kaki saya sukar menampung berat...mungkin sebab rangka badan saya kecik...

Ikutkan bukan banyak bertambah pun berat badan...sekarang berat saya last timbang hari tu 45.3kg je. Sejarah ni...tak penah seumo idup saya dapat capai berat ni...paling terer dulu 40kg je...hehehe tu yang hepi tu...

Kena gi klinik 2 kali seminggu check Bp ngan urin...pasal 'tertambah' 2.3kg last check ri tu. Patut cuma boleh tambah 1kg je dalam 2 minggu. Oke apa...takde la over pun...orang lain lagi pulak tambah berpuluh2 kg time peknen...Nak buat cane...gini le kalo dah namanya gi checkup kat gomen...kalo berduit dah lama lari gi private dah...apakan daya...

Perasaan makin riso...pasal saya dulu lahir 7 bulan je...so riso jangan le baby ni kua awal...pasal apa pun tak siap lagi ni... ri tu NBS rosak teruk...huhu dah le nak renew insuran NBS bulan depan...time ni la pulak nak kena servis lagi mileage dah over...huaaa...

Cita2 nak bersalin swasta sila abaikan ye...ke spital gomen je la jawabnya...lagipun mana nak tau samada kita ni bakal salin normal atau operate...kalo normal kat private dalam RM1500, dibuatnya kena caesar, mana nak cekau RM5 ribu lebih...haha bukan ada insurans ke, GL ke...

Last2 semalam dengan saki baki duit sebelum dapat gaji, gi jugak beli barang baby serba sikit..syok sungguh shopping barang baby ni...gi sensorang je...Mydin ngan Tesco je pun...

Saya tak suka dan tak mo gi beli kat karnival ke apa ke...atas faktor masa, duit tol dan minyak (nak2 kalo yang dibuat kat KL tu), dan yang paling penting takmo berasak2 ngan orang ramai...

Kita dah keadaan camni, saya rasa tak praktikal nak gi tempat yg ramai orang..cam bahaya je...nanti orang tersondol perut kita dengan troli pulak huhuhu... lagipun saya pun mudah letih sekarang...so decide nak beli barang sikit demi sikit kat tempat dekat ngan umah dan yg pasti senang nak cari parking...takmo susahkan diri...

Nak gi ngan suami dia bz pulak...lagipun saya suka shopping sensorang...pasal saya suka belek barang lelama...hehehe....Semalam dapat le beli barang basic iaitu :

1)  wet tissue (kena tambah banyak lagi nanti)
2) kelambu yang ala2 tudung saji tu
3) baju ngan seluar 3 pasang (banyak lagi nak kena beli)
4) barut 6 helai
5) towel baby 2 helai
6) toilettries (losyen,baby bath,shampoo ngan bedak)- beli travel pack Johnson & Johnson dulu...senang nak sumbat dalam beg bawak gi spital...yang pack besar beli kemudian...)
7) sarung tangan ngan sarung kaki 3 pasang
8) topi 1 helai
9) changing mat
10) tisu kotak
11) penyangkut baju bulat-senang nak jemur baju baby nanti
12) bedung/selimut- 3 helai (ni SIL yng bagi)
13) termos ( ni pun SIL bagi- pasal dia beli tapi tak pakai pun)
14) towel saya 1 helai (hehehe nak le gi spital dengan towel baru kan....)
15) beg untuk saya ke spital- pinjam beg mak :)

Nanti akan sambung beli lagi...bab kaler sebab tak tau baby girl atau boy, so saya pilih warna lain macam hijau, putih...tapi towel kale biru ngan pink...alah bolehlah...tak yah terikat sangat kod warna biru utk boy, pink utk girl...universal gitu...

Sekarang saya perasan baby suka bangun tengah malam...kul 2-3 pagi dia aktif sangat...mungkin sebab saya sendiri pun selalu terjaga malam pasal nak gi bilik air...pastu tak dapat tidur balik...so mungkinkah baby pun terikut berjaga sama?








Saya Positif - Beta Thalassemia Trait

Saya disahkan sebagai pembawa Talasemia...Beta Thalassemia Trait...pembawa dan pesakit adalah berbeza...

Nak cakap apalagi...benda bukan boleh diubah...bukan macam kencing manis boleh di adjust diet kita ni...sebab ia adalah dari keturunan....

