Wednesday, August 31, 2011

Salam Aidilfitri

           Cepatnya Ramadhan berlalu...akhirnya Aidlfitri datang lagi...macam biasa tahun ni macam tahun-tahun sebelumnya jugak...semua pun serba sederhana..setelah melalui bulan puasa yang amat-amatlah busy dan penuh dugaan dari awal sehingga ke hari terakhirnya, akhirnya....rayaaa!!!...yeaa....
            Tahun ni tak buat biskut pun...ari tu try buat biskut cornflakes, tapi hasilnya tak menepati piawaian la pulak...so dalam kelam kabut tu sempat buat kek butter ngan kek coklat sempoi je ...yang lain-lain semua pun beli je....
            Ada la snap beberapa keping gambar pagi raya tu...ye la takkanla pulak nak pegang kamera je kerjanya...huhu jadila buat kenangan..itupun takde gambar akak, bang Arip ngan mak abah. Anyway raya pertama dan kedua ni dok rumah je...esok baru nak start beraya...dimulakan dengan melawat Mak Lang  and family kat Melaka.. maybe Ahad ni gi rumah anak-anak arwah Pak Cik lak kat KL...yang lain-lain tu ansur-ansur la pegi...huhu dah namanya tak cuti...nasib baik raya sebulan.. ; )

                                          Malam raya, lepas main bunga api

Berjaya pau abang duit raya, dengan ayat "alaa adik tunggal tak dapat duit raya ke?" hehehe 

                                 Mana lagi dua orang anak-anak buahku...

        Paling vogue antara kami...kak ipar dengan baju yang penuh manik dan labuci

                                          saya simple je..  : )


           
          

Sunday, August 21, 2011

Klinik Haiwan di Seremban

           Just nak share, kucing-kucing saya sakit hari tu. Setelah dua klinik saya pergi, dan kucing saya makin teruk sebab tak mendapat rawatan sewajarnya, akhirnya saya jumpa sebuah klinik yang betul-betul bagus kat Seremban ni. Ni alamatnya:

Klinik Veterinar Animal Clinic
1800, Jalan Tok Ungku (Jalan Loop),
70100 Seremban,
Negeri Sembilan.
Tel : 06-6315457/019-6546070
(Dr. C. Paul / Dr. G. Joshua)

Waktu Operasi :  Isnin- Jumaat 10.30 a.m -7.00 p.m
                           Sabtu & Cuti Am  10.30 a.m - 5.00 pm
                           Ahad : Tutup
                           Lunch : 1.00 p.m - 2.00 p.m

Klinik ni kat Rahang. Oh ye, lagi satu Shaz kata klinik kat Oakland (sederet Avon) pun okey gak. Ownernya sama dengan klinik kat Tampin..   : )

Wednesday, August 10, 2011

Biar Gambar Bercerita

           Lihatlah keadaan pelarian Somalia yang diancam kebuluran akibat kemarau. Terlalu ramai yang dah terkorban. Renungkanlah betapa beruntungnya hidup kita...






        

Saturday, August 6, 2011

Jadual Perbandingan Matrik

            Emm...ini untuk yang merancang untuk buat kuih tu...kadang-kadang dalam resepi tu ada sukatan yang kita tak pasti, so mungkin jadual ni berguna.....


1/4 sudu teh  = 1 ml
1/2 sudu teh  = 2 ml
3/4 sudu teh  = 4 ml
1 sudu teh     = 5 ml
1/4 cawan     = 60 ml
1/3 cawan     = 75 ml
1/2 cawan     = 125 ml
2/3 cawan     = 150 ml
3/4 cawan     = 175 ml
1 cawan        = 250ml
2 cawan        = 500 ml
3 cawan        = 750 ml
4 cawan        = 1 liter

Suhu Ketuhar (dari Fahrenheit ke Celcius)

250 F            = 120 C
275 F            = 140 C
300 F            = 150 C
325 F            = 160 C
350 F            = 180 C
375 F            = 190 C
400 F            = 200 C

Berat dari Auns ke Gram

1/2 auns         = 15 gram
1 auns            = 30 gram
3 auns            = 90 gram
4 auns            = 120 gram
8 auns            = 225 gram
10 auns          = 285 gram
12 auns          = 360 gram
16 auns          = 450 gram

1 inci              = 25 mm

Bertambah atau berkurang?

           
           Alhamdulillah, syukur sebab dipanjangkan umur dan dapat bertemu bulan Ramadhan sekali lagi. Tahun ni juga, first time hari lahir saya jatuh dalam bulan puasa ni. Macam biasa, memang tak pernah sambut pun hehe...dulu-dulu excited juga, tapi sekarang tak lagi...ye la umur pun dah meningkat..
           Tapi bila fikir balik, sebenarnya walaupun angka tu dah banyak, tapi masa kat dunia ni pun dah makin singkat. Jadi saya pun berharap untuk menjadi lebih baik dan matang dari sebelumnya. Ye la, memang kita ni tak dapat jadi sempurna, tapi tak salahkan kalau berusaha untuk jadi insan lebih baik? Slow slow, sikit sikit perbaiki diri huhu     
            Opps, saya dah delete entry sebelum ni. Sebabnya rasa segan lak bila orang tau saya ni actually suka nangis gak.. takpe la, lepas ni kalau saya sedih biar saya sendiri je yang tau..hehe  =)