Sunday, September 25, 2011

Istilah Memotong Bahan Dalam Masakan

            Entry kali ni pasal maksud istilah memotong bahan dalam masakan...bukan istilah bercinta ye...hehe..
  • Julienne - hiris panjang atau berjurai
  • Brunoise - potongan segi empat kecil-kecil
  • Kiub/dadu - potongan segi empat besar sedikit
  • Potong gelang - biasanya digunakan untuk memotong bawang besar secara membulat kemudian diceraikan hingga menjadi bentuk gelang
  • Potong baji - biasanya digunakan untuk memotong sayuran buah yang bulat seperti tomato dan kentang dengan cara membelahnya kepada 4 atau 8 bahagian dan setiap keping berbentuk seperti mata kapak atau baji
  • Mayang - dihiris
  • Potong bulat/ hiris bulat - sering digunakan untuk memotong kentang, tomato atau bawang besar yang dipotong secara membulat. Kalau dikatakan potong bulat bermakna tebal sedikit dan hiris bulat pula agak nipis sedikit
  • Diketuk - biasanya digunakan pada serai, halia dan lengkuas cuma untuk mengambil baunya di dalam masakan, dengan cara diletakkan dalam lesung batu kemudian diketuk sekali dua dengan anak lesung sekadar pecah tetapi tidak sampai hancur
  • Dicincang - dalam hidangan cina atau seseparuh hidangan barat mereka tidak menggunakan lesung batu untuk menumbuk bawang tetapi dicincang-cincang dengan pisau berat memanjang dan melintang hingga hancur atau ditekan dengan pisau lebar hingga pecah-pecah kasar

No comments:

Post a Comment