Darah suami pun diambil untuk check adakah dia juga pembawa macam saya...lagi sebulan baru tau resultnya....

Saat ni  tak boleh buat apa...tawakal je lah...semoga darah suami normal...kalau tidak sangat bahaya untuk baby...kalau kami suami isteri adalah pembawa, baby kemungkinan boleh jadi pesakit pulak...Nauzubillah...mintak dijauhkan...mana ada mak nak tengok anak dia sakit??

Saya perlu pastikan Hb jangan kurang dari 8. Nanti tak pasal2 kena masuk darah atau cucuk Inferon. Cucuk Inferon ni sakitnya makan bertahun nak hilang. 

Harap baby ni bertahan. Serius masalah Hb rendah ni tak boleh dipandang ringan. Banyak kesan buruk boleh berlaku pada ibu dan anak bila Hb rendah ni. Semoga kami berdua selamat hendaknya...Aminn...

Wednesday, October 8, 2014

Minggu 22 & 23

Minggu 22

Err minggu yg busy pasal kena gi klinik 2 kali seminggu check blood pressure ngan urine. Oke je pun resultnya...

Minggu 23

Macam yang saya cite dalam entry sebelum ni, saya menderita pasal makan Iberet. Sengsara minggu ni...

Then ada satu malam, tiba2 kaki saya cramp. Saya menjerit sakit sebab rasa urat macam bersimpul. Tak boleh gerak. Lepas bersusah payah baru dapat lurus balik kaki.

Esoknya pun camtu. Tetiba betis kanan macam berdetup dan urat menarik. Sakit. Nasib baik boleh gerak kaki ni. Malam tu masa urut kaki, tetiba perasan kat betis ni kiri dan kanan ada urat yang kelihatan jelas sejalur. Tak timbul tapi macam lining la. Oho baru daku tau ni yg selalu org kata akan dialami bila peknen...kaki sib baik lum bengkak lagi..

Perut dah makin besar. Baju kurung banyak dah tak muat. Seluar jeans memang dari 2 bulan lepas dah stop pakai pasal dah tak leh kancing zip.

Hari raya haji pun minggu ni (5/10/14). Malam raya semangat gi beli baju raya...hehehe beli murah je..dapat le jubah cotton yg sangat2 selesa 2 helai...RM39 je selai...hepi giler dapat baju baru. Murah-murah pun tapi pakai best sangat...kainnya jenis ringan dan sejuk...value buy...weeee =D

sempat posing pagi raya haji sebelum gi umah mak abah..



Anemia...Hb Turun Lagi...

29/09/2014....

Check up lagi...sekali dengan BSP...

Berat badan bertambah 1.1kg. Urine boley plak 'blue'...huhu ada trace kencing kotor skit....ni kes kurang minum air kosong pasal bantai togok jus pati delima gulsan sehari sebelum...dah le malamnya kena start posa...lagi la dehydrated....sob sob...

Secara ringkasnya bacaan BSP kali ke 3 ni ialah : ok le kot...kurang makan ada le...penat terkejar2 dari opis ke klinik..

Yang bad newsnya ialah.....Hb ku turun lagi....dari 9.6 ke 9.3...okeh....macam tak caya je...macam mimpi je....

Ingatkan dah usaha ni, at least naik le sikit....terkedu la jugak...

Oke saya ngaku tak makan ubat iron sebab alahan...tapi saya cuba usaha lain dari segi pemakanan...

Hari2 makan bayam merah dan minum air rebusannya,minum pati delima gulsan, susu 2 kali sehari, jambu batu dan makanan yg baik2 je...err masih tak berjaya...

Doc suh makan Iberet...hati cuak sebab riso alahan jugak...

Tapi malam tu masa buat BSP kat farmasi, beli le jugak Iberet tu...

Dan yg ditakuti pun terjadi...

Makan Iberet ni macam pil iron KK tu jugak...perut kena kosong lepas 2 jam baru leh makan...jangan makan dengan minuman bersusu...harus air kosong atau jus.. so saya pukul 6 pagi makan la pil ni...

Then pagi tu kat opis....separuh nyawa oke...tetiba je saya bagitau bos yg saya nak pengsan...rasa lemas,tak leh bernafas....hoho so bos saya dah takut...dia suh saya cepat2 duduk....tapi tetiba je saya muntah2...sib baik sempat lari gi toilet...

Muntah2 beberapa kali...sesak nafas...macam tak cukup udara...saya terpaksa on lagi satu air cond...dada sakit macam terbakar...pas tu saya cakap dgn bos, saya nak cuti, saya tak boleh keje dah...

Masa tu dalam susah nak bernafas, saya cuma pikir nak balik umah je...bos offer nak anta balik, tapi saya segan nak susahkan dia...sekarang kalo pikir balik, patutnya saya gi hospital...sampai umah entah le...nak baring tak leh, duduk tak leh...memang rasa azab sangat...masa tu terpikir gak, ni kalo meninggal naya je....dosa kemain banyak lagi...huhu..takutttt.....

Menjelang petang baru ada rasa upaya skit...tapi heartburn ni makan masa 3 hari baru hilang....tu la dia penangan Iberet pada diriku...kalo makan pil KK atau Vitalea Shaklee setakat muntah2 je, Iberet ni kira macam nak cabut nyawa saya je...

So kesimpulannya saya memang alah dengan ubat2 yg ada iron ni...what to do? Hb makin turun pulak tu...

Tapi saya amik keputusan untuk stop makan pil2 ni...kecuali asid folik dan vitamin B je badan saya boleh tolerate....yg iron ni boleh blah...tak sanggup nak risikokan diri dan baby...

Serius tau, baby saya kurang gerak lepas makan Iberet tu...dalam seminggu la dia kurang aktif...sian dia...dan takut saya....serius takut sangat2...Tuhan aje yg tau perasaan ini...

Tapi putus asa nak naikkan Hb tidak sesekali...saya tetap nak usaha bagi yg terbaik untuk baby...sekarang try kurma ngan kismis lak...ada blogger cakap dia makan kurma Hb naik walaupun tak makan Iberet...nak try...

Buat masa ni, setelah melalui bulan2 yg sangat perit sebab terlalu stress memikirkan Hb yg tak naik2, tetiba saya rasa dah sampai masa untuk bertenang. Lebih baik saya enjoy tempoh peknen ni dan yg penting, pastikan makanan yg masuk mulut ni yg berkhasiat...

Hati pun lega sebab dalam 2 hari ni baby dah aktif balik...Alhamdulillah...ni sambil taip ni pun dapat rasa dia tengah berlatih 'silat' kat dalam ni...hehehe

Mak saya pun suh saya berenti makan pil iron ni...dia dulu masa ngandung kitorang tiga beradik takde pun amik pape pil...oke je kitorang lahir...Alhamdulillah...tapi ni tak bermakna saya sambil lewa untuk baby ni..lain dulu lain sekarang ye dak...xpe usaha lagi sampai berjaya naikkan Hb...chaiyok chaiyok!













Sunday, September 21, 2014

Keunikan Solat

      Kajian menunjukkan warna biru muda ketika subuh mempengaruhi kelenjar tiroid dan memberikan kekuatan pada kelenjar ini dan jika ia lemah, kita akan menghadapi masalah kehausan sepanjang hari.

     Spektrum biru muda semasa Subuh bersamaan dengan frekuensi kelenjar tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisme manusia, Warna subuh mempunyai rahsia berkaitan komunikasi, penawar, penyembuhan dan rezeki.

          Memasuki wakthu Dhuha, alam berubah warna kepada hijau dan kemudian kuning menjelang Zuhur. Warna ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan penghadaman dan pencernaan.

       Mengurangkan makan pada waktu ini amalan terbaik untuk menjaga supaya pemikiran lebih cergas, tajam dan peka.

      Waktu Asar pula lebih kepada oren iaitu rahsia kreativiti dan waktu ini amat sesuai untuk beriadah kerana tenaga Asar diperlukan oleh organ reproduktif. Tidur semasa Asar, menyebabkan turunnya daya kreativiti dan kesuburan dan berisiko mandul.

        Waktu Maghrib di mana alam berubah menjadi kemerahan adalah waktu berada di rumah kerana resonansinya sama dengan jin dan syaitan. Rahsia warna merah pada Maghrib berkaitan dengan keyakinan, otot, saraf dan tulang.

       Semasa waktu Isyak, alam berubah menjadi biru nila dan memasuki fasa gelap yang menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya sama dengan sistem kawalan otak.


Posisi Tidur Yang Salah Ketika Hamil Ancam Keselamatan Bayi

      Mencari posisi tidur yang selesa ketika sarat mengandung sudah tentu menjadi masalah. Sudah tentu juga ketidakselesaan ini berkait dengan kedudukan bayi.

Hakikatnya, ramai ibu hamil tidak menyedari bahawa posisi tidur yang salah boleh mengancam keselamatan bayi dalam rahim. Ini kerana apabila rahim semakin mebesar, ia mengambil ruang abdomen yang sudah pasti mengganggu pernafasan, penghadaman, kelancaran membuang air besar dan air kecil dan mungkin memperlahankan peredaran darah. 

Dalam hal ini ibu hamil harus tahu posisi tidur yang terbaik untuk diri dan juga bayi. Selain itu mereka juga harus menghindari posisi tidur yang mungkin menjejaskan keselamatan bayi.

TERLENTANG

Diibaratkan seperti seguni beras yang mempunyai berat 2 hingga 3 kg diletakkan di bahagian abdomen, tentu rasa senak dan sukar bernafas jika ibu hamil tidur dalam posisi terlentang.

Posisi terlentang juga akan menyebabkan rahim memberikan tekanan fizikal pada saluran darah besar dan menghalang peredaran darah ke jantung. Ini mengganggu bakalan oksigen dan nutrien pada bayi dalam rahim.

MENGIRING

Ini posisi terbaik untuk wanita hamil tidur. Mereka boleh mengiring ke sebelah kanan atau kiri. Namun sebaiknya mengiring ke sebelah kanan kerana ia lebih menepati sunnah Rasulullah S.A.W.

Tidur mengiring tidak mengganggu peredaran darah dan akan menyebabkan lebih banyak nutrien dan oksigen dihantar pada bayi dalam rahim. Selain dari mengiring, lipatkan paha dan lutut seperti posisi bayi dan letakkan bantal diantara kedua-dua paha.

Bagi ibu hamil yang mengalami sakit belakang, bantal boleh diletakkan di bawah perut di sebelah belakang. Bagi mengurangkan rasa loya dan muntah akibat reflux gastritis boleh juga tinggikan bahagian dada dengan bantal.

MENIARAP

Sudah tentu apabila semakin abdomen membesar sukar untuk tidur meniarap. Tetapi tabiat ini juga harus dihentikan ketika awal kehamilan.

Banyak kajian menunjukkan risiko untuk bayi mati dalam rahim bagi wanita hamil yang tidur mengiring adalah rendah berbanding dengan wanita hamil yang tidur dalam posisi lain.

Kesan posisi meniarap atau terlentang menyebabkan darah yang membawa oksigen dan nutrien tidak sampai kepada bayi dalam rahim dan menyebabkan kematian dalam rahim. Jadi berhati-hatilah ketika memilih posisi untuk tidur ketika hamil.

Wednesday, September 17, 2014

Susu Untuk Ibu Mengandung

Nampaknya sekarang saya dok update pasal cite peknen je. Hehehe nak buat camne, dah itu keutamaan saya sekarang. Nak update artikel lain belum ada mood nampak gayanya. Sekarang fokus terarah pada baby aje...

Pasal susu yg nak diminum pun buat saya confuse. Pasal doc ngan nurse kata jangan minum susu macam Anmum sebab tinggi gula. Nanti baby besar. Lagi pulak saya ada GDM. Diorang suruh saya minum susu rendah lemak macam Dutch Lady tu.

Err bukan ke susu Anmum dan lain2 susu time peknen tu dirumus khas dan banyak khasiat? Kandungan asid folik, zat besi dan kalsiumnya pun tinggi kan berbanding susu biasa. Lagi pulak ada tambahan DHA bagai yg penting untuk baby...

Tadaa...kan dah tak pasal2 bagi saya pening...

Actually masa mula2 disahkan peknen dulu, saya sempat minum Anmum sampai 3 kotak (lebih kurang umo baby 11 minggu). Pastu, saya ada masalah kewangan kronik, so saya pandai2 tukar ke Horlicks. Sian baby saya, tak dapat khasiat yg sepatutnya. Dan berkat kegigihan minum horlicks 3 kali sehari, maka masa buat test MGTT, sah sah la gula tinggi kan...huhuhu senirik cari penyakit...

Pastu, saya stop minum Horlicks. Hb low, lagi susah saya nak minum susu sebab makan pil iron kena jarakkan dengan susu 2 jam. Bila dah makan pil iron tu 3 kali sehari, kena makan time perut kosong dan takleh dengan susu, sangat susah untuk saya set masa minum susu. Masa tu yg termampu minum susu sekali sehari belah malam sebelum tido, siang dah jenuh telan pil iron. Itu pun minum susu kambing brand bestgoat je. Sempatla saya habiskan 15 sachet...

Pastu rezeki baby, abang saya belikan susu Enfamama bila dia dapat bonus raya ri tu. Merasa le jugak minum susu mahal. Dah habis dah satu tin...yang ini saya minum bila susu kambing tu dah habis. Pun minum sekali sehari je...

Then  macam yg saya dah banyak kali tulis sebelum ni, Hb tetap tak naik walau makan pil iron. So bila dah stop makan pil iron sebab alahan teruk, saya makin riso baby tak dapat khasiat. So saya decide nak minum susu 2 kali sehari balik. 

Pikir punya pikir, last2 saya decide nak minum Anmum jugak. Tak kira walau gula dia tinggi. Pasal nak jugak khasiat macam yg diiklankan tu. Takmo susu biasa.Tapi nak imbang gula,saya minum sekali sehari je. So untuk malam, saya decide nak minum susu kambing sebab ia makanan sunnah nabi. 

Susu kambing macam biasa, saya beli brand bestgoat yg ada jual kat mydin tu. Nak beli brand terkenal macam higoat, macam susah nak carik, pastu riso terbeli yg tak ori, dan reganya pun mahal juge...huhuhu..so saya beli apa yg mudah saya dapat...

Susu kambing ni sugar free, memang tawar tapi saya rasa oke je. Nak bagi kenyang sikit, saya tambah nestum supaya perut ni boleh tahan kenyang waktu malam...

Huhuhu...settle masalah susu...tapi rasa2 cukup ke kalsium ni...err takpe tambah dari sumber makanan lain nanti...



Minggu 21

Dah 5 bulan rupanya saya peknen...cepat ek masa berlalu. Setiap saat tu memang dok la pikir kesihatan baby, terjejas ke tak dengan macam2 gejala yg saya hidapi ni.Tapi saya selalu yakinkan diri  yg ia adalah baby yg kuat dan sihat. Bila dah selalu sebut, Insya Allah akan jadi doa kan kan kan... :)

Minggu ni pegi checkup 15/9/2014. Lagi sekali cucuk amik darah nak buat ujian. Yang result amik darah 5/9/2014 hari tu, ada trace something, so diorang nak check detail. Result ujung bulan ni baru dapat.

Pastu jumpa doc, dia check heartbeat baby, kali ni 150. Alhamdulillah normal.

Yang tak bestnya ialah doc bising pasal berat saya terlebih. Bukan banyak mana pun, 1.5kg je. Kan ke saya underweight, kurus semacam. Naik terlebih sikit dari yg ditetapkan pun jadi isu...Pasalnya saya ada GDM kot..

Dah le tak pasal2 saya kena gi klinik 2 kali seminggu lepas ni untuk check blood pressure. Suspect saya bakal dapat darah tinggi pulak. Hai la doktor...naik sikit je BP saya...dari 110/70 ke 120/70. Riso dan sayang sungguh doktor kat saya ye..huhuhu

Doc belek2 buku merah saya, pastu dia cakap 'banyak masalah u ni'. Adoii...bagi le motivasi sikit....buat org down aje...dan macam biasa dengar le ceramah dari dia..

Balik saya rasa sedih...rasa stress sangat. Berlanjutan sampai hari ni. Tambah pulak dengan macam2 masalah.Ye banyak tul masalah yg menjengah hidup ni sekarang. Saya pun jadi cepat marah dan kejap2 menangis. Pastu bila tetiba sedar, terdetik hati tak boleh terus camni. Nanti effect kat baby. Cepat2 istighfar dan pujuk baby. Baby jangan riso, biar ibu handle sume ye. Baby just membesar dengan sihat dan selamat je.

Nak tenangkan ati, saya cuba buat dan pikir menda2 yg menggembirakan. Salah satunya pikir nama baby. Sebab tak tau boy atau girl, saya kena sediakan 2 nama. Agak mencabar jugak, bukan senang nak cari nama baby ni. Saya nak yg mudah disebut, mudah dieja dan baik maknanya...

Dah rasa buntu, cuba pikir pasal persiapan bersalin dan barang2 baby lak. Insya Allah next month saya nak start beli sikit2. Kalo nanti dah ujung2 takut tak larat lak badan.

Sekarang ni paling saya suka bila dapat rasa pergerakan baby. Kadang2 saya jadi takut kalo lama tak rasa ia gerak. Saya doa sangat2 baby selamat. Rasa bersalah jugak sebab macam tak dapat buat yg terbaik untuk ia. Tapi saya rasa baby ni paham keadaan ibu dia. Selalu saya cakap2 dengan ia...biar ia dengar suara saya...


Friday, September 12, 2014

Minggu 19 & Scan Minggu ke-20

Minggu 19


Kesihatan macam sebelum2 ni jugak hehe...oke la kira tahap memuaskan la jugak...
semakin minat tengok imej2 yang cantik...suka sangat tengok gambar perempuan cantik2, suka tengok fesyen2 baju dalam majalah...tengok gambar baby lagi laaa suke :)

Minggu 20

Rasa macam pedih ulu hati. Bila makan cepat full sampai boleh rasa nak terkeluar balik. So makan sikit2 tapi kerap. 

15/09/2014- scan kat KK. Nampak le kepala baby, pastu doc tunjuk paha, kaki ia. Scan kat gomen ni memang kelabu la kan, 2D, memang saya nampak tak nampak je.

Tanya doc heartbeat baby normal ke tak, dia cakap ada. Ishh...jantina baby lagi le dia tak bagitau (atau tak nampak?) Pastu dia check ukuran baby tapi tak bagitau pun kat saya normal ke tak...adoii...at least cakap le apa yg patut...

Pas scan, dia sibuk telefon hospital nak tanya result darah saya dah keluar ke belum. Nak confirm saya ada sakit talasemia ke tak. Tapi org kat spital tak angkat, then doc ni cakap takpe nanti saya call u balik...huhu tu je la buat hari ni...

Frust jugak sebab tak dapat tengok baby betul2...gambar dia print pun kosong...blank gitu...tak pandai capture gambar ke? huhu....


Friday, September 5, 2014

Ambil Darah Lagi...

05/09/14....

Baru 2 hari lepas BSP ngan amik darah untuk Hb, hari ni lagi sekali cucuk. Kali ni untuk check ada talasemia ke tak. Oke...terkejut gak nurse ikat lengan ni dulu. Aikk...selalu terus cucuk je.

Rupanya kali ni amik sepicagari besar darahnya. Selalu picagari yang kecik je. Uwaaa....dah la 2 hari lepas amik darah pun belum recover sepenuhnya mamai ni, ni lagi amik banyak pulak. Huk huk...

Sempat lagi nurse tu gurau kata kena cucuk 2 kali ri ni....theehehe...

Wednesday, September 3, 2014

Minggu 18, BSP ke 2 dan Periksa Perut

02/09/2014

Hari yang bersejarah. Pasal hari ni buat BSP sekali dengan pemeriksaan rutin. Beberapa hari sebelumnya memang riso dan stress sangat. Dah agak mesti penat gila sebab tak cuti pas tu banyak kali nak cucuk.

7.40pg-sampai KK orang dah ramai. Sabar sementara tunggu giliran. Badan dah layu pasal puasa dari kul 10 malam tadi. Dalam hati rasa macam bakal kantoi je check Hb nanti. Sebab badan yang tak bermaya dari 2-3 hari lepas dah jelas tunjukkan something wrong.

Pukul 8.45pg baru sampai giliran. BP ok. Timbang berat naik jadi 40.8kg. Tak oke. Sikit sangat naik. Urin ok. Then cucuk kat lengan untuk check Hb sekali dengan check gula untuk kali pertama hari tu. Gula on the spot dapat tau. Bacaan 4.5. Selamat.

Then duduk dulu sementara tunggu keputusan Hb. Cepat2 sarapan. Makan roti gandum sapu peanut butter 2 keping. Pastu togok air tak hingat. Haus...tak dulik dah orang keliling...then sambung puasa untuk 2 jam lagi...

Yup...dah dapat keputusan Hb. Maka pergilah mengadap nurse. Check perut. Katanya perut kecik sangat. Tak macam 18 minggu. Sedih wooo. Pastu check heartbeat baby. 158/minit.

Pastu dengar ceramah nurse pasal Hb tak naik2. Memang saya terkejut sangat. Naik 0.1 je. Last month 9.5, sekarang 9.6. Maknanya masih anemia. Huaaa....patut la badan rasa makin teruk sekarang. Padahal makan vitamin vitalea shaklee tu...punya la mahal...tak jalan jugak...

Minum ribena hari2 (ni petua hasil menggoogle) hampir setiap masa pun tak naik jugak. Tapi rasanya memang salah sendiri. Mula2 dapat tau anemia ri tu hari2 makan jambu batu ngan pil iron KK bagi. Bila dah tak dapat buat keje pasal loya teruk dan migrain makan pil tu, itu yg tukar kepada vitalea. 

Jambu batu pasal susah nak beli dah tak makan lagi. Then lain2 walaupun cuba makan makanan berkhasiat macam roti gandum, buah-buahan, susu kambing, mungkin amountnya tak cukup kot....

Muka toya je kena ceramah. Hati sedih pasal risokan baby.

Pastu, gi ngadap doktor lak. Saya tunjuk botol vitamin yg saya makan. Dia kata oke, boleh teruskan. Tapi make sure cara makan betul. Sib baik doktor ni rasional skit dari nurse tu. Then review result iron study yang minggu lepas amik darah tu. Wallaa....kandungan zat besi normal...tapi Hb tak naik2. 

So dia suh datang Jumaat ni amik darah untuk check talasemia pulak. huhu...

Keluar dari bilik doktor, pegi amik suntikan kancing gigi. 

Sementara tunggu 11.00 pagi untuk BSP kali kedua, gi farmasi amik vitamin. Kul 11.00 pagi cucuk kali kedua. Bacaan 5.5. Nasib baik...

Terkejar2 balik opis. Badan dah rasa nak melayang dah. Memang rasa nak pitam. Sampai opis dengan muka selamba dan tak bersalah sambung makan epal ngan roti depan klien n bos. Kul 12tgh kena start puasa balik. Pastu buat la kerja apa yg patut...

Pukul 1.30tgh, kua dari opis untuk BSP kali ke-3. On the way ke KK, Datin call dan kata lepas cucuk terus balik umah. Tak payah datang opis sebab saya pun dah ala2 nak tumbang...yea yea....

Kul 2ptg, bacaan kali ni 4.4. Pastu balik umah. Sampai umah ngengada minum ribena segelas kecik. Walaupun rasa tak larat, masak jugak sebab lum makan nasik. Masak bayam merah tumis air ngan sambal ikan. 

Makan nasik 2 senduk je pastu  minum lagi air ribena segelas kecik. Padahal dah sah sah ri ni test gula nak jugak minum air manis. Tapi sebenar bancuh tawar je pun. Setakat nak ada rasa masam manis sebab nak sedapkan tekak yang loya.

Lepas makan, sakit kepala menjadi2. Badan rasa lemah sangat sampai nak berdiri pun rasa tak betul. Lengan yang kena injection kancing gigi tadi dah start berdenyut. Maka tergolek la jawabnya. Nak tido tak leh tido sebab tak tentu rasa.

Kul 5.30ptg bangun makan biskut weetameal jacobs. Makan 2 bungkus kecik tu dalamnya ada 8 keping. Pastu minum air. Dan puasa start kul 6.

Kul 8malam cucuk kali ke 4 kat farmasi Alpro. Bayar RM3. Cuba teka berapa resultnya...hua hua hua...6.9 weiih....tinggi tu...nak kata pasal makan nasik, nasik tu makan kul 3.30 petang tadi. Ke pasal terlebih ngap biskut weetameal? Rasanya dua-dua pun ye. 

Musykil gak sebab BSP yang 3/8/14 dulu, siap tibai milo ais mamak yang manis gile tu ngan mi kari untuk dinner. Tapi result 6.0 je. Ooo baru teringat, masa tu lepas makan saya berjalan2 kat tesco, so rasanya gula dah tukar jadi tenaga. Kali ni, lepas  makan bantai baring memang la ek...

Balik umah...sambung tergolek. Sakit injection menjadi2 campur sakit kepala. Dalam hati dah pikir bukan2. Terpikir gak macam ni pun dah rasa tak bermaya, cane nanti nak bersalin. Ada ke tenaga nak push....pastu memang riso sangat dan kesian kat baby. Tak sangka usaha nak naikkan Hb gagal...maapkan ibu baby...ibu usaha lagi lebih gigih untuk pastikan baby sihat dan selamat...